reistips voor Guatemala

Bestemming Guatemala: reistips en hoogtepunten #3

Omdat 10 simpelweg te weinig is. 5 extra highlights in het beeldschone Guatemala!

In Guatemala kan je met gemak maanden rondreizen zonder twee keer dezelfde plek te zien. Via trekkingen, bootochten en jungle avonturen zie je de mooiste stukjes van dit veelzijdige land. In deel 1 en deel 2 van de reistips voor Guatemala namen we je al mee naar de pareltjes van deze Zuid-Amerikaanse schone. Maar er is meer. Deel 3 van onze reistips voor Guatemala!

1. Chillen in Monterrico

Helemaal in het zuiden van Guatemala ligt het kustplaatsje Monterrico. Veel reizigers komen naar deze plaats om te relaxen. Vanuit je hangmat kijk je uit op de Stille Oceaan en het zwarte lavastrand. Geniet hier van de prachtige oranje zonsondergang onder het genot van een Coco Loco (een kokosnoot gevuld met kokoswater en rum). Van juni tot december leggen schildpadden eieren op het strand dus als je geluk hebt kan je hier getuige van zijn. Aangezien de eieren als lekkernij worden beschouwd, worden ze door vrijwilligers verzameld om te zorgen dat ze allemaal veilig kunnen uitkomen in het opvangcentrum Tortugario. Van september tot januari kun je helpen om de schildpadden vrij te laten tegen een donatie van 10Q (1 euro).

reistips voor Guatemala

Een andere aanrader is het maken van een prachtige boottocht door de Mangroven om half 6 ‘s ochtends. Tijdens de zonsopkomst kan je bijzondere vogels spotten en op heldere ochtenden is het zelfs mogelijk om vier vulkanen op een rij te zien: Acatenango, Fuego, Agua en Pacaya. Hotel el Delfin is een fantastische plek om te verblijven. Voor 4 euro heb je een kamer, er is een zwembad en de bar ligt aan het strand. Schuif gelijk aan in het restaurant voor een heerlijke maaltijd of haal een overheerlijke kipsandwich voor 50 cent bij de straatverkopers. Ben je tijdens het weekend in Monterrico? Doe dan zoals de locals doen en ga op vrijdag en zaterdag naar El Kaiman om te dansen tot je er bij neervalt.

2. Beklim een (actieve) vulkaan

Guatemala staat bekend om de vele vulkanen, het zijn er maar liefst 33. De meeste reizigers willen één of meerdere vulkanen beklimmen en het aanbod vulkaantrips is dan ook ontzettend groot. Trips variëren van een halve dag tot meerdere dagen met een overnachting op de vulkaan. Het is aanbevolen om voor alle vulkaantrips onder begeleiding van een ervaren gids te gaan en lokaal te informeren naar de veiligheidsomstandigheden. Een aantal vulkanen mag je zeker niet overslaan.

reistips voor Guatemala

Op 25 kilometer van Antigua ligt Pacaya (2552m). Een actieve vulkaan, waarbij je dicht bij de krater en het lava kunt komen. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht en is het zo warm dat je er marshmallows kunt roosteren! De entree voor het Pacaya National Park is 50Q (5 euro), wat exclusief de kosten is voor een gids. Om het hoogste punt van Midden-Amerika te bereiken, beklim je de Tajamulco vulkaan (4220m). Vanuit Quetzaltenango kun je een tweedaagse trek doen, waarbij je overnacht in een tent op de vulkaan. Vroeg in de ochtend klim je naar de top om op tijd te zijn voor een schitterende zonsopkomst boven de wolken. Een tour bij Quetzaltrekkers kost 500Q (50 euro). Andere vulkanen die zeer de moeite waard zijn om te beklimmen zijn Agua, Acatenango, Santa María, Zunil en San Pedro.

