werk als digital nomad

Dagboek van een digital nomad | Hoe zien mijn werkdagen er op reis uit?

In februari dit jaar nam ik afscheid van vrienden, familie en huis, verkocht mijn spullen en boekte een enkeltje Midden-Amerika. Het werk dat ik thuis aan de keukentafel deed, nam ik met me mee voor een avontuur als digital nomad. Locatie-onafhankelijk werken, een droom die veel reisliefhebbers najagen. Maar hoe gaat het er in real life aan toe? Ik vertel je over mijn werk als digital nomad.

Met je laptop op schoot aan zee of pootjebadend in het zwembad; het is een stereotype beeld dat in werkelijkheid toch net even anders is. Zand, water en een laptop zijn nu eenmaal geen goede combi. Maar als je al deze clichés overboord gooit, hoe gaat het werk als digital nomad er dan aan toe? Dat ligt er helemaal aan wat voor werk je doet, de hoeveelheid werk die je moet verzetten en de plek waar je je bevindt.

Iets gemist? lees hier mijn verhaal terug over de start van mijn digital nomad reis.

Mijn werk als digital nomad

Zelfs voor veel vrienden en familie is het ook nu, na vier maanden fulltime reizen, nog altijd een raadsel wat ik precies doe. Ze zien op social media het ene na het andere paradijselijke plaatje voorbijkomen. Hoe verdien ik het geld om al deze plekken te bezoeken? Als oprichter en eigenaar van Stop and Stare hou ik me dagelijks bezig met alles wat nodig is voor het runnen van een succesvol online magazine. Dat houdt in het schrijven van artikelen, beheren van social mediakanalen en het coördineren van een redactie, maar bijvoorbeeld ook administratie, webdesign en contacten onderhouden met adverteerders. Daarnaast schrijf ik als freelance reisjournalist en copywriter voor diverse reisorganisatie en merken in de reisbranche.

Ik doe alles wat een andere reiziger doet, alleen maak ik ondertussen een berg foto’s en aantekeningen en creëer ik er achteraf content over

Wat betekent dit in praktijk? Dat ik de nodige uurtjes achter een laptop doorbreng, maar inderdaad ook dat ik veel op pad ben om mooie dingen te zien waar ik vervolgens over kan schrijven. Eigenlijk alles wat een ‘gewone’ reiziger op een bestemming doet, alleen maak ik ondertussen een berg foto’s en aantekeningen en creëer ik er achteraf content over.

werk als digital nomad

Een 24-urige werkweek

Uiteindelijk gaat het leven van een digital nomad in mijn beleving vooral om de keuzes die je maakt. Als ik wil zou ik gewoon 40 uur per week achter mijn laptop kunnen zitten. Maar, ondanks dat dat nog steeds aantrekkelijker klinkt als je dat vanuit Mexico of Bali doet, kies ik er bewust voor om dat niet te doen. Al sinds ik als zelfstandige ben begonnen ontdekte ik dat ik geen 40 uur nodig heb om te kunnen doen en bezitten wat ik wil en belangrijk vind. Een keuze die voor iedereen anders ligt, want het gaat erom waar je prioriteiten liggen en wat je iets waard vindt. In de aanloop naar mijn keuze om reizend te ondernemen kwam ik erachter dat een 24-urige werkweek mij het meest gelukkig maakt. Ik kan er prima van rondkomen -zowel thuis als op reis- en ik vind de vrijheid om de overige uren zelf in te richten nu eenmaal meer waard dan het extra geld wat ik ermee zou kunnen verdienen. Bovendien geven deze extra vrije uren me de kans om me op andere gebieden te ontwikkelen, bijvoorbeeld door tijdens mijn reis taallessen te nemen of vrijwilligerswerk te doen.

Hoe ziet een 24-urige werkweek op reis eruit? Vooral elke week anders- en dat is een van de mooiste dingen eraan als je het mij vraagt. Ik sta altijd vroeg op, iets wat me op reis toch een heel stuk makkelijker afgaat dan thuis. Verreweg de meeste van mijn werkdagen beginnen rond 06:30 uur; met het tijdsverschil in Centraal-Amerika een ideaal moment omdat het dan in Nederland ook nog kantoortijd is, wat me nog een paar uur de tijd geeft om snel te kunnen schakelen met schrijvers en opdrachtgevers. Na zo’n vier of vijf uur gaat mijn laptop dicht en vul ik de rest van de dag naar eigen inzicht in. Dat kan een tripje naar het strand zijn, een leuke tour of gewoon een relaxte middag in het hostel met andere reizigers (of Netflix- ook het leven van een digital nomad is niet altijd even avontuurlijk).

