roadtrip door Luxemburg

Een roadtrip door Luxemburg: het mooiste van dit kleine Groothertogdom

Op het langste stuk is Luxemburg 86 km en op het breedste 52 km. Een piepklein landje dus, dat zich uitstekend leent voor een mooie rondreis. Wij stippelden alvast een autoroute voor een veelzijdige roadtrip door Luxemburg voor je uit. Een panoramische rit langs kastelen, wijngaarden en natuurreservaten. Maar zeker ook een route om vaak genoeg de benen te strekken en natuurlijk volop bourgondisch te genieten. Stap je in?

Kastelen en abdijen in Clerveaux

Begin je roadtrip door Luxemburg in het noordelijkste stadje van het land: Clervaux. Het kasteel uit de vijftiende eeuw is hier zeker een bezoekje waard. In de Tweede wereldoorlog werd het vernield maar na renovatie is het nu te bezichtigen. Vanaf het kasteel loop je heel gemakkelijk naar De Benedictijnse Abdij van St. Maurice. De hoge toren met rode dakpannen zorgt ervoor dat je de abdij al van ver ziet. Naast het kasteel en de abdij is eigenlijk het hele pittoreske dorpje een bezienswaardigheid. Ideaal om op je gemakje te bewonderen en een hapje te eten.

roadtrip door Luxemburg

Waan je in de middeleeuwen in Vianden

En van het ene schilderachtige dorpje rijden we door naar het andere: Vianden. Er zijn meerdere kastelen en burchten te vinden in Luxemburg, maar een van de mooiste en best bewaarde is kasteel Vianden. Als je het gelijknamige dorp nadert waan je je al snel in de Middeleeuwen door het zien van de oude stenen huizen, kloosters en herbergen die in het dal liggen. Het kasteel torent boven het dorp uit, waardoor je een adembenemend uitzicht hebt op het dal en de miniscule mensen die door Vianden lopen. Het kasteel is met zijn Romaanse en Gotische invloeden zeker een rondwandeling waard, maar het uitzicht is ook al te bewonderen vanaf de kabelbaan. Voor de actievelingen ligt aan de top van deze kabelbaan het Adventure Park Indian Forest. In dit klimpark kun je uit verschillende parcoursen kiezen, waardoor je het jezelf zo moeilijk of zo makkelijk kunt maken als je wilt.

Plan je roadtrip door Luxemburg eind juli, begin augustus als je wel wat extra Middeleeuwse sfeer wilt snuiven. Het kasteel Vianden is dan het decor van een groot middeleeuws festival. Tijdens dit festival zijn er tal van markten en opvoeringen die ervoor zorgen dat je even terug in de tijd gaat.

roadtrip door Luxemburg

Natuurreservaten in de Luxemburgse Ardennen

Als je even genoeg hebt van de oude dorpjes en kastelen, stap je weer in de auto en rij je in zuidwestelijke richting. Je bent hier in de Luxemburgse Ardennen! Hier bevinden zich ook de twee grote natuurreservaten van het land: Our en Öewersauer. In die laatste ligt een gigantisch stuwmeer dat het grootste drinkwaterreservoir van het land is. Op zonnige dagen is het heerlijk om hier een frisse duik te nemen. Let op, dit mag niet overal. Rij dus naar Lulthausen, Insenborn, Baschleiden, Burfelt of Liefrange om er zeker van te zijn dat je zonder problemen een frisse duik kunt nemen.

Adrenaline tijdens je roadtrip door Luxemburg? Ga naar Lultzhausen!

Ben je toe aan wat actiefs, vervolg je roadtrip door Luxemburg dan naar Lulthausen. Daar kun je op een andere manier gebruik maken van het water in de omgeving, namelijk met een kajak of kano. De echte dare devils maken vanuit Lultzhausen een uitstapje naar Wiltz. Hier kun je parachute-springen vanaf het plaatselijke vliegveld. Voel de adrenaline door je lijf gieren terwijl je boven de Luxemburgse Ardennen zweeft.

