roadtrip door Andalusië

Een roadtrip over slingerende paden in Andalusië

Een route langs de mooiste plekjes van Spanje's meest veelzijdige regio.

Het wordt ook wel het Toscane van Spanje genoemd en dat zegt eigenlijk al genoeg. Een roadtrip door Andalusië is genieten. Van imposante steden tot slaperige dorpjes, van bodega’s tot overheerlijke tapas. In de provincie van sherry, slingerende weggetjes en het onverstaanbare dialect bevind je je in misschien wel de meest veelzijdige regio van Spanje. Een gebied dat gemaakt lijkt te zijn voor een roadtrip.

Het startpunt van je roadtrip door Andalusië

Kies een willekeurige stad uit in Andalusië en je hebt gegarandeerd een ideaal startpunt. Of je nu kiest voor Sevilla, Cordoba, Granada, Jerez of een van de andere fenomenale steden. Vliegen kan op ze allemaal en veel hoeft het je nooit te kosten. Pik vervolgens bij een van de vliegvelden je huurauto op. Er zijn talloze verhuurbedrijven en de prijzen variëren onderling behoorlijk. Een beetje huiswerk doen loont, want een betaalbare huurauto is echt mogelijk.

roadtrip door Andalusië

City hoppen

Bij een roadtrip hoort ook een bezoek aan een van de bijzondere steden die Andalusië rijk is. Begin bijvoorbeeld in Sevilla. De hoofdstad van Andalusië, de bakermat van de Flamenco en de ideale mix van geschiedenis, cultuur en unieke hotspots. Begin je wandeling bij het iconische Plaza de España, de klokkentoren van Giralda en vergaap je aan de mudejar architectuur van het Alcázar. Trek gekregen? De beste tapas eet je tussen de locals bij El patio san Eloy. Sluit je dag af met een van de vele flamencoshows in de mooie volkswijk Triana.

Córdoba

Nog zo’n stad die alles in huis heeft. Om te beginnen het historische Alcázar. Een middeleeuws paleis en tegenwoordig een museum met waanzinnige tuinen waar je uren in rond kan wandelen. Ook zeker bezoeken: de kathedraal Mezguita en el barrio de la juderia, een eeuwenoude Joodse wijk waar je hopeloos verdwaald in de smalle straatjes.

Reizen in de lente of herfst is aan te raden. Het is dan rustiger qua toeristen maar vooral ook koeler. In de zomermaanden stijgt de temperatuur naar onaangename hoogtes en zijn de steden verlaten omdat de locals massaal naar de kust trekken. Heb je de steden wel even gezien, vervolg je roadtrip door Andalusië dan richting het platteland.

roadtrip door Andalusië

Hit the road!

Zet bijvoorbeeld koers naar het oosten waar de Sierra Nevada voor je opdoemt. Met bergtoppen boven de 3000 meter is het na de Alpen de hoogste bergketen van West Europa. Een prima plek om te skiën, of om gewoon even af te koelen van de zomerhitte tijdens een hike of een rit per paard.

Ten zuidwesten van het gebergte, vlakbij de kust, liggen de beroemde witte dorpen. Doe een rondje langs Alora, Colmerar, Competa of een van de andere charmante dorpjes. Ze liggen dichtbij elkaar en hebben allemaal hun eigen aantrekkingskracht. Zak met een glaasje sherry weg op een terrasstoel en geniet van het lokale leven. Restaurantjes en B&B’s te over! Liever een eigen onderkomen, dan is er genoeg keuze uit karakteristieke vakantiehuizen.

roadtrip door Andalusië

Sherry

Trek in een drankje? Rij dan richting Jerez de la Frontera. Een van de mooiste steden van deze regio en de wieg van sherry. Bezoek een van de vele bodega’s, zoals Gonzalez Byass. Ze hebben rondleidingen in verschillende talen met natuurlijk een uitgebreide proeverij na afloop.

¡Salud!

Foto’s: Kkmarais (incl. header), Reji, Karan Jain

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

20 thoughts on “Een roadtrip over slingerende paden in Andalusië”

Wat vind jij? Laat van je horen!