roadtrip door Macedonië

Een roadtrip door Macedonië: over ongebaande paden in het mooiste stukje Balkan

In een uithoek van Europa, onderin de Balkan, ligt deze enorme aanrader. Een klein, bergachtig landje waar je de ongerepte natuur voor jezelf hebt, je naar hartenlust kerken kunt tellen en waar de bevolking je met open armen ontvangt. Het land met een gele zon op hun vlag en waar je zomers inderdaad ook heerlijk van dat zonnetje geniet. Ik heb het over Macedonië! Buiten het bekende meer van Ohrid zijn de paden hier nog vrijwel ongebaand en wordt het alleen maar mooier. Wij stapten in de auto en maakten een onvergetelijke roadtrip door Macedonië. Rijd je mee?

Op roadtrip door Macedonië

In minder dan drie uurtjes stonden wij op het vliegveld van de hoofdstad Skopje. Lekker dichtbij dus, maar tegelijkertijd voelt het heel ver weg. De West-Europese levenstandaard vind je er namelijk niet en dat maakt het juist zo interessant! Het authentieke Macedonië is nog goed zichtbaar en dat is mooi want het land staat bol van de historie. Een overblijfsel zijn de duizenden kerken en kloosters. Maar ook de natuur mag er zijn! De uitgestrekte bossen, meren en bergen zorgen voor top outdooractiviteiten. Daarbij kunnen de Macedoniërs ook een partij goed koken en zelfs wijnliefhebbers zitten goed in dit land. Macedonië is namelijk echt een wijnland!

roadtrip door Macedonië
Een must visit: het mooie Meer van Ohrid

Op naar het Mavrovo National Park

Op Skopje’s gemoedelijke vliegveld pik je een huurauto op en start je je roadtrip door Macedonië richting het Mavrovo National Park. Onderweg maak je een stop bij de Matka Canyon, op zo’n 20 minuten buiten Skopje. In deze metersdiepe kloof stroomt het heldere water van de Treska rivier. Wandel langs de kloof, maak een boottochtje of kayak door de kloof. Voor nog meer mooie uitzichten pak je het pad bovenlangs. Voordat Mavrovo in zicht komt, rijd je door de stad Tetovo. Hier ervaar je het alledaagse, Macedonische leven temidden van een ratjetoe aan kitscherige winkeltjes en het chaotische verkeer. Vergeet niet de mooi gedecoreerde moskee en het eeuwenoude badhuis aan de rivier te bekijken.

Rust in Mavrovo

De eerste nacht slapen we in een guesthouse op de oevers van het Mavrovo meer. Wat is het hier heerlijk! De natuur en de rust; alleen het geluid van houthakkende omaatjes die zich klaarmaken voor de winter. We cruisen door de ruige bergen en langs het spiegelgladde meer. Op de zuidoever vinden we een treurig maar iconisch plaatje: het verzonken kerkje van Mavrovo. Een bijzonder kiekje!

roadtrip door Macedonië

Van hieruit vervolgen we onze roadtrip door Macedonië naar het hooggelegen Bigorski klooster, met mooie fresco’s en nog mooiere uitzichten. Vanuit de auto spotten we overal in de groene heuvels roodgedaakte dorpjes met spitse moskeetorens. We maken nog een fotostop bij de brug van Elenski Skok, een oeroude stenen brug verstopt tussen dichte begroeiing. Sprookjesachtig! We lunchen in de stad Debar. Echt weer zo’n geval van; nog nooit van gehoord, maar wat een verrassend leuk en lokaal gebeuren. In Debar is de meerderheid van de bevolking Albanees en het ademt daardoor ook een andere sfeer. In het opgepoetste centrum genieten we van het straatbeeld en lunchen we voor bijna niets. Voordat we weer in de auto stappen, doen we nog een rondje over de groente- en schapenmarkt.

Het kraakheldere meer van Ohrid met daaraan rustige badplaatsjes is beeldschoon

Het meer van Ohrid

En dan zijn we toe aan Ohrid. Het is me al gauw duidelijk waarom dit de populairste plek van het land is. De hele regio is fantastisch! Het kraakheldere meer van Ohrid met daaraan rustige badplaatsjes is beeldschoon maar ook het culturele erfgoed rondom het meer is enorm. Het klooster van St. Naum ligt hoog op een rots vlakbij de grens met Albanië en mag je echt niet overslaan. Ook in de stad Ohrid zelf kun je over de kerken lopen. De meest gefotografeerde is zonder twijfel de Sv. Jovan Kaneo kerk, op een schiereilandje in het meer. Mijn camera maakt overuren hier…

Een wandelingetje door de oude stad is een must en brengt je langs Samuel’s fort, schattige straatjes en mooie uitzichtpunten. ’s Avonds tel je daar terrasjes, amusement en nog meer gezelligheid bij op. Voor wie nog wat natuur wil zien; het National Park Galicica is dan een goede. Dit hooggelegen park geeft fenomenale uitzichten over het meer van Ohrid én het Prespameer.

roadtrip door Macedonië

➸ TIP: vanuit Ohrid maak je heel makkelijk een dagtrip naar Albanië!Bitola en Pelister National Park

Na een paar dagen in Ohrid, rijden we verder naar de stad Bitola. Een gemoedelijk provinciestadje met een lange historie en een gezellig centrum. In de mooiste en gezelligste straat Sirok Sokak flaneert jong en oud ’s avonds langs de vele terrasjes. Hier borrel je een avond lang voor een prikje! Ook een aanrader tijdens je roadtrip door Macedonië, is het National Park Pelister, dat hier om de hoek gelegen is. Je kunt hier prachtige wandelroutes hiken. Tijdens onze wandeling hebben we hele park voor onszelf!

