reisroute Iran

Een 2-weekse reisroute Iran: het mooiste tussen Teheran en Shiraz

“Iran? Wat moet je daar dan? Nou, voorzichtig maar!” De veel-plezier-wensingen bleven uit en heel wat wees-voorzichtigs werden geuit toen men hoorde dat ik op reis ging naar Iran. 
Maar Iran, een land met een twijfelachtig imago, is vooral een land vol schoonheid, eeuwenoud erfgoed, prachtige natuur en de liefste mensen ter wereld. De faciliteiten zijn top en deze reisroute Iran is heel eenvoudig te bereizen. De zuidwaartse lus neemt je vanaf Teheran mee langs de vijf mooiste steden van Iran, afgewisseld met stukjes natuur en dan weer terug naar Teheran. Ik zeg: yalla! let’s go!

Teheran: het start- en eindpunt van je reisroute Iran

De geluiden over Teheran zijn niet altijd even positief, maar ik vind Iran’s hoofdstad echt te gek. In deze trendy stad komt alles samen en beleef je het echte Iran. Maar wel een liberale versie die behoorlijk contrasteert met de rest van het land. De bevolking is modern en gemiddeld hoogopgeleid en de vrouwen gaan hier het meest modieus gekleed; met strak gelakte nagels, een flinke laag make-up, korte jassen volgens de laatste mode en met hoofddoeken die op de achterkant van hun knot balanceren. In Teheran neemt men het niet zo nauw met de waslijst aan regels en achter gesloten deuren gebeurt van alles wat het Iraanse daglicht niet kan verdragen.

reisroute Iran
Hectisch maar indrukwekkend Teheran

Zien en doen in Teheran

Het is een stad met een complete wijk (lees: doolhof) als bazaar, de fraai gedecoreerde kamers en tuinen van het Golestan Palace, de fonkelende Azadi toren en het mausoleum van de overleden Khomeini. Leuk is het wijkje Darband in het noorden van Teheran District. Op de uitlopers van het Alborzgebergte, langs een lief kabbelend beekje ontvluchten de Teherani’s de chaos van de stad en chillen ze in theehuizen, cafés en restaurants. 
Zelf vond ik het uitzicht vanaf de Nature Bridge (Tabiat Bridge) fantastisch. Boven een oase van groen rijst Teheran’s hoogbouw uit, en als je gelukt hebt zie je daarboven de besneeuwde bergen. Als je geluk hebt inderdaad, want de stad ligt helaas het grootste deel van het jaar onder een dikke, gele deken van smog.

Accommodatie in Teheran: Heritage Hostel. Een modern budget hostel met privékamers en dorms op een goede locatie in de metropool. Met een heerlijk ontbijt en een relaxte tuin.
Aantal dagen: Teheran is huge, maar in 2 à 3 dagen kun je veel zien en doen.

Vervoer in Iran
Wij legden deze reisroute Iran af per VIP-bus (top kwaliteit en spotgoedkoop) of met privé chauffeur als onderdeel van een excursie. In de steden zelf liepen wij veel of sjeesden we voor een habbekrats met een Snap! (de Iraanse Über) van de ene naar de andere kant van de stad. 
Aan het einde van de reis pakten wij vanuit Shiraz de nachttrein terug naar Teheran. Na ongeveer 16 uur in onze luxe vierpersoonscabine, die wij met de gezelligste Iraanse familie deelden, stonden we toen weer in downtown Teheran.

Woestijnstad Kashan

Kashan is een middelgrote woestijnstad waar je tussen de lemen steegjes oogstrelende Perzische architectuur zult vinden. Bezoek de indrukwekkende Agha Bozorgmoskee en het Amid Sultan badhuis, waar je een combiticket koopt voor dit fraaie voormalige badhuis en twee koopmanshuizen; Tabatabae en het Abbasi huis. Het Boroujerdi Historical House is ook een bezoekje waard. Sluit je dag af in de bijzondere bazaar. Onder de koepelvormige plafonds met lichtgaten vind je naast honderdenéén shops ook theehuizen, hammams en een karavanserai. Vanuit deze plek op je reisroute Iran maak je makkelijk een tripje naar de Maranjab woestijn. Hier vind je prachtige zandheuvels en als je mazzel hebt spot je ook nog kamelen. Er lopen hier namelijk zo’n 300 kamelen los rond. Een op en top woestijn beleving!

