roadtrip in Duitsland

Roadtrip in Duitsland: Het mooiste van het zuiden over de Romantische Strasse

Slingeren langs schilderachtige dorpen, links en rechts vakwerkhuizen, kastelen en uitzichten op de Alpen. De Romantische Strasse doet zijn naam eer aan. 350 kilometer lang neemt deze roadtrip in Duitsland je mee langs het mooiste van het zuiden, vanuit Würzburg tot het eindpunt Füssen aan de Oostenrijkse grens. Maak tussenstops bij middeleeuwse steden, barokke paleizen en sprookjeskasteel Neuschwanstein —slechts het tipje van de sluier. De Romantische Strasse, of Romantische Route, heeft heel wat moois voor je in petto.

Het leukste aan deze route is dat je ook minder bekende plekken ontdekt waar je anders niet niet snel gestopt zou zijn.

Roadtrippen over de Romantische Strasse

Op de Romantische Strasse is frustratie met routekaarten en tomtoms verleden tijd. Hier begeef je je namelijk op iconisch terrein. Het is dé klassieke autoroute voor een roadtrip in Duitsland en het enige wat je hoeft te doen is vanuit Würzberg de bruine bordjes volgen. Het beginpunt is vanuit Utrecht al in zo’n 5 uur rijden te bereiken, ook prima te doen voor een korte vakantie dus. Rechtstreeks leg je de route van begin tot eind in een goede 4 uur af, maar dat doe je natuurlijk niet. Trek het liefst een week voor deze roadtrip in Duitsland uit en neem de tijd om alle bezienswaardigheden onderweg te bewonderen.

Praktische tips voor deze roadtrip in Duitsland:

➸ Houd er rekening mee dat diverse steden in Duitsland gemarkeerd zijn als zogenaamde Umweltzone. Zonder speciale milieusticker op je auto mag je deze zones niet betreden en riskeer je een boete. Dat is langs de Romantische Strasse bijvoorbeeld het geval in Augsburg. Je kunt deze sticker eenvoudig online bestellen.
➸ Check voor vertrek of jouw autoverzekering ook in het buitenland goede dekking biedt. Op de groene kaart die je bij het afsluiten van de autoverzekering ontvangt kan je de landen vinden waarin je verzekert bent tegen schade. Je zal bovendien niet de eerste zijn die de grens over gaat en zich bij tegenslag pas realiseert dat pechhulp over de grens niet gedekt is. Het beste kan je je autoverzekering vergelijken om er zeker van te zijn dat je voordelig maar ook volledig verzekert bent en onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Let er daarbij op of je de optie hebt om een speciale buitenlandmodule af te sluiten.
➸ De Romantische Strasse is ook in de wintermaanden goed toegankelijk en is met een laagje sneeuw misschien nog wel romantischer ook. Bereid je wel goed voor op winters weer en zorg dat je auto sneeuwklaar is.
➸ Heb je de mogelijkheid, vermijd dan de vakantieperiodes. De Romantische Strasse geldt als de populairste route voor een roadtrip in Duitsland en zeker bij Slot Neuschwanstein is het tijdens vakanties en in de weekenden een drukte van belang. In de zomer komen hier 10.000 bezoekers per dag en lopen de wachtrijen op tot drie uur. Je doet er sowieso goed aan je ticket vooraf online te reserveren.