Droom jij van een leven als digital nomad?
Overal ter wereld kunnen werken en je passie voor reizen met je eigen onderneming kunnen combineren: droom jij ook van zo’n leven? Focus je niet teveel op alle obstakels maar ga aan de slag met een gericht plan om werk als digital nomad te creëren. Je zal zien dat er veel meer banen zijn waarbij je locatie-onafhankelijk kan werken dan je denkt. Niet alleen als zzp’er overigens, ook in loondienst. Op 21nomads.com vind je een steeds vernieuwend overzicht van vacatures voor dergelijke remote jobs. Als je al als nomad aan de slag bent dan is het een handige site voor tips en apps om het werkende leven on the road gemakkelijker te maken. Heb je nog geen idee in wat voor richting je je reizende carrière vorm wil geven? Lees dan ons interview met digital nomads Steven en Diana. Zij verlieten Nederland jaren geleden voor een groot avontuur als reizende ondernemers. Inmiddels helpen zij met hun bedrijf Wonderlijk Werken via trainingen en cursussen andere nomaden in spé hun dromen na te jagen.
werk als digital nomad

Overuren en to-do lijstjes

Natuurlijk verlopen niet al mijn dagen hetzelfde. Ook ik maak wel eens ‘overuren’. Als er veel opdrachten tegelijk binnenkomen of als ik vanwege gebrek aan wifi een paar dagen weinig heb kunnen doen, dan moet ik ook gewoon mijn to-do lijstje afwerken. Ook gaat tussentijds vaak zat mijn telefoon aan om op social media te posten of nog even snel een mailtje te beantwoorden.

Ik ben constant omringt door een nieuwe omgeving die erom vraagt ontdekt te worden. Dan draait het om kiezen en plannen.

Daarbij komt dat in mijn geval werk en vrije tijd soms nauwelijks te onderscheiden zijn. Een tour door de mayaruïes van Tikal? Ondertussen interview ik de gids voor een artikel. Een overnachting in een bijzonder hotel? Tussen het inchecken en neerploffen op het fluffy bed race ik gewapend met fotocamera door de kamer heen om goed beeldmateriaal in te kunnen leveren bij een opdrachtgever. Dat zijn uren die ik vanwege mijn levensstijl niet meereken bij die 24 uur, maar die in feite wel onder werk vallen. Daar staat tegenover dat ik ook genoeg dagen heb waarop mijn laptop helemaal niet aan gaat en mijn telefoon weggestopt blijft. Gewoon omdat het werk het toelaat en ik constant omringt ben door een nieuwe omgeving die erom vraagt ontdekt te worden. Het draait om keuzes dus- en af en toe een strakke planning.

werk als digital nomad

Valkuilen en vooruit plannen

Die planning, heb ik ontdekt, is nu ik al reizend werk een stuk belangrijker geworden dan toen ik nog gewoon vanuit huis werkte. Om te beginnen kan ik niet altijd van internet op aan. Ik zoek over het algemeen accommodaties uit met sterke wifi, maar eenmaal daar kan dat nog wel eens tegenvallen. Op avontuurlijke plekken ontbreekt wifi niet zelden volledig, en dat zijn juist plekken die ik niet wil overslaan. Dat doe ik dus ook niet. In plaats daarvan werk ik de dagen voorafgaand aan zo’n plek extra hard, zodat ik vervolgens met een gerust hart mijn out-of-office reply aan kan zetten.

Komt een offline moment onverwacht? Dat is soms heel erg frustrerend, maar naar mijn ervaring niet onoverkomelijk. Als je zorgt dat je je werk verder altijd goed in orde hebt en je opdrachtgevers op de hoogte zijn van je reizende bestaan, dan is er geen man over boord als je een keer wat later op een mailtje reageert. Uiteindelijk draait het erom dat je af en toe nee moet kunnen en willen zeggen. Nee tegen extra opdrachten -want voor ik het weet zit ik alsnog 40 uur naar een scherm te staren- maar zo nu en dan ook nee tegen uitnodigingen voor uitstapjes naar het strand en drankjes en dansjes tot in de vroege uurtjes. Want ja, in tegenstelling tot de meeste reizigers die ik ontmoet, moet er door mij ook gewoon gewerkt worden.

werk als digital nomad

Meer reizend ondernemen: Je backpack inpakken voor een digital nomad reis

De overtreffende trap van slow travel

Zoals elke reiziger weet, valt op reis niet altijd alles te plannen. Een busrit die vijf keer langer duurt dan beloofd toen je het ticket kocht, onverwachte wijzigingen in je route of een plek die dusdanig tegenvalt dat je er gelijk weer weg wilt…. allemaal dingen die je kunnen overkomen en die je als digital nomad voor een extra uitdaging stellen. Het is een van de redenen dat ik slow travel tot een kunst heb verheven. Waar andere reizigers na een of twee nachten weer hun backpack inpakken, blijf ik gerust wekenlang hangen. Iets wat me niet zelden vreemde blikken oplevert, maar het geeft mij de rust die ik nodig heb om meters te kunnen maken met mijn werk.

