richtlijnen voor handbagage

Op reis met handbagage: waar moet je op letten?

Over stress situaties bij de bagage check en hoe het ook anders kan

Je staat pas enkele minuten in de rij, maar het voelt als een eeuwigheid. Een rusteloos gevoel overmeestert je en het komt door slechts één ding: je handbagage. Je ziet de zweetdruppels over het voorhoofd van de wachtenden voor je rollen. De stewardess begroet je met de meest brede glimlach die je je kunt voorstellen, maar het stelt je niet gerust. Met klamme handen zet je jouw koffer in de meetbak. Het handvat aan de zijkant zorgt voor problemen en met enig geweld past je koffertje er precies in. De stewardess ontspant, ademt een keer rustig in en uit en wenst je een fijne reis. Jij en je bagage zijn door de keuring heen.

200 gram teveel in de koffer

Bovenstaande situatie verloopt echter niet bij iedereen even vlekkeloos. Zo vloog ik enkele jaren geleden vanaf Londen Stansted terug naar huis met Ryanair. Hoewel mijn metgezel en ik anderhalf uur van tevoren bij het vliegveld arriveren is het een verschrikking om door de douane te komen. Er staat altijd wel één iemand in zo’n rij die niet begrijpt dat je geen literflessen shampoo kunt meenemen in je handbagage. Het maakt het douanepersoneel weinig uit dat de shampoo gemaakt is van een of andere zeldzame noot uit Verwegistan: de fles is te groot, niet geseald en belandt dus in de prullenbak. Een verhitte, maar bovendien lange discussie is vaak het gevolg.

richtlijnen voor handbagage

De gouden regels van reizen met handbagage

Onwetendheid over de richtlijnen voor handbagage zorgt vaak voor stress en problemen bij het inchecken. Bovendien verschillen de richtlijnen voor handbagage bij de vliegmaatschappijen onderling nogal eens. De panieksituaties die daar uit voortkomen zijn herkenbaar voor vele reizigers. Maar hoe voorkom je dit? Regel 1: weet wat je mee mag nemen. Giet vloeistoffen over in mini’s van max 100ml. Je mag er hier in totaal maximaal 10 van meenemen, daar kun je dus best mee uit de voeten tijdens een korte trip. Verpak deze vloeistoffen in een transparant zakje om gedoe bij de bagagecheck te voorkomen.

Regel 2: Controleer van te voren goed wat de maximaal toegestane afmetingen voor handbagage bij jouw airline zijn. Helaas zijn niet alle websites daarin even duidelijk. Een handig hulpmiddel is de deze lijst met richtlijnen voor handbagage bij de meest bekende vliegmaatschappijen. Maar let op: dit soort lijsten zijn niet heilig, dubbelcheck vooraf altijd de up to date informatie bij de betreffende airline.

Regel 3: Staar je niet blind op de afmetingen; ook het gewicht kent regels. De regels hierover kunnen variëren van bijvoorbeeld zes kilo bij Brussels Airways tot en met het ongelimiteerde gewicht bij Easyjet. Bovendien mag je bij sommige vliegmaatschappijen een extra tas meenemen en bij anderen absoluut niet. Goed opletten dus!

richtlijnen voor handbagage

Koffer of tas?

De doorgewinterde reiziger kan best met een kilootje minder. Overweeg in dat geval een rugtas mee te nemen in plaats van een koffer. Je voorkomt zo elke vorm van paniek want zo’n tas komt echt wel door de keuring van afmetingen heen- bovendien is het een stuk flexibeler dan een stugge koffer. Maar het allergrootste voordeel: een tas heb je toch al nodig voor je weekendje weg of stedentripje. Waarom dus niet al je handbagage erin doen? Travel light is het toverwoord. Zelf kocht ik jaren geleden heel last-minute een rugtas van Dakine via Bagageonline.nl voor mijn reis door Zuidoost-Azië. Ik gebruik hem sindsdien als daypack tijdens lange reizen, waarbij hij ook meegaat als handbagage in het vliegtuig. Voor korte tripjes is hij ideaal om bijvoorbeeld een stad mee te verkennen. Eerlijk is eerlijk: het zijn wel vooral praktische tassen. Mag het van jou wel wat modieuzer, dan zijn de bekende Herschel rugtassen een aanrader. Er past een hele hoop in, maar ze blijven er compact uitzien. Het voordeel aan deze tassen is dat ze van heel soepel materiaal gemaakt zijn; mocht je toch met een handbagage koffer reizen, dan neemt hij opgevouwen heel weinig ruimte in.

Wil je meer tips voor het voorbereiden op een reis en inpakken van je bagage? Bekijk hier al onze backpack essentials!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Op reis met handbagage: waar moet je op letten?”

  1. Pingback: Duidelijkheid over de richtlijnen voor handbagage | Jessica Lokker – Lokker Media Productions

Wat vind jij? Laat van je horen!