  De highlights  
   

De Residentie van Würzburg

Kasteel zou een betere benaming zijn voor dit indrukwekkende gebouw. De Residentie van Würzburg staat al decennia lang op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is dan ook echt een plaatje om te zien. Van binnen is het er nog veel mooier, maar een wandeling door de hoftuinen en een drankje in de biertuin is je tussenstop al meer dan waard. Een mooi begin van je roadtrip in Duitsland!

roadtrip in Duitsland
De Residentie van Würzburg

Historisch Augsburg

Voor stedentrips kiezen verreweg de meeste reizigers in Beieren voor München, dat op een uurtje rijden ligt, maar Augsburg is zeker een dag of zelfs twee waard. Dat is ook gelijk het leuke van deze roadtrip in Duitsland; je komt langs plekken waar je anders niet snel gestopt zou zijn. Augsburg is een van de oudste steden van het land en er is dan ook genoeg geschiedenis om te ontdekken. Een van de mooiste bezienswaardigheden is de volksbuurt Fuggerei. Deze kleurrijke wijk werd vroeger afgesloten van de stad door middel van een poort, maar tegenwoordig kan je de wijk (die overigens nog altijd bewoond wordt) gewoon bezoeken. Neem ook een kijkje in de indrukwekkende kathedraal, wandel door de botanische tuinen en bezoek het mooie Schaezlerpaleis waar tegenwoordig een kunstmuseum gevestigd is!

♡ TIP: Maak een kleine omweg en plak een dag (of twee) voor een stedentrip München vast aan je reis!

Middeleeuws Rothenburg ob der Tauber

Alsof je door een middeleeuwse filmset loopt, dat is Rotherburg ob der Tauber. Trek een dag uit om dit fotogenieke stadje te bewonderen, want de slingerende straatjes, stadsmuren, vakwerkhuizen en gezellige pleinen nodigen uit om hier je tijd te nemen. Breng voor vertrek ook zeker een bezoek aan het Raadhuis en de St. Jacobskerk!

roadtrip in Duitsland
Vakwerkhuizen in Rothenburg

De Wieskirche in Pfaffenwinkel

Bedevaartgangers vanuit alle hoeken van Europa weten deze parel van een kerk al goed te vinden, maar ben je er nog nooit geweest dan staat je bij de Wieskirche een grote verrassing te wachten. De misschien wel mooiste rococokerk van Europa (tevens UNESCO Werelderfgoed) is een hoogtepunt van deze populaure roadtrip in Duitsland. Laat je niet misleiden door de sobere buitenkant van de kerk, want zodra je over de drempel staat word je getrakteerd op een flinke dosis goud, prachtige fresco’s en barokke versieringen.

Slot Neuschwanstein

Het is een van de meest bezochte trekpleisters van heel Duitsland, en tijdens je roadtrip over de Romantische Strasse kom je er in feite langs. Doe dat het liefst zo vroeg mogelijk of juist laat in de middag, want de tourgroepen weten deze plek goed te vinden. Het slot in de plaats Hohenschwangau werd gebouwd in opdracht van Koning Ludwig II maar kreeg wereldwijd bekendheid doordat het de inspiratie vormde voor het Disney kasteel. Goedkoop is een bezoek aan het slot niet, wil je naar binnen dan betaal je als volwassene 39,75 euro.

♡ Tip: rij een stukje door en maak een stop bij de Marienbrücke; vanaf hier heb je verreweg het mooiste uitzicht op Neuschwanstein.

roadtrip in Duitsland
Sprookjeskasteel Neuschwanstein

Ook de moeite waard tijdens je roadtrip in Duitsland over de Romantische Strasse:

De burg in Haburg; alleen al de route er naartoe is fantastisch!
Het kloostercomplex in Rottenbuch; de kerk is al van verre te zien en van binnen echt een plaatje.
Het middeleeuwse Füssen; hoewel Neuschwanstein een waardig einde vormt van je roadtrip, is het centrum van Füssen ook absoluut een bezoek waard.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

4 thoughts on “Roadtrip in Duitsland: Het mooiste van het zuiden over de Romantische Strasse”

  1. U heeft gelijk. De meeste tips hebben wij jaren geleden met ons gezin bezocht.
    Nog een mooi slot: Burg Hohenzollern bij Sigmaringen. Ligt bovenop een berg, magnific uitzicht en is met zijn torens model voor vele sprookjes.

Wat vind jij? Laat van je horen!