3. Cultuur snuiven in Guatemala-stad

Hoewel veel mensen een bezoek aan Guatemala-stad zullen afraden, heeft de stad veel te bieden op cultureel gebied en is het een fijne afwisseling met de overdaad aan natuur. Er is een groot aanbod aan goede restaurants, winkels, theaters, kerken en musea. Een aanrader is het archeologisch museum, waar je artefacten van de Mayabeschaving vindt. Hou je van moderne kunst, dan kun je met hetzelfde entreekaartje naar El Museo de Arte Moderno ertegenover.

Het belangrijkste plein van de stad is het Plaza Mayor, waar het nationale paleis, het presidentiele paleis en de kathedraal te vinden zijn. De leukste dag om dit plein te bezoeken is op zondag, wanneer ook de bewoners zelf hier te vinden zijn. Ga op een bankje zitten en geniet van alles wat er om je heen gebeurt. Oude mensen schuifelen hand in hand over het plein, kinderen spelen in de fonteinen en er klinkt luide muziek uit meegebrachte stereo’s. Als je je even wilt wanen in een andere omgeving, dan kun je naar de Aurora Zoo of naar de Botanische tuinen. Hostel Quetzalroo is een fijne plek om in de stad te verblijven. De eigenaren hebben ontzettend veel tips en ze organiseren ook een fietstocht langs de mooiste plekken in het centrum, wat een erg leuke manier is om kennis te maken met de stad.

reistips voor Guatemala

4. Breng tijd door bij een Guatemalteekse familie

Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring. Het is de perfecte manier om het echte Guatemala en haar prachtige inwoners te leren kennen. Dompel je onder in de cultuur, luister naar de verhalen over de familie, het land en de geschiedenis en geniet van heerlijk vers gemaakt eten. Om nog meer uit je reis te halen, kun je tijdens je verblijf bij een lokale familie ook Spaanse les nemen of vrijwilligerswerk doen. In heel het land zijn hier ontelbaar mogelijkheden voor. Overweeg een minder toeristische plek, voor een nog authentiekere ervaring. Een echte aanrader is een project in het dorp Candelaria, waar je Engelse les kunt geven aan kinderen en jongeren. Deze plek ligt aan de Stille Oceaan en er is geen toerist te bekennen, waardoor je je helemaal kunt onderdompelen in het Guatemalteekse leven. De familie waar je verblijft zal ervoor zorgen dat je je onmiddellijk thuis voelt.

5. Stap aan boord van de Chickenbus

Een reis door Guatemala is niet compleet zonder een ritje in de Chickenbus. Deze bussen zijn oude Amerikaanse schoolbussen die gebruikt worden als lokaal transport. Ze zijn geschilderd in felle kleuren en uit de boxen knalt luide salsa- en reggaemuziek. Hoewel ze traag en vaak oncomfortabel zijn, proef je de echte Guatemalteekse cultuur door het nemen van de Chickenbus in plaats van een shuttlebus voor toeristen. Meer hierover lees je in het artikel over reizen met de Chickenbus.

Chickenbus in Guatemala

Meer reistips voor Guatemala

Een reis door Guatemala is het hele jaar mogelijk, maar de beste periode om te reizen is van november tot april, na de regentijd. Wie zich niet laat tegenhouden door een flinke regenbui kan natuurlijk ook in de regenperiode reizen, van mei tot oktober. Vooral aan het eind van dit seizoen is het in de jungle extra groen. Meer reistips voor Guatemala lees je in Bestemming Guatemala deel 1 en deel 2 en op de landenpagina vind je het overzicht van alle tips van de redactie!

Foto’s: Kaldimar, Bruno Girin, David Amsler (incl. header), Clark & Kim Clays

Geschreven door - Backpacken is Jaimy’s grootste passie. Het liefst dompelt ze zich zoveel mogelijk onder in de lokale cultuur en gaat ze op zoek naar ongebaande paden. Ze heeft haar hart verloren aan Guatemala, maar stiekem staat de hele wereld op haar bucketlist.

Wat vind jij? Laat van je horen!