Zuid-Afrika

Reisroutes, city guides en must sees: Dit zijn onze favoriete reistips voor Zuid-Afrika

We bundelen onze must do’s in dit waanzinnig mooie land!

Van ’s werelds beste stedentripbestemmming tot onaangestaste kustlijnen en game reserves waarin je je ogen uitkijkt: Zuid-Afrika is zo’n bestemming die iedereen wel op zijn wishlist heeft staan. Inclusief wij. We verzamelden er al behoorlijk wat tips voor, variënd van steden tot stranden en absolute highlights. Ga jij binnenkort op reis naar Zuid-Afrika of wil je vast wat inspiratie opdoen voor een mooie route? Dit zijn onze favoriete plekken en onmisbare momenten.

Tropisch en multicultureel Durban

Het staat in de schaduw van grote broers Kaapstad en Johannesburg, maar Durban is oprecht een verrassing. Een tropische verrassing zelfs. Deze stad aan de oostkust van Zuid-Afrika kent een levendige surf scene, en op de lange boulevard waan je je tussen de surfers en reggae tunes eerder in de VS dan in Afrika. Maar dit is toch echt het Afrikaanse Durban, een stad met vele gezichten waar je je absoluut niet verveeld. Duik je bijvoorbeeld dieper het centrum in, dan bevind je je plots in Little India. Durban heeft de grootste Indiase community buiten India zelf en dat resulteert in een heerlijke Indiase keuken én de Victoria Street Market; een enorme markt in Aziatische sferen die je zeker niet mag overslaan. Buiten dit alles is Durban rijk aan geschiedenis, creatieve hotspots en imponerende highlights als het Mabhida Stadium. Meer tips lees in een stedentrip Durban!

Zuid-Afrika

Genieten van de lokale keuken in Kaapstad

Eten verstaan ze wel in Zuid-Afrika. En de braai is daar natuurlijk een onmisbaar onderdeel van. In heel het land kan je heerlijk eten, maar in Kaapstad wemelt het pas echt van de fijne adresjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Organic Foodmarket in het hippe Woodstock? Of de foodie heaven van Knaed? Onze favoriet onder de food hotspot in Kaapstad is Mzolis, gelegen aan de voet van township Guguletu. Op zondagen is dit een smeltkroes van mensen, zowel locals als expats en backpackers. Een unieke ervaring!

♡ Zuid-Afrika is natuurlijk dé fotografiebestemming bij uitstek. (Onze reisfotografietips vind je hier!). Je komt gegarandeerd terug met een enorme collectie prachtige kiekjes van landschappen, mensen en wildlife. TIP: laat ze niet op die SD kaartjes staan, maar doe er iets moois mee. Online kun je er de meest creatieve albums mee samenstellen, maar bijvoorbeeld ook mooie kaarten, posters of een verjaardagskalender van maken! Perfect souvenir!

Leer over het lokale leven in de townships

Dat de Zuid-Afrikaanse samenleving bestaat uit enorme tegenstellingen is bekend. Tijdens een bezoek aan het land zal je dan ook onvermijdelijk een blik opvangen van de townships. Dat deze ervaring helemaal niet naar hoeft te zijn, vertelde Marjolein ons al eerder. Zij kwam in aanraking met de townships via het mooie Ekhaya project in Guguletu. Het project zorgt voor warme maaltijden, schoolspullen en kleding voor lokale kinderen. Ook Elodie belandde tijdens haar reis naar Zuid-Afrika in een township. Ze werd uitgenodigd door de lokale bevolking om een kijkje te komen nemen in Lulekani. Zo’n bezoek kan natuurlijk een heftige ervaring zijn, maar geeft je wel een oprecht kijkje in het lokale leven.

