provincie Malaga

Slow travel in Andalusië: een roadtrip door de provincie Malaga

Spierwitte straatjes worden opgefleurd door ontelbare potten met kleurrijke bloemen. Voor me strekt de Middellandse Zee zich uit terwijl achter me de eerste sierras opdoemen. Ik zou bijna vergeten dat ik me op luttele minuten rijden van de Costa del Sol bevind. Een regio die vooral bekend staat om de bomvolle stranden, lelijke hoogbouw en bizarre mix van 65-plussers en feestende tieners. Maar stap in een auto en voor je het weet sta je in prachtige steden als Malaga en Ronda, bezoek je tientallen charmante pueblos blancos en wandel je door gebieden als Torcal de Antequera en de wereldberoemde Caminito del Rey. Ik maakte een roadtrip door de provincie Malaga en stippelde een route uit zonder Marbella of Torremolinos en mét imposante steden, witte dorpen en natuurgebieden waarin je je aan de andere kant van de wereld waant.

De kust die ik altijd zo zorgvuldig heb vermeden blijkt ineens slechts een klein onderdeel van een prachtig stukje Andalusië.

Provincie Malaga als roadtripbestemming?

Het is in Nederland nog hartje winter als ik besluit naar Spanje te gaan en gebieden zit te researchen. Het moet in ieder geval zuidelijk worden om zoveel mogelijk zon te zien maar het liefst wil ik ook dicht bij de zee zitten én niet te ver van mooie plekken in het binnenland. Tot mijn verbazing kom ik steeds uit bij de Costa del Sol. De kust die ik altijd zo zorgvuldig heb vermeden blijkt ineens slechts een klein onderdeel van een prachtig stukje Andalusië. Een roadtrip door de provincie Malaga lijkt zo’n slecht idee niet meer. Ik boek een pracht van een Airbnb in Benalmádena als uitvalsbasis. Een eigen studio in een groot landhuis met uitzicht op zee, gelegen in de bergen waardoor de gekte van de Costa ver weg is en de mogelijkheden van het binnenland dichtbij. Ik boek een retourtje Eindhoven-Malaga en een huurauto via Sunnycars, en daarmee is mijn roadtrip door de provincie Malaga een feit. Een reis die me uiteindelijk zal doen besluiten nog heel vaak naar Spanje terug te keren.

➸ Tip: Ik begon mijn reis helaas met een dikke vertraging van mijn vlucht. Ik ontdekte toen dat ik een deel van de kosten van mijn ticket terug kon krijgen maar dat zelf rechtstreeks claimen bij de airline een lang proces zou zijn. Zo kwam ik uiteindelijk bij AirHelp terecht. Bij vertraging van je vlucht kan je via hun website eenvoudig checken of je recht hebt op compensatie. Zij dienen vervolgens voor jou de claim in. Kan jij onbezorgd gaan genieten van je vakantie!

provincie Malaga
Plaza de la Merced in Malaga

Hoofdstad Malaga

Afgeladen cruiseschepen en overwinterende gepensioneerden hebben Malaga wellicht een wat stoffig imago gegeven; daarvan is weinig te merken als je tijdens een wandeling voor het eerst kennismaakt met deze groene en verrassend leuke stad. Ik begin mijn route bij de haven en wandel vanaf daar door het tropische Parque de Málaga dat je vanzelf leidt naar het Plaza de Toros. Hier sla je rechtsaf naar de kust, of linksaf de stad in. Malaga is gelegen aan zee, maar helaas niet gezegend met de mooiste stranden van de Costa del Sol. Ik kies er daarom voor om de stranden over te slaan en de stad in te gaan voordat mijn roadtrip door de provincie Malaga echt begint. Ik steek de weg over naar het groene labyrint dat grenst aan het gemeentehuis. Hier bevindt zich wat naar mijn mening het mooiste stukje Malaga is: Jardines de Puerta Oscura. Hoewel de naam anders doet vermoeden (Dark Entrance Gardens) wacht hier een oase van rust te midden van rozenstruiken, fonteinen en onovertroffen uitzichten over de Middellandse Zee.

De tuinen leiden je naar de ruïnes van het Moorse Castillo de Gibralfaro. Daal hierna af richting het centrum, waarbij je onderweg langs het Moorse fort Alcazaba komt en het Romeinse amfitheater. Hier kom je terecht in de leukste wijk van Malaga: SoHo. Hier bewijst Malaga ook jong en artistiek te zijn, met overal waar je loopt kleurrijke street art en op elke hoek wel een levendig café of hip lunchtentje.

TIP: Heb je meer dan 1 dag te besteden in Malaga? Bezoek dan ook het Picasso museum!

