Van noord naar zuid: een reisroute door China van 4 wekenOverblijfselen van eeuwenoude dynastieën, een mystieke cultuur, immense metropolen en ’s werelds grootste natuurwonderen. Dit gaat natuurlijk over China! In dit enorme en veelzijdige land kun je in principe jaren rondreizen zonder alles te zien. Bij gebrek aan zoveel tijd stippelde ik een kortere reisroute door China uit. Maar goh, wat was dat lastig. Uit dagenlang prutsen met reisboeken en kaarten ontstond uiteindelijk een mooie en afwisselende route. In 4 weken slingerde ik van noord naar zuid, met als beginpunt Beijing. Reis je mee?


Beijing: De start van de reisroute door China


China’s hoofdstad is een gigantische metropool, vol geschiedenis, cultuur én contrasten. Enerzijds vind je traditionele tempels, poorten, paleizen en nog vele andere sporen van de rijke geschiedenis. Anderzijds wandel je door enorme winkelstraten vol neonreclame, langs kantoorkolossen en indrukwekkende hoogbouw. En daar tussenin vind je rustige parken waar de Chinezen graag hun vrije tijd spenderen.

De traditionele trekpleisters samen met de gezellige food markets, restaurantjes en labyrintische wijkjes geven de stad karakter en charme. Ik huurde een fiets en dat vond ik een fantastische ervaring. We cruisden over Beijings brede lanen en door de smalle straatjes van de hutongs; de oude ommuurde volkswijken. Een uur buiten Beijing ligt een van ’s werelds grootste wonderen: de Chinese muur. Je kunt op verschillende plekken de treden van deze minstens 8000 kilometer lange verdedigingsmuur trotseren. Het bouwsel kronkelt zover het oog reikt over de beboste heuvels. Wat een magische plek!reisroute door China

Ontdek de Chinese oudheid in Datong


Op 6 uur treinen van Beijing ligt de industriestad Datong. Een bestemming die niet veel reizigers aandoen. Datong ligt in een droge, arme en vrij troosteloze provincie. Toch bezochten we deze plek niet voor niets! Buiten de stad liggen prachtige stukjes Chinese oudheid, waaronder de Grotten van Yungang. In meer dan 45 grotten vind je uit de rotsen gehakte meesterwerken. Van minuscule sculptuurtjes tot levensgrote boeddha’s. Bezoek ook het Hangende Klooster. Dit Boeddhistische klooster is op 75 meter hoogte tegen een heilige bergwand aangebouwd. Door middel van houten trappetjes verken je de verschillende, rijkversierde etages van het klooster. De stad Datong zelf is niet spectaculair, maar geef het een kans! Je vindt er een oude drumtoren, een aantal tempels en een mooi historisch centrum. Verken de oude steegjes te voet en geniet van heerlijk en goedkoop Chinees eten.

➸ Verwacht tijdens je reis overigens geen Engelstalige menukaarten. Om je goed voor te bereiden op de lokale keuken check je onze Food Guide China.

reisroute door China

Monniken tellen in Wutai Shan

Na de hectische miljoenensteden met smog was ik even toe aan frisse lucht en natuur. Dat kwam mooi uit, want we pakten de bus naar één van China’s heilige Boeddhistische bergen: Wutai Shan. Na honderden bochten bereik je uitvalsbasis Taihuai: een dorp midden in het gebergte en gesierd door tientallen tempels en kloosters. En monniken! Monniken, pelgrims, andere religieuze bezoekers en toeristen smelten samen tot een multiculturele en harmonieuze menigte. Bezoek een paar tempels en hike sowieso naar een van de vijf bergtoppen. Wij beklommen de zuidelijke top en deze wandeling was echt heerlijk. Langs heuvels, bossen en af en toe tref je een stupa, tempeltje of monnik. Heerlijk om tussen de serene bergen je longen met frisse lucht te vullen. De rust, prachtige omgeving en spirituele sfeer maken Wutai Shan tot een bijzondere plek op je reisroute door China.

reisroute door China

Pingyao: een van China’s best bewaarde steden


Next: Pingyao! Deze plek is zoals je je misschien een traditioneel Chinees stadje voorstelt. Binnen de gigantische stadsmuren zijn auto’s verboden en lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Huizen met gewelfde daken, rode lampionnetjes aan de gevels en typische Chinese architectuur. Naast traditionele huizen vind je tegenwoordig ook veel restaurantjes, hostels, barretjes en souvenirwinkels in Pingyao’s centrum. Tip: Beklim de stadsmuren en de torens voor een mooie uitzicht. Een een verblijf in het historische centrum geeft je bezoek aan Pingyao net even wat meer! Wat dacht je van ontbijten op het schattige binnenplaatsje van je ho(s)tel?

