Roadtrip door Navarra

Een roadtrip door Navarra: Spanje zoals je het nog níet kende

Met mooie steden, het gemoedelijke Andalusië en tropische eilanden is Spanje razend populair onder Nederlanders. Maar voor wie een beetje zuidkustmoe is, Barcelona en Madrid wel heeft gezien of gewoon nieuwsgierig is naar een stukje Spanje dat oprecht verrast, is er een andere optie: Navarra.

Een roadtrip door Navarra

Navarra is een autonome regio in het noorden van Spanje. Het behoort niet tot Baskenland, maar onderweg zal je genoeg Baskische woorden tegenkomen om je tot verwarring te brengen. Grenzend aan Zuid-Frankrijk en populaire kustplaatsen als Bilbao en San Sebastian wordt door vakantiegangers veelal voorbij gegaan aan dit stukje Spanje, en dat terwijl het met stip het meest divers en verrassend is. Ons advies? Vlieg naar Bilbao voor een fijne stedentrip en stap daarna in de auto voor een roadtrip door Navarra. Alternatief: doorbreek je vakantie in Zuid-Frankrijk met een ritje over de Pyreneeën; binnen een half uur rij je vanaf bijvoorbeeld Biarritz al dwars door de veelzijdige landschappen van Navarra!

Tip: Wil je na een dag sightseeing gewoon even lekker genieten met je favo tv-programma? Met een Ziggo abonnement voor internet en tv kan je gebruikmaken van Ziggo GO en ook online tv kijken op je vakantiebestemming!

roadtrip door Navarra

Lees ook: De 5 mooiste steden in Noord-Spanje

Pintxos in Pamplona

Navarra is op te delen in vier zones die, ondanks het relatief kleine formaat van de regio, allemaal totaal verschillend zijn. Een van deze zones is Pamplona, de grootste stad en het hart van de regio. Vanwege de centrale ligging ook een ideale uitvalsbasis voor je roadtrip door Navarra. Wie Pamplona op haar best wilt ervaren, doet er goed aan om op donderdag te komen. Zodra de avond valt verzamelen locals van alle leeftijden zich in de gezellige straatjes voor hapjes en drankjes. En die kun je in Navarra niet beter krijgen dan hier. Hier draait het namelijk niet op tapas, maar om Pintxos. Hetzelfde idee, maar de porties zijn groter en het is over het algemeen net wat kwalitatiever.

In Pamplona stikt het van de heerlijke Pintxos barretjes en als je jezelf wil trakteren op een goede proeverij dan kan je op donderdagavond je geluk niet op. Op de meeste plekken haal je dan voor 2 euro een Pintxo én een drankje. Buiten de heerlijke hapjes is het ook heel fijn slenteren door het mooie centrum van Pamplona. Er heerst een fijne studenten vibe en buiten een enorme winkelstraat zijn er ook genoeg lieflijke steegjes en typisch Spaanse pleintjes om op je gemakje rond te dwalen.

roadtrip door Navarra

Van bossen naar woestijn

De grootste trekpleister van de regio is toch wel de natuur, en daar zal je tijdens een roadtrip door Navarra meer dan genoeg van meekrijgen. In het noorden, aan de grens met Frankrijk, tref je het Irati bos; op het Zwarte Woud in Duitsland na het grootste beuken- en sparrenbos van Europa. Het immense natuurgebied is op twee plekken toegankelijk, vanaf Orbaizeta in het westen en Ochagavía in het oosten. Bij de laatste vind je ook een bezoekerscentrum waar je informatie krijgt over auto- en wandelroutes.

Je kan er met je eigen auto goed doorheen rijden (al heb je voor de meer avontuurlijke plekken een 4×4 nodig), maar ook te voet kan je het gebied goed verkennen, waarbij de bossen en open vlaktes zich afwisselen met picknickplekken, verbazingwekkend heldere meertjes, kuddes schapen en wilde paarden.

roadtrip door Navarra

Waar het noorden intens groen is, is het zuiden het compleet tegenovergestelde. Hier tref je misschien wel de grootste verrassing van je roadtrip door Navarra: de semi-woestijn Bardenas Reales. Een gebied van ruim 42.000 hectare waar je je nog het meest waant op de Amerikaanse Prairi. Kijk je ogen uit in dit surrealistische landschap en het zal je niet verbazen dat het regelmatig als filmset wordt gebruikt. Voor commercials, James Bond films en op dit moment zelfs voor Game of Thrones! Ook hier kun je gewoon met je eigen auto rondrijden. Sommige plekken zijn ontoegankelijk- er is bizar genoeg een militaire basis gevestigd- maar alle hoogtepunten zijn bereikbaar, inclusief het iconische Castilla de Tierra. Wacht overigens niet te lang om die te bekijken; vanwege erosie verwacht met dat het over maximaal 20 jaar volledig verdwenen is.

Roadtrip door Navarra
Bardenas Reales © Tom Dick / Unsplash

Lokale wijnen en Middeleeuwse parels

Naast Pintxos heeft Navarra nog iets waar het apetrots op is (en mag zijn!): wijn! Wie vanaf Bardenas Reales zuidelijk rijdt wordt getrakteerd op eindeloze wijngaarden en de ene na de andere winery. Wijnliefhebbers doen er goed aan hun roadtrip door Navarra af te sluiten in Olite; het kloppend hart van de wijnindustrie in deze regio. Navarra staat met name bekend om de heerlijke rosé wijnen, maar ook rood en wit wordt er met internationaal succes verbouwd.

Duik na een wijnproeverij (of twee) ook nog even het stadje zelf in. Het Middeleeuwse Olite is klein in omvang maar groots in charme. Het enorme kasteel torent boven de kronkelende straatjes uit met in het midden het dorpsplein waar het heerlijk wegdromen is met een koffie of lokaal wijntje. Ben je hier in augustus? Dan staat de stad een week lang op z’n kop voor het Grape Harvest Festival, met dans, muziek, heerlijk eten en veel, héél veel wijn!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!