roadtrip door het Atlasgebergte

Het onontdekte paradijs tussen kust en woestijn: een 3-daagse roadtrip door het Atlasgebergte in Marokko

Het is het geografische middelpunt van het land en het gebergte dat de Sahara van de Atlantische oceaan scheidt. Alleen om haar ligging zou het Atlasgebergte al een onmisbare stop moeten zijn in elke reis door Marokko. Toch weten nog niet veel toeristen dit gebied op eigen gelegenheid te vinden. Simon ging je voor op een roadtrip door het Atlasgebergte en vertelt je welke plekken je tijdens je bezoek aan dit magisch mooie stukje Marokko niet mag missen!

Een roadtrip door het Atlasgebergte

Het meest verassende is misschien wel dat het Atlasgebergte op minder dan 1,5 uur rijden van Marrakesh ligt. Hartstikke bereikbaar dus en toch zit je in die korte tijd in een hele andere wereld. Een roadtrip door het Atlasgebergte is om die reden ook heel goed te combineren met een stedentrip. Vanuit onder andere Marrakesh worden talloze excursies aangeboden naar het Atlasgebergte. Een prima optie als je niet op eigen gelegenheid op pad wilt, maar met een beetje voorbereiding kan je echt heel goed zelf op ontdekking in dit gebied. Het is gegarandeerd een stuk avontuurlijker en je komt zo op veel authentiekere plekjes. Je kunt in dit gebied weken rondrijden, maar ook met slechts een paar dagen staat je hier een hele mooie ervaring te wachten. Wij kiezen voor een trip van drie dagen, waarin we vanuit Marrakesh koers zetten richting het stadje Denmate, de bekende Ouzoud watervallen bezoeken en vervolgens over de mooie Route 307 naar Ouarzazate rijden.

roadtrip door het Atlasgebergte

Weg van Marrakesh

Na ons een weg door de smalle straatjes van Marrakesh te hebben gebaand zetten we koers richting de bergen. De rijke lucht van olijfolie (zelfs met de ruiten gesloten) dringt al snel de auto binnen. Marokko behoort namelijk tot de mondiale top 5 als het gaat om het produceren van olijfolie. Met name aan de oostelijke kant van het Atlasgebergte is olijfolie een grote inkomstenbron. Na het passeren van vele olijfgaarden en dorpjes rijden we ineens een heel ander Marokko binnen. Hier vind je geen 5-sterrenhotels, golfbanen of souvenirverkopers, maar felgroene landschappen waarin herders hun schapen bij elkaar proberen te houden en spelende kinderen naar voorbijrijdende toeristen zwaaien.

Uitvalsbasis Demnate

Als uitvalsbasis voor onze roadtrip door het Atlasgebergte kiezen wij voor het stadje Demnate. Een leuke plaats met zo’n 25.000 inwoners, waar je echt terug gaat in de tijd. Demnate kent geen kledingwinkels, internet valt met mondjesmaat te tappen en ook een echt restaurant zul je hier niet vinden. Eten doe je hier bij het middelpunt van de stad: de markt. Hier kies je je eigen stuk vlees uit, dat vervolgens onder toeziend oog van een traditionele Marokkaanse slager voor je neus wordt gegaard.

Lees ook: Een 2 tot 3-weekse reisroute Marokko

Hier vind je geen 5-sterrenhotels en souvenirverkopers, maar felgroene landschappen waarin herders hun schapen bij elkaar proberen te houden en spelende kinderen naar toeristen zwaaien.

Demnate ligt in een vallei en wordt omringd door heuvels en bergen die met name in de lente felgroen zijn. Vanwege de grote regenval in de maanden maart en april, is deze regio het beste te bezoeken tussen april en juli. Ik vergelijking tot bijvoorbeeld Marrakesh of Fes komt de plaatselijke bevolking van Demnate niet veel in aanraking met toeristen, waardoor je als toerist nog een echte bezienswaardigheid bent. De regio Demnate kent in totaal slechts 2 Kasbah’s; accommodaties die beschikbaar zijn voor toeristen.

roadtrip door het Atlasgebergte
De groene vallei van Denmate

Kasbah Timdaf
Tijdens onze roadtrip door het Atlasgebergte verbleven wij in Kasbah Timdaf. Één van de twee accomodaties in de regio Demnate welke gerund wordt door Philippe en Cloe. Een frans koppel dat in 2017 besloot hun Parijse leven drastisch om te gooien door te verhuizen naar het Caribisch gebied, echter gooide orkaan Irma roet in het eten. Hals over kop paste Philippe en Cloe hun immigratieplannen aan en vertrokken twee weken later naar Marokko, waar ze een Kasbah openden.