Xi’an, in het hart van China


Vervolg je reisroute door China naar de miljoenenstad Xi’an. Deze stad vormt vooral de uitvalsbasis voor het beroemde Terracottaleger. Een archeologische vondst van honderden levensgrote soldaatbeelden die ooit voor een keizerlijk graf in elkaar gekleid werden. En het bijzondere is dat ieder beeld uniek is! Eerlijk? Ik vond deze trekpleister een beetje overrated. Maar om het nou over te slaan… In Xi’an zelf is een tocht door de moslimwijk een aanrader. Een wirwar aan levendige straatjes waarin je struikelt over de markten, eetstalletjes en winkels.

reisroute door China

Luoyang

Op de weg naar Shanghai ligt nog een andere fraaie stop: Luoyang. Ook fijn om de lange reis naar het oosten in tweeën te knippen. Luoyang is vrij onbekend maar heeft een lange geschiedenis. Een top bezienswaardigheid is de Shaolin Tempel, de bakermat van kung fu. We vergaapten ons aan het trainingsspektakel! Op gigantische trainingsvelden vlakbij de tempel oefenen honderden Chinese jongens hun kung fu moves. Jongens van allerlei verschillende leeftijden, gekleed in uniform vechten allemaal synchroon en uiterst geconcentreerd. Breng ook een bezoekje aan het naastliggende Pagodenbos, waar maar liefst 228 pagodes uit verschillende dynastieën staan. Ten slotte kun je ook nabij Luoyang weer boeddha’s tellen! Bij de Longmen grotten zijn honderden beelden en nissen uit de rotsen gehouwen.

reisroute door China

Glamoureuze metropool Shanghai

En dan sta je ineens je in China’s (en misschien wel ’s werelds) grootste stad! Wauw, het duizelt aan alle kanten. Wat een mensen, wat een indrukken en wat een verschil met de eerder bezochte plaatsen op je reisroute door China. Shanghai is een hypermoderne wereldstad en het centrum doet erg westers aan. Je merkt het aan alles; de gevestigde bedrijven, het winkelaanbod, de modieuzere mensen. Toch is Shanghai ook een stad van tegenstellingen. Een paar buurtjes van de oeverpromenade de Bund of het moderne zakendistrict Pudong en je bent weer in het traditionele China. Je wandelt door kleine steegjes met vervallen huisjes en lokale marktjes, met op de achtergrond Shanghai’s altijd flitsende skyline. Mij beviel Shanghai wel. Zo gevarieerd, een mooie mengeling tussen oost en west en gewoon een enorm aanbod wat betreft alles! ➸ Lees ook: 7 x doen in Shanghai

Huangshan Scenery

Je vervolgt je reis en nadert het stadje Tunxi, op 450 kilometer ten zuidwesten van Shanghai. Tunxi is dé uitvalsbasis voor het Huangshan National Park. Het park bestaat uit 72 bergpieken die bijna altijd in mist gehuld zijn. Uit kilometersdiepe valleien rijzen honderden grillige, granieten rotspunten. De combi met bergmeertjes, fraaie flora en watervallen maakt Huangshan tot mijn absolute hoogtepunt van China! Lees hier alles over traplopen in het schilderij van de Chinese Yellow Mountains. reisroute door China

reisroute door China

Yangshuo’s betoverende karstgebergte

Je zakt af naar het zuiden, naar het dorp Yangshuo. Deze plek staat op bijna elke reisroute door China en dat is met een reden. Yangshuo zelf is megatoeristisch maar zodra je het dorp achter je laat, schieten woorden tekort. Het dorp ligt aan de Li River, die door het omringende karstgebergte kabbelt. Huur een fiets en ga bijvoorbeeld naar Xingping, waar je het landschap vindt dat op een briefje van 20 yuan staat afgebeeld. De tocht gaat langs de kalme rivier, dichte bamboebossen en badderende waterbuffels. Ook de zijrivier Yulong is de moeite waard en de omgeving hier is zelfs nog rustiger! Of maak een boottochtje met een bambloevlot en laat je met je fietsen ergens stroomopwaarts afzetten. De fietstocht terug naar Yangshuo gaat langs eindeloze rijstvelden en landelijke gehuchtjes. Ook pakten we op de terugweg de Moonhill mee. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over de hele omgeving! heb je meer tijd beschikbaar?

Als je een paar dagen extra hebt dan kan je ervoor kiezen om bovenstaande reisroute door China iets langzamer te doen, óf een aantal tussenstops toevoegen. Aanraders zijn in dat geval Suzhou, gelegen op 100 kilometer van Shanghai en bekend als het Venetië van het oosten. Verken dit stadje met honderden bruggen en kanaaltjes per fiets of natuurlijk per boot! Suzhou is ook bekend om de mooie tuinen. Ook prima te doen als dagtrip vanuit Shanghai.


Daarnaast is Hongkong natuurlijk een goede afsluiter van je reisroute door China. Deze wereldstad kun je ook perfect achter de genoemde route plakken. Naast Yangshuo ligt de stad Guilin, die heeft perfecte verbindingen heeft met Hongkong.


reisroute door China

  REISSCHEMA  
   

❁ Beijing – 4 dagen
❁ 
Datong – 2dagen

❁ Wutai Shan – 2 dagen
❁ 
Pingyao – 2 dagen
❁ 
Xi’an – 2 dagen
❁ 
Luoyang – 2 dagen

❁ Shanghai – 4 dagen

❁ Tunxi – 4 dagen
❁ 
Yangshuo – 4 dagen

Reisschema China

In bovenstaand schema zitten ook reisdagen meegerekend, al kun je veel verplaatsingen ook ’s nachts doen en dat zou ik zeker aanraden! Openbaar vervoer is goed geregeld in China en op veel trajecten kun je een nachttrein pakken. Dit scheelt je niet alleen kostbare tijd maar ook de kosten van een accommodatie! Zie je het toch niet zitten om alles zelf uit te stippelen? Neem dan een kijkje bij de duurzame reisorganisatie Better Places. Via hun boek je een individuele rondreis China die op maat wordt samengesteld met de lokale reisspecialist Leena. Zo wordt je al het plannen uit handen genomen en heb je gegarandeerd een unieke reis. Voor meer praktische info en tips voor Chinese steden en natuurparken kan je terecht op onze China bestemmingspagina!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!