roadtrip door de Outback

Een roadtrip door de outback van Australië

Ruim 3000 kilometer over de Stuart Highway dwars door het hart van Australië

Australië is een land van uitersten. Wie door dit immense land reist ziet hagelwitte stranden, regenwouden, metropolen én de outback. De laatste spreekt tot de verbeelding. Verlaten wegen die zich voor je uitstrekken in de roodgekleurde aarde. Maar dat is lang niet alles. Wie een roadtrip door de outback maakt ziet meer dan woestijn. Een route van zuid naar noord brengt je langs historische plekken, wildlife, paradijselijke natuurparken en onvergetelijke natuurfenomenen.

De start van je roadtrip door de outback

Les 1 voordat je begint aan je roadtrip door de outback: onderschat de afstanden niet. Wie van Adelaide in het zuiden de oversteek maakt naar Darwin in het noorden, legt ruim 3000 kilometer af. De route is in principe in een week te doen, maar je wilt daarbij natuurlijk wel genoeg tijd hebben om te genieten wat al het moois wat je onderweg tegen komt. Het loont daarom om niet alles met de auto te doen. Gelukkig is er niet alleen een snelle maar vooral ook mooie oplossing om een gedeelte van de route met ander vervoer af te leggen: The Ghan.

roadtrip door de outback

Aan boord van The Ghan

The Ghan is een van de mooiste treinroutes ter wereld en is te volgen vanaf Adelaide via Alice Springs naar Darwin en andersom. Natuurlijk hoef je het traject niet helemaal tot het einde te volgen: veel reizigers stoppen in Alice Springs om vanuit daar met eigen vervoer verder te reizen. Lang voordat de Ghan er was, werd er voor transport van goederen in dit gebied gebruik gemaakt van kamelen die werden geïmporteerd uit Afghanistan. De huidige trein heeft daar zijn naam aan te danken. De trein rijdt in zo’n 13 uur van Adelaide naar Alice Springs en komt onderweg langs waanzinnige woestijnlandschappen. Het is bovendien een comfortabele manier van reizen.

Ga ondergronds in Coober Pedy

Wie reist met The Ghan, mist helaas deze leuke tussenstop onderweg naar Alice Springs. Wie wel in de gelegenheid is om hier uit te stappen (bijvoorbeeld met eigen vervoer of de Greyhound bus) vindt een van de meest bijzondere steden van Australië. Coober Pedy is een mijnstad, bekend als de Opaalhoofdstad van de wereld.

Omdat de temperaturen hier extreme hoogtes aannnemen hebben de 3500 inwoners zich onder de grond gevestigd. Ze werken niet alleen ondergronds in de mijnen, maar leven er ook. Hierdoor kun je tijdens een bezoek ondergrondse woningen, kerken en zelfs hostels bewonderen. Je kan er dus voor kiezen om een nachtje ondergronds te slapen, op zich al een unieke ervaring! Er zijn rondleidingen door het stadje, maar het meest bijzondere is de sfeer die er hangt, dus wandel vooral ook zelf rond op deze unieke plek.

roadtrip door de Outback

Alice Springs

Alice Springs zelf is niet een van de meest bijzondere plekken, al kun je je er prima een een dag of twee vermaken met de verschillende musea en tentoonstellingen waaronder de fascinerende Royal Flying Doctors. De meeste backpackers reizen echter door naar Uluru in het Kata Tjuta National Park, dat zich op nog zo’n 6 uur rijden vanaf de stad bevindt. Je kunt er met eigen vervoer komen, maar vanuit Alice Springs worden ook diverse goede tours aangeboden die je langs Uluru en andere hoogtepunten brengen, zoals King’s Canyon.