Pueblo blanco Mijas

Andalusië staat bekend om de vele pueblos blancos die het binnenland sieren en ook in de provincie Malaga vind je talloze van deze karakteristieke witte dorpen. Een van de mooiste van de hele regio is Mijas, gelegen op een half uurtje rijden ten zuiden van Malaga. Zoals in alle pueblos blancos is het vooral de architectuur met de kenmerkende witte huizen, nauwe straatjes en zee van felgekleurde bloemen die hier de show stelen. Neem dus de tijd om door het dorpje te slenteren, lunch op een van de vele terrasjes of haal een typisch Spaanse bocadillo con tortilla de patata bij de lokale bakker. TIP: parkeer je auto in de grote parkeergarage aan Calle Olivar Don Pablo (voor slechts 1 euro). Je wilt namelijk echt voorkomen dat je met je auto in de piepkleine steile straatjes in het centrum eindigt. Op de bovenste verdieping van de parkeergarage bevindt zich bovendien het VVV, waar je een kaart met stadswandeling kunt ophalen.

provincie Malaga

Als groot liefhebber van roadtrips huurde ik in de afgelopen jaren heel wat auto’s over de hele wereld. Meestal verloopt dat zonder enkel probleem, maar tijdens deze reis had ik twee keer pech. Zo had ik al op dag twee van mijn reis een schroef in m’n band en kon ik niet verder rijden. Op zulke momenten ben ik extra blij dat ik altijd boek met een all in verzekering, anders was mijn roadtrip dit keer een heel stuk prijziger geworden dan gepland. Bij Sunnycars heb je standaard all inclusive autohuur waardoor je bijzonder goed verzekerd bent voor schade en je je geen zorgen hoeft te maken over verborgen kosten. In mijn geval betekende dat: even bellen, wachten op hulp en kosteloos met een nieuwe band mijn roadtrip kunnen vervolgen!

Hiking in Sierra de Mijas

Je bezoek aan Mijas is perfect te combineren met een wandeling in de gelijknamige bergen die achter het dorpje liggen. Volg hiervoor de route zoals aangegeven op de stadskaart en je staat binnen een kwartiertje lopen bij Ermita del Calvario. Vanaf hier heb je niet alleen een mooi uitzicht over Mijas en de Middellandse Zee, er beginnen op dit punt ook een vijftal wandelingen over gemarkeerde paden, variërend van 1 uur tot een hele dag. Onderschat het hiken in Sierra de Mijas niet: haal een kaart met de wandelroutes bij de VVV en neem voldoende water en eten mee, onderweg zal je namelijk niets tegenkomen. Zelf koos ik voor de gele route van anderhalf uur. Een korte maar prachtige trail met indrukwekkende uitzichten, langs bosachtige paden en grote rotspartijen.

provincie Malaga

Wandelen in een maanlandschap: El Torcal de Antequera

Over rotsen gesproken: het hoogtepunt van mijn roadtrip door de provincie Malaga was zonder meer El Torcal de Antequera. Vanaf Malaga rij je in een uurtje naar dit natuurreservaat en alleen de rit ernaartoe is al spectaculair. Vanaf het dorp Villanueva de la Concepción zie je het landschap om je heen drastisch veranderen in iets wat ronduit van een andere planeet lijkt te komen. Het natuurreservaat Torcal de Antequera is het resultaat van duizenden jaren aan aardverschuivingen en erosie. Wat er vandaag de dag te zien is zijn rotsformaties die een spectaculair landschap vormen.

Door het park slingeren twee verschillende wandelroutes die je op eigen gelegenheid kunt lopen, namelijk de groene route van 45 minuten en de gele route van zo’n twee uur. De paden zijn rotsachtig maar het is goed te doen. Let er wel op dat je de markeringen goed blijft volgen want zodra je van het pad af bent is het hier heel makkelijk verdwalen. Bereid je verder voor op behoorlijk lage temperaturen omdat je op grote hoogte zit. Tijdens mijn bezoek tikte de temperatuur aan de kust de 20 graden aan, terwijl ik het in Torcal zelfs met mijn dikke jas, muts en handschoenen behoorlijk koud had. Ga je liever met een gids op pad? Via de website van het natuurreservaat kan je je inschrijven voor georganiseerde wandelingen.

