Miss yellow hair, hello!

Een boek dat écht over reizen gaat. Dat is ‘Miss yellow hair, hello!’ van journalist slash wereldreizigster Iris Hannema. Wanneer je op reis bent, gaan dingen nooit zoals je verwacht had. De bizarre, grappige en bijzondere avonturen die dat oplevert, beschrijft Hannema in dit reisboek.

Dagen en nachten aan één stuk carnaval vieren op de straten van Rio de Janeiro, slapen op het dak van je auto in West-Afrika, met een georganiseerde reis naar het grensgebied tussen Noord – en Zuid- Korea. De reisbestemmingen van Iris Hannema zijn verre van standaard. De dingen die ze tijdens haar reizen meemaakt zijn ook op zijn minst opmerkelijk te noemen. Op reis ontmoet je bijzondere mensen, verbaas je je over cultuurverschillen en moet je je voortdurend aanpassen. De journaliste schrijft op een leuke, grappige en vooral heel erg open manier over al haar reisavonturen.

De hele wereld over
In elk hoofdstuk lees je over de avonturen van Hannema in een bepaald gebied. Vervolgens reis je samen met haar tijdens het lezen weer verder naar een ander deel van de wereld. En zo reis je tijdens het lezen van het boek ook een beetje de hele aardbol over. Doordat de hoofdstukken elkaar snel afwisselen en steeds over een andere bestemming gaan, leest het boek lekker snel weg. In de hoofdstukken wisselt Hannema bijzondere anekdotes af met lijstjes met handige tips.

Deze lijstjes gaan over allerlei dingen – van praktische zaken tot hilarische tips- . Van ‘Wat je (niet) moet meenemen naar Iran’, ‘Airport- gedragsregels en – slaapmogelijkheden’ tot ‘Zwembad crashen doe je zo’. Sommige tips zijn vooral grappig om te lezen, maar veel zijn ook heel erg bruikbaar. Hannema basseert zich op haar eigen ervaringen en niet op wat ze in alle bekende reisboeken heeft gelezen. Vaak kwam ze er namelijk achter dat de reisboeken niet kloppen. Dat je een visum niet zomaar aan een landsgrens kunt kopen bijvoorbeeld. Als je van plan bent om een lange (wereld)reis te maken, is het zeker handig om dit boek erbij te pakken en de tips van Hannema goed te onthouden.

Bijzondere anekdotes
Dat reizen niet altijd alleen maar ontzettend leuk is, dat laat dit boek vooral zien. Het boek is een verzameling van bijzondere reisverhalen. In Zuid-Korea slaapt de schrijfster in een lovehotel en krijgt ze bij een plaatselijk gourmetrestaurant zeekomkommer voorgeschoteld. In Japan maakt ze een traditionele bruiloft mee. De verhalen zijn vaak lachwekkend, maar even zo vaak zit je vol verwondering te lezen. Hoe is ze nu weer in zo’n gekke situatie beland? Juist dat maakt dat je verder wilt blijven lezen. Je duikt steeds van de ene cultuur weer een totaal andere in.

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

1 thoughts on “Miss yellow hair, hello!”

Wat vind jij? Laat van je horen!