reisverzekering

Reisverzekeringen: dit is wat je moet weten voordat je vertrekt

Of je nu aan het begin van je eerste echte reis staat of een frequent traveller bent; reisverzekeringen zijn een essentieel onderdeel van je reisvoorbereiding. En eentje waar het vaker mee mis gaat dan je misschien denkt. Want waar ben je eigenlijk precies voor verzekerd en waarvoor niet? En hoe zit het met verzekeringen als je op wereldreis gaat of digital nomad bent? We zetten een aantal veelvoorkomende fouten en belangrijke punten voor je op een rij!

Check de dekking

Het lijkt een inkoppertje, maar je zal niet de eerste reiziger zijn die snel door een vergelijkingwebsite heen klikt en een foutje maakt. Maak allereerst de keuze of je een doorlopende reisverzekering afsluit of eentje die alleen voor je specifieke reisdata geldig is. Dat laatste kan goedkoper zijn als je weinig weg gaat, maar pakt duurder uit als je toch ineens een lange reis gaat maken. Het voordeel van doorlopend is ook dat je er daarna geen omkijken meer naar hebt, ideaal voor spontane tripjes. Let bovendien ook op het vinkje bij ‘werelddekking’, die wil je niet per ongeluk overslaan als er een verre reis op de planning staat…

Wintersporten en duiken

Waar het ongetwijfeld het vaakst mis gaat is bij de wintersportvakantie. Wintersport zit bij ongeveer driekwart van de Nederlandse reisverzekeraars niet in de standaard dekking. Je moet hier dus een aparte module voor afsluiten. Als het relevant is voor jouw reis, dubbelcheck dan ook het kopje ‘onderwatersporten. Duiken zit bij de meeste reisverzekeringen inbegrepen, maar er zijn uitzonderingen. Ga je skydiven, bungeejumpen, maar ook ‘gewoon’ een trektocht maken of scooter huren? Dit worden gezien als activiteiten met extra risico en verdienen daarom ook even aandacht bij het nalezen van je polis!

Ook belangrijk: je zorgverzekering dekt in principe je medische kosten, maar wel alleen tot de maximale tarieven die in Nederland worden gehanteerd. Geen probleem als je bijvoorbeeld naar Laos vertrekt, maar er zijn ook genoeg landen waar zorg duurder is dan bij ons. Het is dan ook aan te raden om in je reisverzekering een dekking op te nemen voor deze hogere medische kosten.

reisverzekering

Op wereldreis: check de maximale reisduur

Wanneer je langdurig of misschien wel voor onbepaalde tijd op reis gaat sluit je een doorlopende reisverzekering af. Maar let daarbij wel op de maximale reisduur. Afhankelijk van de verzekeraar die je kiest, is dat tussen de 45 en 180 dagen. Neem je een gap year en trek je met je rugzakje de wijde wereld in, dan is dit dus niet voldoende. Gelukkig zijn er verzekeraars die de mogelijkheid bieden om de maximale reisduur te verlengen. Vraag dit even na!

Reisverzekering voor digital nomads

Wanneer je het reisvirus echt te pakken hebt en locatie-onafhankelijk kunt werken, dan kies je er misschien wel voor om als digital nomad te gaan leven. Zo’n beslissing stelt je voor een aantal belangrijke keuzes. Wanneer je langer dan 8 maanden aaneengesloten Nederland verlaat, moet je je volgens de officiële regeltjes uitschrijven bij je gemeente. Je kunt dan ook geen verzekeringen meer afsluiten, zoals een reis- maar ook zorgverzekering. Bovendien val je bij standaard verzekeraars niet meer in een passend hokje dat jouw levensstijl dekt. Gelukkig zijn er dankzij de opkomst van speciale nomadenverzekeringen goede opties. Wat ons betreft de beste optie is SafetyWing; de eerste internationale digital nomad verzekering die werkt volgens het concept van ‘Travel Medical Insurance’. Je sluit dan één contract af voor zowel je zorg- als reisverzekering. Het voordeel van SafetyWing is dat je verzekering bij hun ook door blijft lopen als je tussendoor weer in Nederland terugkomt. Bovendien is hij maandelijks opzegbaar, dus besluit je je toch weer ergens in te schrijven, dan zit je er niet voor de rest van het jaar aan vast.

➸ Lees ook: Dagboek van een digital nomad
werk als digital nomad

Let op: je officieel uitschrijven brengt heel wat regeltjes en papierwerk met zich mee. Ben je nog niet zeker van je keuze voor een nomadisch bestaan, dan heb je ook de optie om een adres in Nederland aan te houden, bijvoorbeeld door je in te schrijven op het adres van familie of vrienden. Je kunt dan je reguliere zorgverzekering gewoon aanhouden, maar zorg wel alsnog voor een passende reisverzekering die voor jouw langdurige reis geschikt is én dekking biedt als je werkt in het buitenland.

Werken, studeren of vrijwilligerswerk

Niet alleen bij werken in het buitenland moet je alert zijn als je je reisverzekering kiest. Ook als je gaat studeren, stage lopen of vrijwilligerswerk wilt doen zijn de kleine lettertjes van belang. Hiervoor geldt vaak ook dat het niet standaard in je basisverzekering zit. Het beste kan je naar een vergelijkingwebsite gaan en daar aanvinken dat je deze dekking erbij wilt. Zo zie je het snelst welke verzekeringen geschikt zijn.

Zorg dat je je papieren op orde hebt

Last but not least, je zaken goed geregeld hebben zal je in moeilijke situaties enorm helpen. Sluit dus niet alleen een goede reisverzekering af, maar neem daar ook de contactgegevens van mee. Maak kopietjes van belangrijke documenten en noteer je verzekeringsnummer en het 24/7 alarmnummer van je reis- en zorgverzekeraar. Ook een creditcard is een must, want bij het maken van zorgkosten in het buitenland zal je in sommige gevallen eerst (een deel) van de rekening zelf moeten betalen, die dan later bij je verzekeraar gedeclareerd kan worden.

Heb je vragen rondom reisverzekeringen of juist tips voor andere reizigers? Deel ze in de comments!

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Reisverzekeringen: dit is wat je moet weten voordat je vertrekt”

Wat vind jij? Laat van je horen!