Tussen de tabaksvelden in Prilep

We vervolgen onze reis naar Prilep! Een levendig arbeidersstadje temidden van de tabaksvelden met een compact centrum en veel bedrijvigheid. Op de Turkse bazaar zijn etenswaren, kleding en vele andere snuisterijen te koop. Overal in de stad zien we tabaksbladeren die hangen te drogen. Het is duidelijk dat de hele stad op deze business draait! De volgende dag rijden we via een ongelooflijk stijl, smal en kronkelend weggetje naar het Treskavec klooster bovenop een heuvel. Het is grotendeels afgebrand maar gelukkig is er work in progress. Een priester ontvangt ons (als enige toeristen) en vertelt uitgebreid over het klooster de restauratie.

roadtrip door Macedonië
Prachtige panorama’s onderweg naar Marko’s Towers

Highlight: Marko’s Towers
Maar het hoogtepunt van Prilep, en misschien van wel onze hele trip, is de hike naar Marko’s Towers. Door een leeg en woest landschap wandelen we naar een stel ruïnes en een reusachtig kruis op een heuvel naast Prilep. Een behoorlijke klim maar oh wat mooi. Onderweg zien we herders met schapenkuddes en worden we getrakteerd op weidse uitzichten op Prilep. Echt een vette aanrader!

Kozjak Lake

Na Prilep toeren we richting het Kozjak Lake. De wegen zijn niet helemaal zoals verwacht en dus halen we er niet uit wat erin zit. En net zoals bij vele andere plekken in Macedonië, vinden we nog maar weinig info over dit prachtige gebied. Maar niet getreurd; tijdens wat detours krijgen we alsnog prachtige panorama’s over het meer tussen bergen!

Hoofdstad Skopje

En dan natuurlijk Skopje nog, een mooie afsluiter van je roadtrip door Macedonië! Een vrij kleine hoofdstad die de laatste jaren een drastische metamorfose heeft ondergaan. Om het toerisme te stimuleren is er vanaf 2010 een bijna een compleet nieuwe binnenstad neergezet. Zo vind je er nu een overkill aan standbeelden, pompeuze façades voor een fraai aanzicht, barokke gebouwen, fonteinen en een poort à la de Arc de Triomph.Voor wat meer authenticiteit steek je via de stenen brug de rivier over en wandel je even terug het Ottomaanse tijdperk in. In Skopje’s bazaar struin je door knusse straatjes met kebabtenten, shishalounges, moskeeën, handwerkwinkeltjes en je vind er een gigantische markt. Skopje is wat mij betreft niet echt een citytrip bestemming op zichzelf, maar zeker een must visit op je reisroute!

roadtrip door Macedonië

Praktische info voor je roadtrip door Macedonië:

➸ Wij pakten een goedkope retourvlucht Eindhoven – Skopje met Wizzair
➸ Macedonië is kleiner dan Nederland dus je kunt in korte tijd veel zien!
➸ De wegen vielen ons 100% mee. De hoofdwegen zijn goed geasfalteerd (soms zelfs nieuw!) en breed genoeg. Ga je de bergen in, reken dan op smallere weggetjes met hier en daar slecht wegdek.

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

7 thoughts on “Een roadtrip door Macedonië: over ongebaande paden in het mooiste stukje Balkan”

  1. Ziet er prachtig uit! Ik heb pas Kroatië en Bosnië bezocht en zou inderdaad ook graag nog eens zuidelijker afzakken. Waar ik wel wat moeite mee heb is de rijstijl die we bij de Kroaten en Bosniërs zagen: gewoon inhalen terwijl er tegenliggers aan komen…niet oké dus. Zagen ook veel bosjes bloemen langs de weg liggen…

    Hoe heb jij dat in Macedonië ervaren? Dat is namelijk de reden dat ik erg twijfel over roadtrippen in die hoek van Europa.

    1. Hoi Anne, ik snap je gevoel! Men hanteert daar een heel andere rijstijl en dat is in Macedonië helaas niet anders. Al moet ik zeggen dat het me meeviel, misschien ook omdat ik me er erg op ingesteld had. Je bent daarom extra alert, anticipeert op tegenliggers en roekeloos rijgedrag. Wij maakten deze roadtrip met z’n tweeën en hadden dan ook 4 ogen op de weg, dat scheelt ook! Kortom, helemaal veilig is anders maar ik vond het al met al goed te doen! (en ik ben niet de meest heldhaftige persoon ter wereld ;)) Als je nog vragen hebt, laat het gerust weten. En mocht je besluiten toch die kant op te gaan, heel veel plezier!

Wat vind jij? Laat van je horen!