Het loont om je vooraf te verdiepen in de geschiedenis van Uluru, want het is een omstreden plek. De Aboriginals noemen het Uluru maar op kaarten wordt de plek gemarkeerd als Ayers Rock. Een verschil dat de strijd om deze plek symboliseert. In 1985 werd Uluru door de Australische regering eindelijk toegekend aan de Aboriginals, maar wel onder de voorwaarde dat de plek toegankelijk zou worden voor toeristen. Dat laatste gaat echter niet zonder problemen. Toeristen kunnen de immense rots beklimmen, maar realiseren zich niet dat ze daarmee de heilige plek schenden die Uluru vormt voor de Aboriginals. Bovendien levert onverantwoord toerisme veel schade op aan de eeuwenoude muurschilderingen die er te vinden zijn.

Hoe je er dan op de juiste manier een bezoek aan kunt brengen? Sla de beklimming over en ga ook niet mee met een tour die deze activiteit toestaat. In plaats daarvan kan je een prachtige wandeling maken rondom de rots. Bewonder de mooie schilderingen maar raak ze absoluut niet aan. Elke afbeelding en oneffenheid in de rots heeft volgens de legendes van de Aboriginals een betekenis. Goede gidsen weten hier mooie verhalen over te vertellen!

roadtrip door de Outback

The Kimberley

Een flink aantal uren ten noorden van Alice Springs vind je een aantal waanzinnige natuurparken, waaronder The Kimberley. Dit wonderbaarlijke stukje natuur is gelegen in Western Australia en bestaat uit een gigantisch versteend zandplateau. Je vindt er gebergtes, fjorden, watervallen en hagelwitte standjes. Een paradijs om doorheen te toeren, maar zorg wel voor een goed uitgeruste auto, bij voorkeur een 4WD! De beste reistijd voor dit gebeid is mei tot september. In andere maanden heb je kans dat wegen overstroomd zijn door de vele regen, of dat het veel te heet is om je auto te verlaten. Net als in de gehele outback geldt ook hier dat je je bezoek goed moet plannen. Bereid je voor, neem genoeg water mee en laat je niet overvallen door het donker maar bepaal je slaapplek vooraf.

Kakadu National Park

Een roadtrip door de outback brengt je naast de Kimberley langs nog een memorabel natuurpark. Kakadu National Park is iets ten zuidoosten van Darwin gelegen in The Northern Territory. Het bevindt zich in de regio Arnhemland; een gigantisch uitgestrekt gebied dat het grootste deel van de staat beslaat. Kakadu staat vooral bekend om de grote aantallen zoutwaterkrokodillen. Het wordt dan ook sterk afgeraden om op eigen houtje ergens te gaan zwemmen. Laat je goed informeren of boek vanuit Darwin een van de vele tours die hiernaartoe gaan.

Naast krokodillen vind je hier prachtige watervallen, stranden en jungle. Met name de Jim Jim en Twin watervallen zijn populair, maar er zijn er nog veel meer waar je de kans hebt om de plek helemaal voor jezelf te hebben!

roadtrip door de Outback

Backpacken door Australië

Australië is een veel bereisde bestemming. Of je nu kiest voor de oostkust, westkust of een roadtrip door de outback en of je er nu geen gaat voor een reis, stage of werk: velen gingen je voor, dus doe daar je voordeel mee! Backpackme.nl is hierbij een handige uitvalsbasis voor flexibele(!) vliegtickets, reisroutes, tips van experts, maar bijvoorbeeld ook voor hulp bij het vinden van werk of een stageplek in Australië. Verder geldt dat reizen door Australië veilig en eenvoudig is. Je kan prima op pad zonder alles van te voren vast te hebben liggen. Goed om te weten is dat het verstandig is om een creditcard op zak te hebben, omdat je met het boeken van sommige dingen tijdens je reis niet met je pinpas uit de voeten kan. Je kunt een voordelige Visa Card aanvragen die op zo’n beetje alle plekken in Australië wordt geaccepteerd. Meer reistips op doen? Lees dan onze budgettips voor Australië of kijk op de landenpagina Australië voor een overzicht van alle tips en verhalen over dit waanzinnige land!

Foto’s: Broome & Kimberley Holidays, Nicolas JonesFraser Mummery, Daniela Ritrovato

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!