Een vakantie is heel wat anders dan een digital nomad reis

Bovendien is reizen als een vakantie heel wat anders dan voor onbepaalde tijd reizen als digital nomad. Het constant verplaatsen van de ene naar de andere plek is vermoeiend en breekt je -of in ieder geval mij- na een tijdje op. Ik vind het daarom heerlijk om eens in de zoveel tijd ergens lang te blijven. Vooraf doe ik research naar zulke plekken. Ik speur forums af naar ervaringen van andere digital nomads en informeer bij reizigers die uit die richting komen. Het geeft me de kans om andere nomads te leren kennen, mijn backpack een keer fatsoenlijk uit te pakken en me ergens echt thuis te voelen. En dat is -ook als je kiest voor een nomadenbestaan- soms best heel fijn.

Heb je vragen over een leven als digital nomad? Laat hieronder een reactie achter en ik help je graag op weg!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

10 thoughts on “Dagboek van een digital nomad | Hoe zien mijn werkdagen er op reis uit?”

 1. Inspirerend, Naline! Het is al een hele tijd een droom om locatie-onhankelijkheid te leven, maar niet eerder deed ik er iets aan om die droom te verwezenlijken. Mijn eerste stapjes naar een digital nomad leven zijn nu gezet. Hopelijk lukt het mij ook om binnenkort naar de andere kant van de wereld te vertrekken. Ik lees je verhalen met veel plezier!

 2. Hoi, ik heb een vraag.

  Als je je huur opzegt (of in ons geval je huis verkoopt) en naar het buitenland gaat dan heb je een briefadres nodig in Nederland voor de overheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb)

  Mijn KVK inschrijving is op mijn woonadres (ik ben freelancer), maar bij de KVK zeggen dat ze geen briefadres accepteren als inschrijfadres.

  Hoe lossen jullie dit op?

  Ik weet dat er diensten zijn die KVK inschrijfadressen aanbieden voor een paar tientjes per maand, maar het zijn toch weer een paar tientjes extra.

  1. Hi CJ, goede vraag! Zelf sta ik gewoon nog ingeschreven op een adres in Nederland, net als mijn bedrijfje. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen bij vrienden of familie. Ik ben zelf ook tijdens de zomermaanden nog gewoon in het land, dat scheelt overigens ook een heleboel extra papierwerk en kosten qua verzekeringen etc. Als je echt helemaal uit Nederland weggaat voor lange tijd, dan is dat echter geen optie. In dat geval kom je denk ik toch uit bij zo’n dienst die je zelf al noemt. Succes!

   1. Bedankt voor je antwoord. Inschrijven bij iemand anders en doen alsof je daar woont en een bedrijf runt is voor mij geen optie. Ik ken meerdere verhalen van mensen waarbij dit mis is gegaan, met hoge boetes en directe uitschrijving tot gevolg.

    Wat bedoel je met extra kosten voor verzekeringen? Ik heb nagevraagd bij mijn ziektekostenverzekering en 6 maanden was geen probleem.

    1. Hi CJ. Naar mijn weten hoef je je bij een reis van slechts 6 maanden echt geen zorgen te maken; officieel moet je je pas bij een reis van langer dan 8 maanden officieel uit schrijven. Zonder adres kan je in Nederland ook geen zorgverzekering afsluiten bijvoorbeeld. Hiervoor kan je weer terecht bij een Nomad verzekering, maar die zijn behoorlijk prijzig. Dat is iets waar jij je voor een reis van een half jaar sowieso geen zorgen over hoeft te maken.

     In dit artikel staat het allemaal helder uitgelegd: https://samendewereldontdekken.nl/uitschrijven-uit-de-gba-lang-op-reis/

     1. Dank je Nadine, het lijkt er hoe langer hoe meer op dat inschrijven bij een vriend of familielid de meest aantrekkelijke optie is.

Wat vind jij? Laat van je horen!