roadtrip door Gelderland

Slow travel in Nederland | Een roadtrip door de Gelderse Streken

Citytrippers halen hun hart op in Arnhem en Nijmegen. Cultuursnuivers struinen door hanzesteden en kastelen. Op de Veluwe en in valleien genieten natuurliefhebbers van rust en wildlife. En de foodies? Die laten zich verwennen met lokale streekproducten- én een wijntje van een van de ruim 30 wijngaarden. Ja, hier is Nederland veelzijdig. Ik pakte de auto voor een roadtrip door Gelderland. Stap je in?

Het is de grootste provincie van Nederland. Niet zo gek dus dat je in de vier verschillende streken steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan. De Veluwe, Regio Nijmegen-Arnhem, Rivierenland en de Achterhoek hebben allemaal een eigen stukje cultuur, natuur en gastronomie. Wie een paar dagen de tijd neemt, zal moeten kiezen. Wij kozen voor een roadtrip door Gelderland van 3 dagen en maakten kennis met highlights en fijne adresjes aan deze mooie kant van Nederland.

roadtrip door Gelderland

  DAG 1  
   

Natuur en actief op de Veluwe

Als echte Flevolandse groeide ik op met de Oostvaardersplassen in mijn achtertuin. Het mooiste stukje Nederland qua natuur en wildlife, zo oordeelde ik. Maar inmiddels weet ik beter, want onderschat de Veluwe niet. Het grootste natuurgebied van Nederland heeft uitgestrekte heidevelden, maar ook heuvels, bossen en valleien. Een plek waar je dagenlang kunt wandelen en fietsen, maar ook met een boswachter of gids op pad kunt gaan om onder andere wilde zwijnen en edelherten te spotten.

roadtrip door Gelderland

Highlights op de Veluwe
♥ Fietsen door Nationaal Park de Hoge Veluwe
♥ Bezoek het Kröller Müller Museum
♥ Voor dag en dauw met een boswachter wildlife spotten

➸ Tijdens mijn bezoek aan de Veluwe verbleef ik op De Zanding in Otterlo. Van een echte natuurcamping groeide deze plek uit tot een park met huisjes en te gekke cubes waar je na een actieve dag met een glaasje wijn wegzakt bij de openhaard, om door de grote ramen te genieten van voorbij huppelende eekhoorns en konijnen en het geluid van absolute stilte.

roadtrip door Gelderland

  DAG 2  
   

Een dagje Arnhem

De Veluwe verdient een weekend- op z’n minst. En met het voornemen om de volgende keer langer te blijven, vervolg ik mijn route richting Arnhem. Dat is namelijk het leuke aan een roadtrip door Gelderland: je rijdt binnen een half uur van de middle of nowhere naar een bruisend stadscentrum. Dat doe ik over de N310, een van de mooiste stukken van deze route als je het mij vraagt. Terwijl bomen in alle herfsttinten zich over mij heen buigen doemt in de verte Arnhem op. “Een stad vol creatieve ondernemers, leuke initiatieven en veel groen”, zo omschreef gastblogger Laura haar stad in onze cityguide Arnhem. Lees voor je bezoekje even haar tips terug!

Uniek overnachten in de Achterhoek

Citytrippers willen ongetwijfeld in Arnhem overnachten. Maar ik pak de auto en rij een klein uurtje door richting het oosten. Want hoe leuk de Gelderse steden ook zijn- de leukste adresjes vind je in de uitgestrekte landschappen ertussenin. Daarom zet ik koers naar de Achterhoek, waar ik op een boeren erf in het kleine maar fijne Lievelde met open armen word opgewacht.

roadtrip door Gelderland

Hoe leuk de Gelderse steden ook zijn- de leukste adresjes vind je in de uitgestrekte landschappen ertussenin

Het zijn John en Liane, die al 25 jaar succesvol een volledig biologische boerderij runnen. En met volledig bedoel ik ook volledig: de woorden chemie en antibiotica zul je in het woordenboek van deze Achterhoekse helden niet aantreffen. De filosofie van hun werk ervaar je pas echt als je blijft eten in hun overheerlijke restaurant én een nachtje blijft slapen. Een voormalig hooischuur toverden ze namelijk om tot heus biotel: volledig opgetrokken uit natuurlijke materialen, compleet met muren van stro en een plafond van gerecyclede kleding. En goed groen is niet lelijk, zo blijkt maar weer. De 5 kamers zijn niet alleen mooi, maar ook voorzien van alle luxe- waarvan het wakker worden met panorama view over het weiland er één is.

