Een roadtrip door Noord-Argentinië: het mooiste van Salta en Jujuy in 1 week

Metershoge cactussen, grazende lama’s en alpaca’s en bergen met meer kleuren dan de regenboog: het zijn slechts een paar voorbeelden van bijzonderheden die je tijdens een roadtrip door Noord-Argentinië met eigen ogen kunt bewonderen. Reis naar Salta, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, en verken vanuit daar per auto de adembenemende natuurgebieden en charmante (berg)dorpjes die de streek te bieden heeft. Zelf reisde ik in één week langs de hoogtepunten van de provincies Salta en Jujuy in het noordoosten, en dat bleek precies genoeg. Benieuwd naar wat je echt moet zien als je hier bent? Ik neem je mee!

De start van je roadtrip door Noord-Argentinië

Net als ik, zal ook jij je reis door Salta en Jujuy waarschijnlijk beginnen in de hoofdstad van de eerstgenoemde provincie. Omdat deze stad een vliegveld en een busterminal heeft, is het relatief gemakkelijk om hiernaartoe te reizen: zowel vanuit andere steden in Argentinië als vanuit buurlanden Bolivia en Chili. Daarnaast bevinden zich in Salta veel autoverhuurbedrijven en reisbureaus, waardoor het de perfecte uitvalsbasis is voor reizigers die er zelf op uit willen trekken, maar ook voor hen die zich liever aansluiten bij een tour. Maar het zijn niet alleen praktische redenen die een bezoekje aan de stad de moeite waard maken. Dwaal rond door het centrum om de koloniale gebouwen die je hier kunt vinden te bewonderen, of beklim de heuvel San Bernardo vanaf waar je uitkijkt over de hele stad. Genoeg gelopen? Sluit je dag af bij La Casona del Molino: een restaurant op zo’n drie kilometer afstand van het centrum waar je niet alleen erg lekker eet, maar bovendien kunt genieten van een zogenaamde peña die draait om Argentijnse folklore muziek en dans.

roadtrip door Noord-Argentinië

Aanschouw de kleurrijke bergen in betoverend Jujuy

Eén van de, zo niet dé bekendste trekpleister in de provincie Jujuy is een heuvel met zeven verschillende kleuren. De cerro de los siete colores is gelegen naast het gemoedelijke maar toeristische Purmamarca, en is mede ontstaan doordat de bodem in dit deel van Argentinië vol zit met mineralen en steensoorten die allemaal verschillende kleuren hebben. Daarnaast bevindt Purmamarca zich op een punt waar twee tektonische platen elkaar raken, en de regelmatige bewegingen die daarvan het gevolg zijn, deden de rest. Omdat Purmamarca erg klein is en deze gekleurde heuvel de enige must see in de omgeving is, is het voldoende om hier tijdens je roadtrip door Noord-Argentinië een middag of ochtend door te brengen. En mocht je nog op zoek zijn naar leuke souvenirs, dan mag je het centrale plein in Purmamarca niet overslaan. Hier vind je kraampjes waar naast de standaard souvenirs ook kleding en accessoires van alpacawol worden verkocht.

roadtrip door Noord-Argentinië

Beklim natuurwonder Cerro de los Catorce Colores

Klonk de heuvel met zeven kleuren al geweldig, dan mag je de heuvel met veertien kleuren helemaal niet missen. Gelegen naast een dorp genaamd Humahuaca, bevindt de cerro de los catorce colores zich op zo’n 70 kilometer van Purmamarca. Waarom dit natuurwonder een stuk minder bekend is dan haar minder kleurrijke variant is mij niet duidelijk, want wát is het prachtig! De kleuren op deze heuvel hebben een zigzagmotief, wat een uniek beeld oplevert. Om de cerro te bereiken ben je vanuit Humahuaca ongeveer veertig minuten onderweg in de auto. Belangrijk om te weten is dat de route relatief steil is, en dat de wegen onverhard zijn. Heb je een auto die dit mogelijk niet aankan? Neem dan geen risico, en vraag rond (bijvoorbeeld bij je hostel, zoals wij deden) of er een gids met een pick-up is die je naar boven kan brengen. Op die manier hoef je niet bang te zijn voor autopech, én het is een leuke manier om ook meer te weten te komen over Humahuaca en haar inwoners.

