Harry Potter filmlocaties

ROADTRIP | In de voetsporen van Harry Potter in Zuid-Engeland

Diagon Alley, Hogwarts Library en landschappen die je mee lijken te nemen naar een andere planeet. Hoewel alles op beeld natuurlijk net wat meer spektakel heeft, zijn veel van de Harry Potter filmlocaties gewoon in de openlucht te bewonderen. Voor de echte fans is het een feest van herkenning, voor alle andere roadtrippers een waanzinnige reis door de spectaculaire landschappen van zuidelijk Engeland, met een citytrip Londen als afsluiter. Benieuwd waar je de Harry Potter filmlocaties in real life tegen kunt komen? We noemen er een aantal!

Dramatische kliffen, spectaculaire bruggen en eindeloze vergezichten. Het landschap van Zuidoost-Engeland is een walhalla voor elke roadtripper. Bovendien kun je er heel wat Harry Potter filmlocaties tegenkomen, je moet alleen wel weten waar je moet kijken. We maakten een selectie van locaties die ook in het echt de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een reis naar dit mooie stukje Engeland. Pak de auto, rij naar Calais en neem de Eurotunnel naar Zuid-Engeland. Eenmaal daar kan je roadtrip beginnen!

Harry Potter filmlocaties

1. Dover, Seven Sisters Country Park

Al zodra je aankomt in Engeland sta je vlakbij bij de eerste stop. Wie via de ferry aankomt in Dover wordt opgewacht door de beroemde witte kliffen die een decor vormden in Harry Potter and the Goblet of Fire, wanneer Harry aankomt bij Quidditch World Stadium. Wie via de Eurotunnel reist, rijdt een kwartiertje in noordoostelijke richting om deze kliffen te aanschouwen. Ook in real life zijn de kalkkliffen waar de woeste golven tegenaan slaan namelijk een spectaculair plaatje om te zien. Je kunt hier prachtige wandelingen maken over een van de vele uitgestippelde wandelroutes. De echte fans vinden hier vlakbij nog meer Harry Potter filmlocaties, onder andere bij het Viriginia Water Lake, in de film beter bekend als Hogwart Lake.

2. Oxford, The Bodleian Library

Vanuit Dover is het zo’n 2,5 uur rijden naar de volgende locatie, gelegen in Oxford. Of je nu wel of geen Harry Potter fan bent: dit is sowieso een must visit. De historische universiteitsstad Oxfort is als een openluchtmuseum. Een van de blikvangers is de Bodleian Library. De bibliotheek dateert uit begin 17e eeuw en heeft meer dan 12 miljoen boeken in de collectie. Loop een rondje om het indrukwekkende gebouw en stap vervolgens naar binnen om je te vergapen aan de torenhoge rijen met boeken. Herken je de ruimte? De bibliotheek werd in verschillende scenes gebruikt, waarvan de bekendste -hoe toepasselijk- de Hogwarts Library is.

Harry Potter filmlocaties

Meer uit je roadtrip halen?
Als het aan ons ligt is het zuiden van Engeland te mooi om het alleen bij deze Harry Potter filmlocaties te houden. Wanneer je via Eurotunnel Le Shuttle aankomt in Folkestone (vlakbij Dover), kan je bijvoorbeeld heel goed een stukje langs de zuidkust blijven rijden richting Cornwall. Waar Dover met de kliffen en woeste zee een ruig karakter heeft, wordt het naarmate je verder naar het westen rijdt steeds tropischer. Wij beschreven eerder al een autoroute langs de Engelse zuidkust, echt een aanrader! Op de terugweg kan je vervolgens de Harry Potter route weer oppakken door via Londen terug naar Folkestone te rijden.

3. Hertfordshire, The Ashridge Estate

Herinner je je de Whomping Willow uit Harry Potter and the Goblet of Fire? Deze boom bestaat echt! En hij staat op een prachtige plek. Iets ten noordwesten van Londen vind je The Ashridge Estate; een natuurgebied van 5000 hectare met herten, bijzondere vogels en een enorme diversiteit aan bomen, bloemen en planten. Vanaf het bezoekerscentrum kan je allerlei wandel- en fietspaden volgen langs de mooiste plekken in het gebied- natuurlijk inclusief de beroemde boom. Heb je een tentje mee? Je vindt hier ook een camping waar je midden in de natuur kunt overnachten!

4. Londen, The London Zoo

Tijd voor een citytrip! Want londen mag natuurlijk niet op deze route ontbreken. Neem een dag of twee de tijd om van deze fijne stad te genieten (onze tips vind je hier en hier!) en bezoek een aantal Harry Potter filmlocaties, daar ontbreekt het hier namelijk niet aan. Voor de eerste stop gaan we ver terug in de tijd, naar de allereerste film The Philosopher’s Stone. Terwijl Harry tegenover een gigantische python staat en ontdekt dat hij Parseltongue kan spreken, staat hij eigenlijk midden in de London Zoo.

Harry Potter filmlocaties

5. Londen, Kings Cross Station

Het is uitgegroeid tot een van de meest toeristische plekken van Londen, en dat allemaal dankzij het welbekende 9 3/4 platform. De opnames voor de scenes waarbij de karakters op mysterieuze wijze dwars door de muur lopen en verdwijnen, hebben plaatsgevonden op dit Londense station. Eerlijk is eerlijk: vergeleken met de mooie kalkkliffen en natuurgebieden op de route, is deze tussenstop een beetje een tourist trap, inclusief wachtrij voor het fotomoment. Dit neemt niet weg dat het tijdens je wandeling door Londen een omweggetje waard is, al is het alleen maar om dit mooie treinstation te bewonderen.

Voor de echte Harry Potter fans zijn er nog meer locaties te vinden in dit deel van Engeland. Wil je precies weten wat zich waar heeft afgespeeld? Download dan hier een volledige gids met alle locaties en hun uitleg.

6. Londen, Millenium Bridge

Verlaat de stad nog niet, want er is meer! De Millenium Bridge is in Harry Potter and the Half-Blood Prince het toneel van de openingsscène. Je ziet de iconische brug hier op spectaculaire wijze in elkaar storten. Het had overigens zomaar werkelijkheid kunnen zijn: de brug heeft niet voor niets de bijnaam ‘Wobbly Bridge’.

Harry Potter filmlocaties

7. Londen, Leadenhall Market

Een plek die eigenlijk op ieders route moet liggen tijdens een bezoek aan Londen, is de Leadenhall Market. Dit Victoriaanse gebouw is een plaatje om te zien, met overal waar je kijkt prachtig gedecoreerde gevels en plafonds. Het marktgebouw vormt een van de meest iconische Harry Potter locaties uit de Philospher’s Stone, namelijk Diagon Alley. De winkel waar Harry zijn aankopen doet stond destijds leeg, nu vind je er een opticien. Zo sprookjesachtig als het straatje in de film aandoet zal je het in het echt niet tegenkomen, maar de markt is absoluut een bezoek waard.

Beeld Leadenhall Market: Aurelien Guichard
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “ROADTRIP | In de voetsporen van Harry Potter in Zuid-Engeland”

  1. Leuke blog. Alleen ben ik nu aan het plannen en ontdek dat Seven Sisters Country park niet bij Dover ligt, maar bij Seaford… twee uur rijden naar het westen. Maakt voor ons niet uit, want we gaan toch die kant op

Wat vind jij? Laat van je horen!