  DAG 3  
   

Kunst in Winterswijk

Terug naar de bewoonde wereld, want de Achterhoek roept. Mijn eerste stop is Winterswijk, niet om te shoppen, zoals de Duitsers hier bij bosjes doen, maar om Villa Mondriaan te bezoeken. Het voormalig huis van een van Nederlands’ grootste schilders is sinds 2013 toegankelijk als museum. En ook als je geen fan bent van zijn abstracte werk is een bezoek de moeite waard. Het museum neemt je mee op een reis langs zijn ontwikkeling als kunstenaar én toont werken van nieuw opkomend kunsttalent. Ik vergaap me aan het werk van Rehaab al Khazraji. De Irakese vluchteling kwam 7 jaar geleden vanuit Bagdad naar Nederland en ontpopte zich tot een groot fotograaf.

roadtrip door Gelderland

Highlights in de Achterhoek
♥ Bezoek een van de ruim 20 wijngaarden
♥ Rij binnendoor langs karakteristieke plaatsjes als Groenlo, Bronkhorst en Buren
♥ Dwaal rond in de hanzesteden Zutphen en Doesburg

Het Honigcomplex in Nijmegen

Mijn volgende stop is Groesbeek, waarvoor ik de Achterhoek weer inruil voor Regio Arnhem-Nijmegen. Heb je voldoende tijd? Stop je navigatie dan weg en rij oldschool met kaart via de binnendoorweggetjes richting het zuiden. Je doorkruist op deze manier de grens en kunt bijvoorbeeld een tussenstop maken in Emmerich of Kleve. Ik kies voor de korte route en pak de snelweg. Het gebrek aan mooie wegen wordt op deze route goedgemaakt met een tussenstop in Nijmegen. De mooie binnenstad bewaar ik voor een volgende keer, want met een rammelende maag ga ik rechtstreeks naar het Honigcomplex; dé hotspot aan de Waal.

roadtrip door Gelderland

De oude fabrieken van Honig (je weet wel, van die handige maar o zo slechte zakjes en pakjes) bieden nu plek aan jong en creatief Nijmegen. Zo vind je er een café, bierbrouwerij en de ultieme lunch hotspot De Meesterproef. Ik neem plaats naast een grote ketel -die van de vermicellimixjes, zo blijkt- en geniet van heerlijke soep en broodjes. Alles ambachtelijk, want aan de bekende poedertjes doen ze hier niet. Het loont om na je maaltijd nog even een rondje door het complex te maken en je te verwonderen over de sjoelbakken, beachvollybalhal (ja, echt) en graffitikunst.

De oude Honigfabriek, berucht om kunstmatige smaken en e-nummers, biedt nu plek aan jonge ondernemers die staan voor ambachtelijk, puur en lokaal.

roadtrip door Gelderland

The Liberation Route

20 minuten verderop wacht Groesbeek. Met 20 hectare aan wijngaarden hét wijndorp van Nederland. Als het lentezonnetje schijnt en de wijngaarden hun deuren weer openen voor rondleidingen en proeverijen keer ik hier terug, maar tot die tijd is Groesbeek een goede tussenstop om een heel andere reden. Groesbeek en omgeving vormen een belangrijk onderdeel van de Liberation Route uit de Tweede Wereldoorlog en een stuk daarvan ga ik volgen.

roadtrip door Gelderland

Ik begin bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum: nu een aanrader als je meer over de laatste jaren van de oorlog wilt leren, maar in 2019 als het museum in een volledig nieuw en hypermodern jasje is gestoken, een must visit. Vanaf hier verruil ik mijn eigen auto voor een jeep uit 1944, waarmee ik door gids Bert Eikelenboom langs een aantal oorlogsmonumenten wordt gereden als onderdeel van de Liberationtour Groesbeek. Achterin de jeep zoeft het landschap waar 72 jaar geleden de bevrijding begon aan me voorbij en komen bijzondere verhalen tot leven.

roadtrip door Gelderland

Highlights Liberation Route Groesbeek
♥ Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
♥ De Canadese begraafplaats
♥ Klein-Amerika, met naast locaties uit de oorlog ook waanzinnige uitzichten over de Gelderse valleien

➸ Deze route zelf afleggen? Dat kan ook, het stuk in Groesbeek is slechts een klein onderdeel van de Liberation Route Europe. Bij alle VVV-kantoren in Gelderland is een kaart van de route langs alle locaties in de provincie te vinden. Download voor vertrek ook de Liberation Route App met gesproken verhalen, filmpjes en informatie over alle bezienswaardigheden.

roadtrip door Gelderland

Een roadtrip door Gelderland

Mijn route eindigt hier. Een rit die rechtstreeks slechts 3 uur rijden is, maar die je op een lager tempo meeneemt langs een aantal van de mooiste stukjes Gelderland. Maak de rit net als ik in de herfst, als de prachtige natuur alle tinten rood kleurt, of plan ‘m alvast in voor komende zomer. Of beide- dat doe ik ook.

➸ Reizen en lekker eten gaan natuurlijk hand in hand. Tijdens mijn roadtrip door Gelderland proefde ik lokale specialiteiten op de volgende adresjes:

Header: Maarten Takens
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

4 thoughts on “Slow travel in Nederland | Een roadtrip door de Gelderse Streken”

  1. Hi Naline, leuk om te lezen hoe je dag 1 hebt beleefd. Mooie quote ook van de honig E-nummers bij het Honigcomplex, haha. En leuk om te zien wat je schrijft over dag 2. Ik kijk uit naar artikel 2 😉 groetjes,

  2. Leuk Naline om jouw verslag te lezen! Zo krijgen we ook een kijkje in het andere deel van Gelderland. Stoere foto van jou in de jeep! Ik heb genoten van het weekend.

Wat vind jij? Laat van je horen!