Accommodatie in Kashan: het sfeervol ingerichte Sana Historical Hostel. Een kleinschalig hostel met privékamers, dorms en een prachtig binnenplaatsje. Inclusief ontbijt en bij de receptie regel je van vervoer tot excursies en van simkaarten tot money exchange.
Aantal dagen: 1 of 2

reisroute Iran
Sightseeing in Kashar in mijn verplichte chador (lang gewaad)

Een tussenstop in het rode bergdorp Abyaneh

Op doorreis van Kahsan naar Isfahan bezochten wij Abyaneh; een historisch bergdorp opgetrokken uit rode klei. Door de straten sjouwen bewoners met ezels en de vrouwen dragen allemaal gebloemde chadors. Inmiddels is het dorp vrij toeristisch, maar als je de hoofdstraat even laat voor wat het is, heb je het dorp weer voor jezelf. Ook het uitzichtpunt op een heuvel net buiten het dorp hoef je met niemand te delen en biedt echt een fantastisch uitzicht over Abyaneh.

Perzische parel Isfahan

Isfahan is hét culturele centrum van Iran en is hoog geëindigd op mijn reisroute Iran. Je treedt hier in de voetsporen van de handelaren die de zijderoute afreisden, waarbij Isfahan op een belangrijk kruispunt lag. Isfahan voelt dan ook een beetje als Iran op z’n best, de smaak van de hoogtijdagen is nog vers. De majestueuze pleinen, fonkelende koepels, blauwe moskeeën, weelderige tuinen en prachtige paleizen doen nog sterk herinneren aan de rijke bloei van deze stad.

reisroute Iran
Het kleurrijke Isfahan is een hoogtepunt op elke reisroute Iran
reisroute Iran
De zonsondergang bewonder je in Isfahan bij de Si-o-se Pol brug over de Zayandeh

Isfahan voelt een beetje als Iran op z’n best, de smaak van de hoogtijdagen is nog vers.

Op het Meidan Emam plein sta je dan ook niet alleen oog in oog met een aantal mooie bezienswaardigheden, maar óók met de vriendelijke locals. Op dit plein flaneren hip geklede vrouwen, picknicken gezinnen en oefenen tieners hun selfie poses. Ongestoord chillen is er dan ook niet bij want nieuwsgierige Isfahanis oefenen graag een woordje Engels met je en vragen je om een kiekje. Hetzelfde overkomt je ’s avonds bij de Si-o-Se Pol. Na zonsondergang verzamelt de stad zich bij deze schitterend verlichte brug met 33 bogen over de Zayandeh Rivier. Ook hier waren we het middelpunt van de gezellige belangstelling. 
Vergeet ook niet een wandeling door de Armeense wijk te maken en de Vrijdagmoskee te bezoeken.

Weer toe aan een beetje natuur? Boek vanuit Isfahan een trip naar de zoutvlaktes en eindeloze zandduinen van Varzaneh. Wij zetten ons koepeltentje in de woestijn op en kampeerden een nachtje onder de Iraanse sterrenhemel. Erg back to basics maar met een prachtige zonsopgang boven de zandduinen als ‘goedmaker’.


Accommodatie in Isfahan: Mahbibi Hostel; het fijnste hostel van onze hele reisroute Iran. Aan de prachtige patio liggen ruime, sfeervol ingerichte privékamers en dorms. Gelegen op een toplocatie en wederom met een prima ontbijt. De staf organiseert legio activiteiten en is altijd in voor een goed gesprek.
Aantal dagen: 3

reisroute Iran
Zoutvlaktes, zandduinen en kamperen onder de sterren bij Varzaneh

Sprookjesachtig Yazd

Het sprookjesachtige Yazd is een echte woestijnstad en het ademt dan ook een compleet andere sfeer dan de vorige steden op deze reisroute Iran. Het historische centrum is een labyrint aan steegjes, straten en bouwsels van modder en klei. Tussen alle aardetinten dwaal je heerlijk langs koffiehuizen, handwerkwinkeltjes en restaurantjes. Hier en daar nodigen rooftopbars uit voor een koud drankje, een kopje thee of het roken van een shisha. Vanwege de vele ambachten is Yazd de plek bij uitstek om bijzondere souvenirs te scoren. Bij het Amir Chaqmaq complex genieten we ’s avonds van de mooi verlichte gevel en de gezelligheid op het plein. De één na de andere knoopt een praatje aan en de rij voor een foto met mij wordt alsmaar langer…