roadtrip door Noord-Argentinië

Maak kennis met de lokale keuken in Tilcara

Een laatste tip voor de provincie Jujuy is om zeker ook een stop te maken en te lunchen in Tilcara tijdens je roadtrip door Noord-Argentinië. Dit plaatsje ligt tussen Purmamarca en Humahuaca in, en hoewel hier niet per se iets bijzonders te zien is, hebben wij hier één van de lekkerste maaltijden van onze reis gegeten. Gelegen aan de straat Lavalle, aten wij bij El Patio: een klein restaurant met een fijne, zonnige patio en heerlijke empanada’s en salades. Leuk om te weten is dat lamavlees in Jujuy een populaire specialiteit is: gegrild, gestoofd of verwerkt in empanada’s en hartige taarten – als je van vlees houdt, is dit een aanrader!

Lees ook: Tips voor je verblijf in Buenos Aires

Bezoek Cachi en Parque Nacional de los Cardones

Na het bewonderen van de mooiste plekjes in Jujuy, keerden we weer terug naar provinciehoofdstad Salta om vanuit daar onze roadtrip door Noord-Argentinië te vervolgen. Een plaatsje dat zeker niet mag ontbreken wanneer je hier bent, is Cachi: een rustig dorp waar je je voor even in Spanje waant. Maar het is niet alleen de bestemming zelf die zo mooi is: eigenlijk is het vooral de weg van Salta naar Cachi die dit deel van de reis zo bijzonder maakt. Tijdens de 160 kilometer die je moet afleggen om van Salta naar Cachi te komen, passeer je namelijk verschillende prachtige gebieden.

roadtrip door Noord-Argentinië

Roadtrippen door valleien en natuurgebieden

Allereerst is er de vallei van Escoipe: één van de weinige groene stukken natuur die je in dit droge gebied tegenkomt. Rijd je verder, dan zie je steeds meer bergen verschijnen, en wordt de weg steiler en minder recht. Een bijzonder onderdeel van de route is la cuesta del Obispo: een slingerende weg door de bergen die je steeds verder omhoog voert tot een hoogte van meer dan 3.300 meter. Behalve deze bergweg, passeer je op weg naar Cachi ook het Parque Nacional de los Cardones, dat haar naam te danken heeft aan de enorme hoeveelheid cardones (cacti) die hier te vinden zijn. Misschien wel het mooiste stuk binnen dit park is de recta del Tin Tin, een stuk weg van negentien kilometer dat compleet recht is. De eindeloze velden vol cactussen van soms wel meer dan tien meter hoog die de weg omringen geven la recta iets magisch.

roadtrip door Noord-Argentinië

Drink een glaasje torrontés wijn in Cafayate

Tot slot een tip die met name bij wijnliefhebbers vast meer dan welkom is: Cafayate, een dorp op zo’n 200 kilometer van Salta, dat bekend staat om de productie van de zoete, witte torrontés wijn. In en rondom Cafayate vind je dan ook vele bodega’s waar je een rondleiding kunt volgen en een proeverij (degustación) kunt doen. Wij gingen langs bij Nanni (ongeveer 2,50 euro om vier wijnen te proeven) en La Vasija Secreta (gratis proeven van vier wijnen), beide op loopafstand vanaf het centrale plein van Cafayate. Eén van de bekendste én mooiste bodega’s is Piattelli, maar deze ligt wel iets verder weg. Geen fan van wijn, maar wil je de streek ook niet verlaten zonder de lokale trots op zijn minst te hebben geproefd? Ga dan langs bij ijssalon (heladería) Miranda, die bekendstaat om haar lekker frisse torrontés-ijs.

roadtrip door Noord-Argentinië

Argentinië is een gigantisch groot land en het slim plannen van je reis kan een flinke opgave zijn. Boeken via een reisorganisatie is dan een fijne uitkomst. Wees wel kritisch wáár je boekt. Wij raden de duurzame reisorganisatie Better Places aan, waar je op maat je rondreis Argentinië uitstippelt met een reisspecialist op locatie.

Geschreven door - May-Anne heeft een master in marketing op zak, maar droomt stiekem van een carrière waarbij ze de twee dingen waar ze het meeste van houdt kan combineren: verhalen vertellen en reizen. Ze heeft het geluk gehad veel mooie plekken over de hele wereld te mogen ontdekken, maar Spanje heeft toch echt een speciaal plekje in haar hart veroverd.

One thought on “Een roadtrip door Noord-Argentinië: het mooiste van Salta en Jujuy in 1 week”

Wat vind jij? Laat van je horen!