Zuid-Afrika

Nijlpaarden spotten in Hoedspruit

Over uniek gesproken: ken je Jessica the Hippo al? Nijlpaarden spotten is in Zuid-Afrika populair, maar Jessica is pas echt een begrip. In 2000 werd ze in barre omstandigheden gevonden door Tonie en Shirley Joubert. Ze besloten het dier te verzorgen bij hun woning in Hoedspruit om haar weer klaar te maken voor een terugkeer naar het wild. Het kalfje begon de mensen echter te zien als haar ouders en terugkeren naar haar natuurlijke omgeving deed ze nooit. Je kan haar bezoeken, een unieke ervaring want normaal gesproken kan je absoluut niet zo dichtbij deze gevaarlijke dieren komen!

Rij de Chapman’s Peak Drive

Zuid-Afrika leent zich prima voor een roadtrip. De wegen zijn goed en het geeft je de vrijheid om je eenvoudig tussen de steden, wildparken en mooie kusten te verplaatsen. Dat zo’n autorit op zich al een hoogtepunt kan zijn, bewijst de legendarische Chapman’s Peak Drive, een van de allermooiste kustroutes ter wereld. De rit begint aan de westkant van Kaapstad en loopt helemaal via de kust naar het plaatsje Noordhoek. Onderweg kom je op sommige punten tot wel 600 meter hoogte en word je getrakteerd op waanzinnige uitkijkpunten. Highlights op deze route zijn de Josie lookout en Chapman’s Point. Veruit de mooiste manier om de Kaap te ontdekken!

♡ TIP: Reis je langs de oostkust van Zuid-Afrika? Behalve dat de ontzettend mooie Garden Route en Wild Coast je daar verwelkomen, is het ook de moeite waard om verder te reizen naar het noorden. Zo combineer je je Zuid-Afrika reis perfect met een bezoek aan Swaziland en Mozambique!

Zuid-Afrika

Combineer bush en beach in KwaZulu-Natal

Veel reizigers onderschatten hoe groot Zuid-Afrika is. Als je alle uithoeken op je gemakje wilt zien heb je maanden de tijd nodig. Heb je maar een week of twee te besteden, dan kan je je het best beperken tot een klein deel. Ons advies? Kies voor KwaZulu-Natal, gelegen aan de noordoostkust. Je hebt hier prachtige wildparken én bizar mooie stranden, en dat op slechts een uurtje rijden van elkaar. Wie wil kan het zelfs nog heel goed combineren met een bezoek aan Durban. Zo heb je stad, wildlife en strand in één vakantie, zonder dat je van hot naar her moet racen.

De twee mooiste pareltjes zijn, als je het ons vraagt, het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve en Rocktail Bay. Het Game reserve is de oudste van het land, maar lang niet de populairste. Je struikelt hier dus niet over de jeeps, terwijl je wel onwijs veel dieren zult aanschouwen. Een uurtje verder richting de kust kom je aan bij Rocktail; een van de allermooiste stranden die je ooit zult zien. Het bevindt zich in een beschermd gebied waardoor het er daadwerkelijk onaangetast uitziet, met slechts een paar accommodaties en één klein watersportcentrum. Staat zwemmen met dolfijnen op je bucketlist? Lees meer over KwaZulu-Natal en kom hier naartoe, echt!

Zuid-Afrika

Stedentrippen in Kaapstad

Onmisbaar bij een bezoek aan Zuid-Afrika is natuurlijk Kaapstad. Ook wel bekend als de beste stedentripbestemming ter wereld, en dat kunnen wij alleen maar beamen. Beklim de Tafelberg, dompel je onder in de heftige maar enorm interessante geschiedenis en bezoek creatieve hubs als Woodstock en het culinaire Kloof Street. Kaapstad is een perfect jump off point voor je rondreis door Zuid-Afrika, maar eigenlijk is het op zichzelf al genoeg reden om het vliegtuig in te stappen. Wil je de stad echt goed leren kennen, dan kan je je er namelijk met gemak weken vermaken en telkens weer nieuwe kanten ontdekken. Onze City Guide Kaapstad vertelt je nog veel meer over deze topstad!

 

Beeld: Jono Hey (header)
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!