reisroute Iran
Yazd

Cultuursnuiven in Yazd

Een bezoekje aan Yazd maakt je ook duidelijk hoe men zich hier eeuwenlang heeft weten aan te passen aan het droge woestijnklimaat. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de windvangers, de voorlopers van de airco die de skyline van Yazd karakteriseren. Verder kom je bij een bezoek aan Yazd ongetwijfeld meer te weten over de watervoorzieningen van deze stad. In het watermuseum leer je over de eeuwenoude, vernuftige qanatsystemen waarbij water ondergronds door het land getransporteerd wordt. Na een bezoek aan Yazd waardeer je het vloeibare goedje uit de kraan daar des te meer!
 Yazd is ook het centrum van het Zoroastrisme. Dit geloof heeft zijn oorsprong in Perzië en is diep geworteld in Iran’s cultuur en tradities. Deze religie leeft nog steeds en in Yazd en omstreken vind je nog meerdere bouwwerken die te maken hebben met het Zoroastrisme, zoals vuurtempels (gebedshuizen) en stiltetorens.

➸ 
Vanuit Yazd maak je ook nog eenvoudig dagtrips de woestijn in en naar bijzondere plekken rondom Yazd, waaronder naar Chak Chak, Meybod en Kharanaq.


Accommodatie in Yazd: Yazd Friendly Hotel. Een goed verzorgd hotel met kamers aan een mooie tuin. Het hotel ligt op een handige locatie, organiseert tours en biedt goede service.

Aantal dagen: 3 (inclusief dagtrips)

reisroute Iran

Tussenstops bij Persepolis en Naqsh-e Rustam

Onze reisroute Iran leidde ons van Yazd langs Persepolis en Naqsh-e Rustam naar Shiraz. We maakten een eigenlijk verplichte stop bij de ruïnes van Persepolis en haar bijbehorende necropolis. Van dit ooit zo grootste paleizencomplex staat nog maar weinig overeind en je moet dus echt je fantasie uit je tenen halen, wil je er nog wat van maken. Voor de mensen die niet graag een gids inhuren, huur anders eens een VR bril voor je wandeling langs de ruïnes. Dan komt Persepolis veel meer tot leven!
Duur van bezoek: ik moet eerlijk zeggen, ik zou er niet speciaal naartoe reizen. Twee uur was meer dan genoeg.

Levendig Shiraz

Shiraz: de verfijnde stad die geroemd wordt om z’n bloemen, wijn en poëzie. Die poëzie vind je bij het graf van de wereldberoemde dichter Hafez. De bloemen door de hele stad en in de prachtige Eram tuinen en de wijn, tsja die is illegaal toch? Maar ook Shiraz is echt weer zo’n gave stad. Qua bezienswaardigheden is de Pink Mosque een absoluut hoogtepunt. De gebedszaal met de meest indrukwekkende glas-in-loodramen die ik ooit zag mag er echt zijn. Tip: kom meteen bij opening naar dit roze meesterwerk. De Vakil Bazaar is Shirazs bruisende bazaar waar je van alles koopt. Van schroeven, bezems en handdoeken tot de mooiste souvenirs, zoals interieur items, sieraden en natuurlijk: de Perzische tapijten!

reisroute Iran
De beroemde Pink Mosque in een must visit in Shiraz

Na het shoppen kun je heerlijk tafelen of een drankje doen op het naastgelegen pleintje bij het Vakil badhuis en de Vakil moskee, ook beide de moeite waard trouwens. Via de gezellige voetgangersstraat Zand Walking Street loop je naar de Arg van Karim Khan waar je natuurlijk net als de fotobeluste Iraniërs even op de foto gaat bij het “I love Shiraz sign”. Mijn conclusie: naast de stads verfijndheid, lééft Shiraz vooral. Een stad om niet te missen!

Accommodatie in Shiraz: Taha Hostel. Een knus hostel in een historisch, gerenoveerd gebouw. In hartje Shiraz met een mini patio, een lekker ontbijt en vriendelijk personeel.

Aantal dagen: 2

Meer inspiratie voor je reisroute Iran

Iran is inmiddels echt in opkomst als reisbestemming en steeds meer mensen beseffen dat het niet alleen een veilig land is om te bezoeken maar ook een ontzettend mooi en bijzonder land om te ervaren. Zit je nog met vragen, check dan onze tips voor reizen naar het Midden-Oosten van een reisspecialist. Meer inspiratie voor je reisroute Iran vind je ook in ons lijstje met bezienswaardigheden in Iran. Houd de website in de gaten, want Berber bundelde na afloop van haar reis door Iran alle praktische tips en handige informatie die je wilt weten voor vertrek!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

2 thoughts on “Een 2-weekse reisroute Iran: het mooiste tussen Teheran en Shiraz”

Wat vind jij? Laat van je horen!