Dagtrip naar de Ouzoud watervallen

Een ideaal dagtripje vanuit Demnate (maar ook vanuit Marrakesh) zijn de watervallen van Ouzoud. Vanuit onze Kasbah rijden we er via een prachtige weg vol ezel en kleurrijke bloemen in een uurtje naartoe. Bij aankomst in Ouzoud worden we meteen opgevangen door Marokkaanse mannen die ons naar een parkeerplek helpen, voor een fooitje uiteraard. Sommige van hen bieden ook een rondleiding aan. Houd er rekening mee dat dit geen uitermate professionele tours zijn, maar het is een leuke manier om wat extra informatie te krijgen en tegelijkertijd de lokale bevolking aan wat extra inkomsten te helpen.

Op de weg naar beneden komen we tientallen berberaapjes tegen, een diersoort dat helaas op de lijst van bedreigde diersoorten staat. De naam is afkomstig van de Berbers, de inwoners van deze regio. Het Atlasgebergte is dan ook de enige plek buiten Azië waar deze apen in het wild te vinden zijn. De wandeling eindigt uiteindelijk bij de Ouzoud watervallen. Door regenval in de maanden maart en april en door smeltend ijs vanuit de bergen zijn de watervallen in het voorjaar nóg groter en kolossaler dan de rest van het jaar. Een indrukwekkend schouwspel!

roadtrip door het Atlasgebergte

Route 307 naar Ouarzazate

Demnate is vanaf drie nationale routes te bereiken. Één vanuit Marrakesh, één vanuit Béni-Mellal en de meest indrukwekkende: die vanuit Ouarzazate. De route, die meer een trail is, kruist het Atlasgebergte en vormde ooit een belangrijke handelsroute tussen Béni-Mellal en Ouarzazate, maar vandaag de dag rijden handelaren via Marrakesh om met hun grote trucks de slingerweggetjes van Route 307 te mijden.

Hier slinger je langs eindeloze akkers, duizelingwekkende valleien en piepkleine dorpjes

Die slingerweggetjes van Route 307 zijn nodig om Tizi n’Fedhrat over te steken: een van de hoogste bergpassen van het land. En dáár kan je niet onderuit, want het beklimmen van een bergpas is een echte must-do tijdens jouw roadtrip door het Atlasgebergte. Wij rijden vanuit Demnate tot het bergdorpje Ait Tamlil, een dorpje op zo’n 1,5 uur rijden van Demnate. Hier slinger je langs eindeloze akkers, duizelingwekkende valleien en piepkleine dorpjes met loslopende geiten. Trakteer jezelf onderweg op een zelfgemaakte picknick, want een wegrestaurant ga je hier niet vinden!

Ben je op doorreis naar Ouarzazate? Dan kan je ook de gehele Route 307 afleggen, gegarandeerd een onvergetelijke ervaring! Reken hierbij echter wel op ruimschoots 4 uur rijden.

roadtrip door het Atlasgebergte

Handig om te weten voor je roadtrip door het Atlasgebergte:

➸ Voor veel diensten onderweg wordt fooi gevraagd, kleingeld op zak is altijd handig!
➸ Zorg dat je met een volle tank het gebied in rijdt; in de minder toeristische gebieden is benzine schaars. Dat geldt ook voor supermarkten en restaurants. Dus sla voldoende in!
➸ Grote delen van het Atlasgebergte zijn niet gewend aan toerisme. Houd hier daarom extra goed rekening met de normen en waarden van Marokko en scoor extra punten met het kennen van een paar Marokkaanse woordjes!

Geschreven door - Geen onderscheid hoeven maken tussen werk en passie, dat is misschien wel hét grootste doel van Simon. Schrijver en fotograaf met een fascinatie voor de wereld en haar inwoners. Wordt immens gelukkig van fietsen door grote steden, dieren in het wild én cultuurverschillen.

Wat vind jij? Laat van je horen!