reizen naar het Midden-Oosten

Reizen naar het Midden-Oosten: tips van een reisspecialist

Kleurrijke moskeeën, eindeloze bergketens en woestijnen, lekker eten en vriendelijke mensen. Het zijn niet langer de spookverhalen en nieuwskoppen die ons beeld van het Midden-Oosten bepalen. Steeds meer reizigers weten de weg naar landen als Jordanië en Iran te vinden en keren terug met prachtige foto’s en verhalen. We spreken met een reisspecialist over de populariteit van reizen naar het Midden-Oosten en wat je moet weten voor je vertrekt.

Wie een paar jaar geleden vertelde over een reis naar het Midden-Oosten kon op vreemde blikken rekenen. “Zou je dat nu wel doen?”, “Waarom niet gewoon Azië of Australië?”. In een land als Iran voelde je je destijds een pionier- Inmiddels vliegen de blogs over ditzelfde land je om de oren. En een ding hebben ze allemaal gemeen: iedereen is er lyrisch over.

reizen naar het Midden-Oosten
Wahiba Sands, Oman

Reizen naar het Midden-Oosten

Ik spreek hierover met Rob van Helvoort, Midden-Oosten reisspecialist bij middenroostenreizen.com. Zij bieden zowel groepsreizen als individuele reizen aan naar landen als Dubai, Iran en Jordanië, maar bijvoorbeeld ook Libanon en Israel. Hoe zien zij de trend van het Midden-Oosten als reisbestemming? Rob: “Het zullen nooit echt mainstream bestemmingen gaan worden, maar populairder wordt het absoluut. Het is een regio die super in ontwikkeling is. Kijk naar Dubai en Abu Dhabi; 15 jaar geleden was dat nog helemaal niets, dat kunnen we ons nu niet meer indenken.”

Veiligheid en voorbereiding

Steeds meer reizigers zien met eigen ogen hoe ontzettend mooi deze landen zijn en dat beeld verspreidt zich. Rob: “Het beeld van het Midden-Oosten als onveilig gebied wordt op deze manier bijgesteld. Het is namelijk echt niet zo gevaarlijk als je zou denken. Zo staan Qatar en Dubai in de top 10 veiligste landen. Nederland moet het doen met plaats 17.”

Verdiep je in de cultuur en de omgangsvorm. Dat heeft ook met respect te maken.

Wel benadrukt hij het belang van goede informatie inwinnen. “Er is zoveel informatie online te vinden en lang niet alles klopt, er zijn veel spookverhalen. Mensen weten niet wat ze moeten verwachten en hoe ze zich moeten voorbereiden. Je hoeft echt niet alles te weten over je bestemming, maar het is wel belangrijk dat je goede informatie inwint. Iets wat eigenlijk altijd belangrijk is voordat je op reis gaat, maar voor deze regio zeker. Je wil tijdens je reis geen tijd verliezen met dingen uitzoeken. Zeker in landen als Iran en Oman leven mensen in zo’n andere cultuur. Verdiep je daarin en leer de cultuur en de omgangsvorm kennen. Dat heeft ook met respect te maken.”

reizen naar het Midden-Oosten
Midden-Oosten reisspecialist Rob van Helvoort in Yazd, Iran

Overweeg je zelf te gaan reizen naar het Midden-Oosten? Bepaal goed wat je zoekt in de bestemming en wat voor soort reis je wil maken. De verschillende landen zijn enorm gevarieerd en je kan alle kanten op, mits je je goed voorbereid. Wat zijn de trendbestemmingen in het Midden-Oosten en met welke praktische zaken moet je absoluut rekening houden? Rob deelt zijn tips!

IRAN

Bestemming Iran

Iran is het laatste jaar enorm populair. De sancties zijn opgeheven en dat draagt bij aan het positieve beeld van het land. Het is er ook gewoon oprecht heel mooi en je kan er zowel heen om te backpacken als om te genieten van een ontspannen vakantie.

Let op je visum

Je hoeft tegenwoordig van te voren geen visum voor Iran meer aan te vragen, wat het land een stuk toegankelijker heeft gemaakt. Hou er echter wel rekening mee dat je bij een visa on arrival vaak 3 uur in de rij staat op het vliegveld. Hoewel het geen verplichting meer is, is het dus wel makkelijker om het vooraf te regelen. Bij de visums die wij regelen krijg je een invitatiecode, waarmee je visum eigenlijk binnen een dag al klaar is.

