Noord Noorwegen in de winter

Een roadtrip door het noorden van Noorwegen in de winter

Roadtrippen door Noord-Noorwegen, is dat wel zo’n goed idee in de winter? We kunnen er kort over zijn: dat is het zeker. Wie een roadtrip door het noorden van Noorwegen in de winter maakt, begeeft zich in de fotogenieke regio waar de besneeuwde Noorse Alpen de Atlantisch oceaan raken. Een wereld van fjorden en huskysafari’s, het romantische Tromsø en de fascinerende Sami cultuur. De winter is bovendien het ideale moment om walvissen, orka’s én het noorderlicht te spotten.

Tromsø: het Parijs van het noorden

Het levendige Tromsø is voor veel reizigers het startpunt van een roadtrip door het noorden van Noorwegen. Plan aan het begin (of eind) van je reis zeker een paar dagen in deze gezellige stad die maar liefst 10.000 studenten telt en niet voor niets liefkozend het ‘Parijs van het noorden’ wordt genoemd. Je kunt hier volop cultuursnuiven in de musea en sfeervolle wijken of het nachtleven induiken. Bovendien rijd je vanuit Tromsø direct de Noorse wildernis in. Zo ben je altijd dichtbij een bijzondere natuurbelevenis zoals een huskysafari. Ook zijn de omstandigheden hier uitstekend voor het spotten van het noorderlicht!

♡ Lees ook: Op zoek naar het noorderlicht in Tromsø

Noord Noorwegen in de winter

Avontuurlijk én onbezorgd naar Noord-Noorwegen? Voigt Travel is de echte reisexpert in het noorden. Bij deze reisorganisatie ben je verzekerd van een unieke reis met fijne accommodaties en veel bijzondere tussenstops, met tegelijkertijd ook nog lekker veel vrijheid onderweg. Bovendien bieden zij als enige een rechtstreekse vlucht naar Tromsø. Zo sta je al na iets meer dan drie uur vliegen in de meest noordelijke stad van Europa. Ideaal voor een onvergetelijke Noord-Noorwegen vakantie in de winter.

Klein Noorwegen op de Senja en Malangen fjorden

Ten zuidoosten van Tromsø liggen de Senja en Malangen fjorden. Hier rijd je door onwerkelijke arctische landschappen, ver van de bewoonde wereld. Je kunt hier verblijven in karakteristieke rood-witte huisjes en elke avond onder het noorderlicht in slaap vallen. De uitgestrekte natuur leent zich uitstekend voor een sneeuwscootertocht of een actieve wandeling op sneeuwschoenen samen met een gids. Je kunt in het bied ook kennismaken met de Sami: de inheemse bevolking van Lapland. Zo leer je op bijzondere wijze over het leven in deze afgelegen regio. Senja wordt ook wel ‘Klein Noorwegen’ genoemd. Die naam heeft het te danken aan de zeer diverse natuur op een relatief kleine oppervlakte, met hoge bergen, prachtige baaien en zelfs witte zandstranden. Als je een korte roadtrip door Noorwegen in de winter maakt dan is Senja daarom een uitstekende keuze!

TIP: Wil je niets missen op Senja? Dan hoef je alleen maar de Norwegian Scenic Route Senja te volgen: één van de mooiste nationale autoroutes van Noorwegen.

Noord Noorwegen in de winter

Wildlife spotten op de Vesterålen

Nog nooit van Vesterålen gehoord? Dan ben je niet de enige. En daar heb je gelijk het grote pluspunt van dit paradijsje te pakken. Hier is het namelijk de rust die overheerst. Iets wat het grootste deel van het jaar niet te zeggen valt over de aangrenzende Lofoten. Het landschap in de Vesterålen is bovendien gevarieerder, met afwisselend hoge bergtoppen en uitgestrekte vlaktes. Dit gebied ligt zo’n 200 kilometer van Senja af richting het westen en staat vooral bekend om de grote kans op het spotten van walvissen. De walvissen zijn graag te vinden in het ondiepe water van wat het continentaal plat wordt genoemd. En nergens in Noorwegen ben je daar zo dichtbij als in de Vesterålen. Naast walvissen heb je ook goede kans om orka’s te spotten en de imposante zeearend, die zich graag in dit gebied laat zien. Voor de beste kansen om ze te zien, ga je mee op een wildlife safari met een RIB boot.

Noord Noorwegen in de winter

♡ Lees ook: Een roadtrip door Fins Lapland in de zomer

De Lyngen Alpen

Aan de andere kant van Noord-Noorwegen, net ten oosten van Tromsø, ligt nog een pareltje: de Lyngen Alpen op het gelijknamige fjord. Heb je tijdens je roadtrip door het noorden van Noorwegen in de winter voldoende tijd, dan is het een aanrader om dit gebied nog mee te pakken… of om er voor terug te komen. Het Lyngenfjord is namelijk dé plek om te wintersporten. De Lyngen Alpen staan zelfs bekend om enkele van de beste off-pistehellingen ter wereld. Maar ook sneeuwscooter uitstapjes, wandeltochten op sneeuwschoenen, gletsjer hikes en ijsvissen zijn hier populaire activiteiten.

Noord Noorwegen in de winter

♡ Meer inspiratie opdoen voor een vakantie naar Noorwegen in de winter of zomer? Bekijk al onze Noorwegen tips.

Foto’s: © Voigt Travel
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!