roadtrip door Schotland

Dwars door de Highlands: een roadtrip door Schotland

Het land dat schreeuwt om een roadtrip. En wij noemen de tussenstops die je niet mag missen.

Toegegeven, het is niet de allerbeste bestemming als je op zoek bent naar een zonnige vakantie. Maar in de categorie roadtrippen scoort Schotland des te hoger. De uitgestrekte en ruige natuur, de vriendelijke Schotten en overdaad aan knusse Bed & Breakfasts lenen zich perfect voor een aangenaam ritje.

De bekendste steden van Schotland zijn Edinburgh en Glasgow. Zeker geschikt om een tussenstop te maken tijdens je roadtrip, maar je kunt ze ook bewaren voor een stedentrip en de grote steden inruilen voor het Schotse plattelandsleven. Kies bijvoorbeeld voor de indrukwekkende Highlands en slaap onderweg steeds in een ander typisch Schots dorpje. Wij geven een aantal tips voor plaatsen waar je zeker even moet stoppen.

Dufftown

Wanneer je de route langs de Highlands volgt, brengt deze je in de omgeving van Dufftown. Een stop die dan zeker de moeite waard is, is Glenfiddich. Schotland en Whisky zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en bij de Glenfiddich Distillery leer je er alles over. Uiteraard inclusief een paar een goede slokken tot besluit.

roadtrip door Schotland

Loch Ness

Even ongegeneerd de toerist uithangen kan soms helemaal geen kwaad. Een plaats die je als echte toerist in Schotland zeker niet mag overslaan is Inverness. Dit stadje ligt namelijk aan het meer van Lochness, waar met dank aan de beroemde legende van het Monster van Loch Ness allerlei boottochtjes en excursies georganiseerd worden. Een enthousiaste begeleider zal je er gegarandeerd van proberen te overtuigen dat ‘Nessie’ wel degelijk bestaat. In tegenstelling tot een groot deel van de Highlands is dit een echte toeristische trekpleister. Hou je er niet van, dan zijn de uitzonderingen dus heel eenvoudig te vermijden.

Fort William

Dankzij de rijke historie van Schotland is er in de kleine stadjes waar je langskomt meer dan genoeg te zien en doen. Zo kun je in het dorpje Fort William in de Jacobite Steamtrain. Op het station van Fort William stap je op en de reis eindigt in Malaig, wat ongeveer een uurtje met de trein is. Het staat bekend als de echte Harry Potter stoomtrein zoals die te zien is in de films, maar buiten dat is het ook gewoon een ongelofelijk mooie route. Ook als je geen fan van Harry bent is het dus een aanrader.

Schotse koe

De westkust

Niet meer in de highlands gelegen, maar eigenlijk zonde om over te slaan, zijn beide kusten. Altijd al eens walvissen willen spotten bijvoorbeeld? In het dorpje Gairloch aan de westkust van Schotland is het mogelijk bij Hebridian Whale Cruises. Het leuke hieraan is dat het geen massale toeristenuitjes zijn. Je wordt in een stevig, waterdicht pak gehesen en neemt plaats in een speedbootje in kleine groepjes van zo’n tien mensen. Vervolgens vlieg je bijna over de zee om (met een beetje geluk) walvissen, dolfijnen, zeehonden, otters en talloze andere dieren in het wild te kunnen zien. Ga na het walvis-spotten vooral even langs bij een van de lokale eettentjes voor een verse portie fish and chips.

De oostkust

Precies aan de andere kant van Schotland, aan de minstens zo mooie oostkust, ligt het plaatsje Stonehaven waar je het eeuwenoude Dunnottar Castle vindt. Dit kasteel, of althans; wat er nog van over is, staat bovenop een indrukwekkend hoge klif. Hou je van geschiedenis? Dan moet je hier zeker een kijkje nemen. Ben je meer geïnteresseerd in de natuur, ook dan zal je je hier niet vervelen. Het kasteel heeft namelijk een geweldig uitzicht over de zee.

roadtrip door Schotland

Natuurgebieden

Aan natuur geen gebrek in Schotland en je kan dan ook met gemak elke dag een ander natuurpark aan doen tijdens je rondreis. In het zuidwesten van Schotland vind je het Dumfries en Galloway gebied. Het uitgestrekte landschap hier bestaat vooral uit heuvels, weiden en bossen. Daarnaast kan je er tal van mooie tuinen bezoeken. Vooral het Galloway Forest Park is de moeite waard als je houdt van wandelen en fietsen.

Hoe en wat tijdens een roadtrip door Schotland

Het makkelijkste bereik je Schotland door rechtstreeks te vliegen op Edinburgh of Glasgow en daar een auto te huren. Leuker is om je eigen auto te pakken en via Calais in Frankrijk per boot de oversteek te maken naar Dover. Het is een eindje rijden maar zo pak je gelijk ook nog een stuk Engeland mee.

Rijden in Schotland is links rijden voor gevorderden. Als er een tegenligger aan komt, moet een van de twee auto’s vaak parkeren in de berm, omdat er bijna geen tweebaanswegen zijn en kijk niet vreemd op als er een kudde schapen oversteekt of een Schotse koe op de weg staat.

Heb jij nog meer tips voor een roadtrip door Schotland? Deel ze hieronder!

Geschreven door - Michelle 
is studente Journalistiek en Brabantse in hart en nieren. Horecamens. Luistert 24/7 muziek. Houdt van Italiaans eten. Is stiekem verliefd op Groot-Brittannië en op de Franse taal. Wil heel de wereld nog zien als ze afgestudeerd is.

One thought on “Dwars door de Highlands: een roadtrip door Schotland”

Wat vind jij? Laat van je horen!