tips voor Picardië

Op vakantie naar Frankrijk’s verborgen parel: een roadtrip door Picardië

Een culturele outdoor bestemming

Picardië, doet dat niet direct een belletje rinkelen? Kan goed hoor, want met buren als Normandië en de Champagne-Ardennen is Picardië wel gewend aan een plekje in de schaduw. Maar met weidse landschappen, historische steden en een ligging op 4 uur rijden van Utrecht, is dit een roadtrip door Picardië een absolute aanrader.

Cultuur & historie

 

Hoofdstad Amiens en de drijvende tuinen

Een roadtrip door deze regio begint misschien wel het beste in Amiens, de hoofdstad van Picardië. Een mooie historische stad met als grote blikvanger de reusachtige kathedraal de Notre-Dame. Jules Verne, die oorspronkelijk uit Nantes kwam, woonde bijna zijn hele leven hier, tot zijn dood in 1872.

Een van de leukste tips voor Picardië is een bezoek aan Les Hortillonnages. Deze historische drijvende tuinen liggen op steenworp afstand van het oude centrum van Amiens. Het gebied dateert uit de Romeinse tijd, toen het een groot moerasgebied was en de Romeinen delen drooglegden voor het verbouwen van groenten. Tegenwoordig bestaat het gebied uit honderden drijvende tuinen waar je met een boottocht vanuit de stad doorheen kan varen.

tips voor Picardië

TIP: Ga je met je eigen auto de grens over, zorg dan dat je verzekering helemaal op orde is. Let daarbij niet alleen op je reisverzekering, maar ook op de voorwaarden die bij je autoverzekering afsluiten van toepassing zijn. Zeker als je lange of verre autoreizen maakt is het verstandig om extra goed te letten op zaken als vervangend vervoer of een eventuele module voor pechhulp in het buitenland. Maak ook de afweging of een all-risk verzekering verstandig is, dan ben je ook verzekerd bij schade door eigen schuld!

Oorlogsgeschiedenis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er in Picardië zware veldslagen uitgevochten, met als bekendste de Slag aan de Somme, die in juli 1916 plaatsvond. In heel de regio zijn plekken te vinden die herinneren aan dit stukje geschiedenis, zoals begraafplaatsen, monumenten en musea. Liefhebbers van oorlogsgeschiedenis moeten zeker langs het Thiepcal Memorial en het Eerste Wereldoorlog Museum in Péronne, gevestigd op de voormalige frontlijn.

tips voor Picardië

Lieflijke dorpen en oude kastelen

Maak je een roadtrip door Picardië, neem dan ook de tijd om langs de vele dorpjes te rijden. Naast Amiens kent de regio namelijk talloze mooie en historische plaatsen die de moeite waard zijn. Chantilly bijvoorbeeld, met haar beroemde chateau, en Gerberoy dat bekend staat als een van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk, met een notering op de officiële lijst van ‘Les plus beaux village de France’. Verspreid door de mooie landschappen tref je kastelen en abdijen, met name in het departement Ainse. Lekker rondrijden dus en véél tussenstops maken!

Outdoor & natuur

 

Franse Wadden

Naast cultuur en historie, zijn er ook genoeg tips voor Picardië op het gebied van natuur. Zo kent Picardië een gebied dat vergelijkbaar is met onze eigen Wadden, namelijk de Baai van Somme. In deze moerassige rivierdelta kijk je je ogen uit naar wilde paarden, bijzondere vogelsoorten en de waanzinnig mooie natuur. Trek er op eigen houtje op uit voor een flinke wandeling of ga met een gids mee om wad te lopen. Misschien zie je zelfs zeehonden!

tips voor Picardië

Hiken en mountainbiken

Met duizenden kilometers aan wandel- en fietsroutes, kan je je hier weken vermaken. Van korte wandelingen tot meerdaagse hikes en van bossen naar duinen en mooie dorpen. Onderweg overnacht je bijvoorbeeld in kleinschalige B&B’s, zet je je tentje op bij een van de vele campings, of kies je voor een natuuraccommodatie zoals chalets of zelfs boomhutten. Mountainbikers zijn in Compiègne aan het juiste adres: de bossen strekken zich hier uit over 15000 hectare!

Strand en zee

Doen de noordelijke kusten van Frankrijk jou vooral aan Normandië denken? Ook Picardië ligt aan zee! Met 80 kilometer aan kustlijn, zandstranden en ruige kliffen, is een dagje aan zee hier spectaculair mooi. Langs de kustlijn liggen verschillende badplaatsen, zoals Mers-les-Bain. Als je hier buiten het hoogseizoen komt tref je de mooie boulevard en brede stranden aan in alle rust. Een andere tip is het stukje tussen Cayeux-sur-Mer en Ault. Hier vind je prachtige krijtrotsen!

tips voor Picardië

Beeld: Tourisme Alba Bay, Vincent-Colin, Nicolas Bryant
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!