Geldzaken in Iran

In Iran moet je rekening houden met geld, want je kunt er niet pinnen. Iran is een veilige bestemming en heeft een ontzettend vriendelijke bevolking, maar met een grote zak geld op pad moeten is natuurlijk nooit prettig. Het is voor een reis naar Iran dan ook makkelijker om je reis vooraf vast te leggen en grote uitgaves zoals vervoer en accommodatie voor vertrek te regelen en betalen.

Lees ook: Reinier over zijn roadtrip door Iran

reizen naar het Midden-Oosten
Bazaar van Tabriz, Iran
reizen naar het Midden-Oosten
Alamout Vallei, Noord-Iran
JORDANIË

Bestemming Jordanië

Ga je voor het eerst reizen naar het Midden-Oosten? Dan raad ik Jordanië aan. Het is een makkelijk en relaxt land om te bereizen en vergeleken met andere Arabische landen is het in bepaalde gebieden redelijk liberaal, Zoals in het stedelijke gebied Amman en omgeving. Het is bovendien enorm veelzijdig: je hebt er cultuur, natuur, luxe en het is super betaalbaar.

Reisroute

Het klassieke rondje Jordanië brengt je in 8 dagen van Amman, via de Dode Zee naar Wadi Rum en Aqaba. Een mooie kennismaking met het land, maar er is echt veel meer te zien. Ga naar het noorden waar je prachtige natuur vindt en waar het absoluut nog niet toeristisch is. Ook het oosten is absoluut de moeite waard.

➸ Reistips voor Jordanië: 10 X op de bucketlist en een kennismaking met Amman

reizen naar het Midden-Oosten
Kamelen rusten voor de ingang van Petra, Jordanië. © Maartje Strijbis
LIBANON

Ervaring Libanon

Libanon blijft een lastige bestemming omdat er daar altijd wel iets aan de hand is. Het is nu redelijk rustig en je kunt er echt naartoe gaan. Daarom beginnen wij komend jaar ook weer met groepsreizen naar dit land. Libanon is echt een super mooie bestemming. Het is vergelijkbaar met Jordanië, maar groener en gelegen aan de middellandse zee. Als het hier rustig blijft dan wordt dit absoluut een populaire reisbestemming.

TIP: Beiroet

Dit is echt een wereldstad en alleen al de reis naar Libanon waard. Vanuit het hele Midden-Oosten komen mensen naar Beiroet. De stad staat bekend om het geweldige nachtleven.

reizen naar het Midden-Oosten
In de straten van het Libanese Beiroet wordt waterpijp gerookt. © Marc Veraart
reizen naar het Midden-Oosten
De haven van Beiroet. © Marc Veraart
MEER TIPS

Luxebestemming Oman

Backpacken in het Midden-Oosten is inmiddels goed te doen. Eerder publiceerden we een interview met fotograaf Reinier die zelfs couchsurfend door Iran reisde. Maar wat als je echt luxe zoekt? Rob: “In Jordanië kan je voor een luxevakantie goed terecht. Maar dé luxebestemming van het Midden-Oosten is toch wel Oman. Meer weten over een reis naar dit mooie Sultanaat? Lees de reistips van Berber na afloop van haar rondreis.

Meer lezen: Waarom Oman op je bucketlist hoort

reizen naar het Midden-Oosten
De Grote Moskee van Sultan Qaboos in Muscat, Oman.

Kledingvoorschriften Midden-Oosten

Reizen naar het Midden-Oosten wordt al gauw geassocieerd met de verplichting van een hoofddoek. Iets wat lang niet altijd het geval is. Rob: “Er zijn nergens in het Midden-Oosten hele strikte kledingvoorschriften, behalve bij religieuze plaatsen. Gepaste kleding hoort er natuurlijk bij, maar verder is het alleen in Iran verplicht om met een hoofddoek rond te lopen.”

Citytrip Tel Aviv

Citytrippen? Naast Beiroet tipt Rob nog een stad: Tel Aviv in Israel. “Dit is echt enorm in opkomst als citytripbestemming. Het is goed bereikbaar, er is veel te zien en doen en vooral in trek onder jongeren.”

Wij zijn benieuwd naar jouw reizen naar het Midden-Oosten! Welke land heb jij al bezocht of staat op je bucketlist?

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!