Ben jij een echte roadtripper en ga je graag met je eigen auto de grens over? Kijk dan na of je ook in het buitenland goed verzekerd bent, dit kan je terugvinden op je groene kaart. TIP: vergelijk de verschillende opties via autoverzekering.nl, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaald. Let hierbij goed op de buitenlanddekking, waar je vaak een aparte module voor moet afsluiten. Door goed te vergelijken weet je niet alleen zeker dat je de goedkoopste autoverzekering afsluit, maar ook dat je onbezorgd van je roadtrip kunt genieten!

roadtrip door Luxemburg

Stedentrippen in de hoofdstad

Na Lultzhausen zakken we af naar het zuiden, naar de gelijknamige hoofdstad. In deze stad, waar overblijfselen van oude forten worden afgewisseld met moderne architectuur, kijk je je ogen uit. De oude binnenstad maakt al jaren deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO. Er is genoeg te doen om het een paar dagen uit te houden, maar ook als je tijdens je roadtrip door Luxemburg maar een dag de tijd neemt kan je een hoop zien in weinig tijd. Meer tips voor een dagje in de hoofdstad vind je in ons artikel 48 uur in Luxemburg.

Tussen de wijngaarden in het Moezelgebied

Na de drukte van Luxemburg stad kun je mooi op adem komen in het Moezel gebied. Deze streek staat bekend om zijn wijngaarden. Er is dan ook genoeg te doen om de wijn uit deze streek te leren kennen. In het wijnmuseum in Ehnen bijvoorbeeld. Naast dat je hier alles leert over de geschiedenis en de werkzaamheden rondom de wijnbouw, kun je hier ook de wijn proeven. Je betaalt €3,50 om binnen te komen en het museum is van april t/m oktober dagelijks geopend, behalve op maandag. Het hele jaar door worden er ook wijnevenementen georganiseerd waaronder het populaire Wine, Taste, Enjoy festival. Op 23 en 24 mei komt de plaatselijke bevolking samen om te genieten van lekker eten en goede wijn.

roadtrip door Luxemburg

Geschiedenisles in Schengen

Maar ook in deze regio ontkom je niet aan een stukje geschiedenis. Daarvoor moet je naar Schengen. Gaat er al een belletje rinkelen? In dit plaatsje werd in 1985 het akkoord van Schengen ondertekend waarmee de grenscontroles van de Europese Unie werden afgeschaft. Hierdoor ben jij tijdens je roadtrip door Luxemburg zonder te merken de grens over gestoken. Over het openstellen van de Europese grezen is meer te zien en lezen in het Europees Museum. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Terug in de tijd in Echternach en Beaufort

We sluiten de roadtrip door Luxemburg af in de Mullerthal regio, ook wel het Klein Zwitserland van Luxemburg genoemd. De natuur is hier super mooi en daar moet je dus gebruik van maken. Regel een accommodatie in de hoofdstad van de regio, Echternach. Vanuit hier is de omgeving goed te verkennen. Begin in Echternach zelf; het oudste stadje van Luxemburg, wat goed te zien is aan het middeleeuwse stadscentrum en de overblijfselen uit deze tijd zoals de Romeinse villa, stukken stadsmuur en de abdij.

roadtrip door Luxemburg

Vanuit Echternach rij je in ongeveer twintig minuten naar het kasteel van Beaufort. Het bestaat uit een oud en een ‘nieuw’ gedeelte wat dit kasteel uniek maakt. Het oude gedeelte werd gebouwd in 1150 en het nieuwe pas rond 1500. Dat laatste gedeelte werd nog tot 2012 bewoond. De oude ruïnes zijn gratis toegankelijk maar door het nieuwe gedeelte kun je een rondleiding krijgen. Je krijgt een kijkje in de kamers en het is gek te bedenken dat er daadwerkelijk iemand tot voor kort gewoond heeft. Heel even voel jij je de bewoner van het kasteel!

Actief in Klein Zwitserland

Na het cultuursnuiven trek je je wandelschoenen aan. De kilometers wandelpaden door de bergen vragen om betreden te worden! Er zijn talloze mogelijkheden om dit gebied te verkennen. Daarnaast is het ook heerlijk vertoeven aan het meer van Echternach, dat net buiten de stad gelegen is. Een heerlijke plek om even bij te komen en met een lokaal wijntje en een goed gevulde picknickmand je roadtrip door Luxemburg af te sluiten.

Foto’s: Ruben Holthuijsen, FTLB-P.Willems (incl. header), Razvan Orendovici, Tristan Schmurr, Julien
Geschreven door - Daisy Schalkens is student journalistiek. Met haar artikelen hoopt ze mensen enthousiast te maken om de wereld te gaan verkennen. Daar is ze zelf deze zomer mee begonnen tijdens haar reis naar Nepal en Australië.

One thought on “Een roadtrip door Luxemburg: het mooiste van dit kleine Groothertogdom”

Wat vind jij? Laat van je horen!