provincie Malaga

Een spectaculaire citytrip Ronda

Ik koos er bewust voor om dit keer niet steeds te verplaatsen maar één uitvalsbasis te kiezen zodat ik elke dag de vrijheid had om ofwel lekker met een boek bij het zwembad te blijven hangen, of de kaart er tijdens het ontbijt bij te pakken en een route voor die dag uit te stippelen. Daarbij koos ik steeds om en om voor natuur en stad. Een combinatie die de provincie Malaga zo’n perfecte bestemming maakt, want beiden zijn goed vertegenwoordigd zonder dat je uren in de auto hoeft te zitten. Zo stond ook het mooie Ronda op mijn wishlist, vooral bekend om haar bijzondere brug en mooie ligging tussen valleien en aan de rand van een diepe kloof. Dat Ronda jaarlijks toeristen vanuit de hele wereld trekt is met name te danken aan de iconische Puente Nuevo, een brug die het oude Moorse stadscentrum met het nieuwe gedeelte verbindt. Parkeer je auto in dit nieuwe deel en ga daarna te voet verder richting het oude centrum. In Ronda val je oprecht van de ene in de andere verbazing met prachtige tuinen, paleizen en miradores.

provincie Malaga

In Ronda val je oprecht van de ene in de andere verbazing met prachtige tuinen, paleizen en miradores

Wandel vanaf Plaza de Toros de brug over en houd links aan om langs het Palacio de Congresos, La casa del Rey en Puerto Viejo te komen. Loop ook zeker even binnen bij de Baños Arabes! Aan de andere kant van de stad wacht Palacio de Mondragon en het mooiste plein van Ronda: Plaza Duquesa de Parcent. Het hoogtepunt van een bezoek aan Ronda is zonder meer de wandeling in de Tajo Kloof met spectaculaire uitzichten op Puente Nuevo. Haal bij aankomst in Ronda een kaart op bij het VVV om het exacte startpunt van de route te vinden, gelegen nabij de brug. Je kunt zelf bepalen hoe ver je de kloof in gaat, waarbij je niet moet onderschatten dat je de meters natuurlijk ook weer omhoog moet klimmen!

➸ Naast de provincie Malaga nog andere regio’s bewonderen? Meer mooie tussenstops vind je in ons artikel over een roadtrip door Andalusië!

Roadtrippen in het Malaga Lake District

Hoewel ik altijd al fan was van Adalusië, vond ik het qua natuur toch vooral een droge en dorre bedoeling. Nu is dat natuurlijk ook afhankelijk van de periode waarin je reist, maar een plek in de provincie Malaga die je altijd zal doen verbazen over de groene landschappen is het Lake District. Deze naam is gegeven aan de drie kunstmatige meren die ontstonden door de bouw van een dam nabij het plaatsje Ardales. Dit gebied is nu vooral populair bij Spaanse families die in de warme zomermaanden de steden ontvluchten op zoek naar afkoeling. Ik reed vanuit mijn airbnb in een uurtje naar Ardales. Vanaf hier begint het Lake District en rij je door een bizar on-Spaans landschap met aan de ene kant het water en de andere kant grillige kliffen. Ik trok een volledige dag uit om vanuit Ardales via El Chorro tot aan het punt te rijden waar de drie meren elkaar bijna raken (nabij het uitzichtpunt Sillón del Rey). Onderweg zijn er namelijk meer dan genoeg plekken om de auto aan de kant van de weg te zetten en een wandeling te maken.

provincie Malaga

Caminito del Rey

De grootste trekpleister van het Malaga Lake District is de Caminito del Rey. Een wandelpad van ruim 7 kilometer dat begint bij het Guadalhorce Reservoir en eindigt bij de El Chorro Dam. Het pad werd met veel moeite aangelegd om goederen en personeel te vervoeren voor het bouwen van de dam. Daarna raakte het sterk in verval en in 1992 werd het levensgevaarlijke pad officieel gesloten. Avonturiers lieten zich toch verleiden om de weg te trotseren, iets wat niet zelden tot ongelukken leidde. De regering besloot het pad uiteindelijk nieuw leven in te blazen, renoveerde het volledig en in 2015 opende wat nu wordt gezien als een van ’s wereld beroemdste wandelpaden. Zelf heb ik de Caminito del Rey helaas niet kunnen lopen; je hebt namelijk een toegangsbewijs nodig en die zijn razend populair. Wil je dit spectaculaire pad lopen, boek je plekje dan vroeg genoeg! Je kunt dit doen via de website, waar je ook alle praktische informatie vindt.

Verblijf je net als ik in of nabij Benalmádena? Breng dan tijdens je reis door de provincie Malaga ook een bezoek aan het prachtige witte dorpje Benalmádena Pueblo, de gigantische boeddhistische Stupa (de grootste in Europa!) en aan het bijzondere Castillo Colomares (een monument ter ere van Columbus).

provincie Malaga
Stupa de la Iluminación & el Castillo de Colomares
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

3 thoughts on “Slow travel in Andalusië: een roadtrip door de provincie Malaga”

  1. woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

    groetjes

    Caro

Wat vind jij? Laat van je horen!