roadtrip Bretagne

Een roadtrip door ruig en verrassend Bretagne

Bretagne, de plek waar Frankrijk ronduit ruig is. Met grillige kliffen, roze kusten en Keltische roots. De regio is met steden, bossen en stranden bovendien de perfecte combinatie voor een actieve en ontspannen vakantie. We gooiden een tentje achterin en vertrokken vol verwachting naar het schiereiland voor een roadtrip Bretagne. We tippen ons favorieten plaatsen en activiteiten!

Suppen langs de Roze Granietkust

Bretagne is gezegend met een lange kustlijn, grenzend aan het Kanaal en de Atlantische Oceaan. Aan de noordkust vind je een wel heel bijzonder stukje kustlijn, namelijk de roze granietrotsen. Tussen Louannec en Plestin-les-grèves hebben de rotsblokken van deze ‘Côte de Granit Rose’ een onmiskenbare roze kleur, die al meer dan 300 miljoen jaar geleden is ontstaan. Onder invloed van wind en water hebben veel rotsen bovendien bizarre vormen aangenomen. Een bijzonder gezicht om te bekijken vanaf het land, maar nog veel unieker vanaf het water. Huur bijvoorbeeld een sup board bij een van de vele watersportbedrijven langs de kust en peddel op je gemakje langs dit natuurspektakel!

roadtrip Bretagne
Côte du granit rose in Ploumanac © Kiwihug/Unsplash

Bezoek de prehistorische menhirvelden

Over rotsen gesproken: neem tijdens je roadtrip Bretagne ook vooral een kijkje bij de menhirvelden. Liefhebbers van Asterix en Obelix zullen ze ongetwijfeld herkennen. Menhirs zijn enorme, rechtopstaande stenen die ouder zijn dan de piramides. Het gemiddelde gewicht van de stenen is 100 ton en er schuilen dan ook heel wat theorieën en mythes achter de oorsprong van de formaties. De Menhirs zijn verspreid over het hele schiereiland en je zult er ongetwijfeld meerdere tegenkomen tijdens je roadtrip Bretagne. Onze tip is om te stoppen bij Monteneuf en Carnac, waar je hele rijen Menhirs kunt bewonderen.

Met de auto naar Bretagne
Bretagne is gelegen op zo’n negen uur rijden vanaf Utrecht en is een perfecte regio om met de auto te verkennen. Vergeet daarbij niet om voor vertrek je verzekering goed na te kijken zodat je bij pech niet voor verrassingen komt te staan. Via Independer kan je eenvoudig je autoverzekering vergelijken om te zien waar je het beste uit bent.
Overnachten tijdens je roadtrip Bretagne kan je in hotels of Chambres d’Haute, maar de meeste vakantiegangers kiezen net als wij voor een van de vele campings in de regio. Daarbij heb je naast grote familiecampings ook keuze genoeg uit zogenaamde charmecampings, camperplaatsen en kampeerterreinen in de natuur. Wij reserveerden niet vooraf en maakten onderweg gebruik van de kampeerapp Park4Night. Let op: maak je je roadtrip in juli of augustus, dan kan vooraf reserveren slim zijn.

➸ Na Bretagne nog verder op pad? Doen! Check daarvoor onze tips voor de mooiste autoroutes in Frankrijk.

roadtrip Bretagne
Een Menhir veld bij Carnac © Andreas Brunn/Unsplash

Legendes in het bos van Brocéliande

Door naar Koning Arthur, want in de bossen van Brocéliande komen deze legendes tot leven. Het staat bekend als de woonplaats van Merlijn de tovenaar en de plek waar Koning Arthur zijn zwaard Excalibur in handen kreeg. Heb je niet zoveel met deze legendes? Sla het bos dan niet over, want het is een prachtige plek. Bezoek Château de Comper en wandel van daaruit rondom het meer.

Stadsleven in Quimper

Hoewel je bij Bretagne misschien vooral aan natuur en kustlijn denkt, is de regio ook gezegend met diverse levendige steden. Onze favoriet is Quimper, waar je echt de unieke mix van het Franse met het typische Bretonse ervaart. Steek rivier de Odet over via de hangbruggen en struin over de klinkerstraatjes in het oude centrum. Vergeet niet omhoog te kijken naar de gevels van de oude vakwerkhuizen. De grote trots van Quimper is de Cathédrale St-Corentin, een torenhoge gotische kathedraal.

roadtrip Bretagne
Place du terre au Duc in Quimper © Pascal Bernardon/Unsplash

Ontspannen aan de stranden

Voor wie een roadtrip Bretagne in de zomervakantie maakt, is het altijd even spannend of het weer wel zomers genoeg is. Maar schijnt de zon, dan bevind je je ook gelijk op een van de mooiste plekken van Frankrijk voor een strandvakantie. Met lange, goudgele stranden en vele badplaatsen is dit stukje Frankrijk namelijk erg populair onder liefhebbers van strand en watersport. Aan de smaragdkust bij het ietwat decadente Dinant, waan je je aan de Côte d’Azur, terwijl je in het kleinschalige Benodet juist tussen de palmbomen ligt met panoramische uitzichten op de eilanden. Eveneens aanraders zijn Plage le Portuais en Plage de l’Eventail.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!