Gronings Goed route

Roadtrippen in Nederland: 145 kilometer genieten over de Gronings Goed Route

Als groot liefhebber van roadtrips is het eerste wat ik doe bij het kiezen van een vakantiebestemming het opzoeken van mooie autoroutes. Door natuurgebieden, langs historische steden en mooie bezienswaardigheden. Maar gek genoeg kon ik tot voor kort geen enkele autoroute benoemen in eigen land. Iets waar verandering in kwam met de Gronings Goed route. 145 kilometer langs cultureel erfgoed en natuurlijke schatten in het westen van Groningen. Het bleek de start van een nieuwe traditie: het (her)ontdekken van ons mooie landje over bewegwijzerde autoroutes die je op elke hoek verrassen.

Autoroutes in Nederland

De Franse Route Nationale, Duitse Romantische Strasse en de Schotse North Coast 500: het wemelt in Europa —en natuurlijk ook daarbuiten— van legendarische roadtriproutes waarvoor we massaal in de (huur)auto stappen. Maar wat als je eens binnen onze grenzen blijft? Een tripje dat geen gat slaat in je bankrekening en vakantiedagen, waarbij je op pad kan met je eigen auto én Nederland eens bekijkt met een frisse blik. In de afgelopen jaren maakte ik heel wat uitstapjes in eigen land en deed dat ook vaak genoeg per auto door prachtige regio’s, maar een echte roadtriproute legde ik niet af. Hebben we die eigenlijk wel? Het antwoord is JA! Bewegwijzerde routes, zorgvuldig uitgestippeld door de kenners, nemen je mee langs erfgoed waarvan je waarschijnlijk het bestaan niet eens afwist. In Nederland is het slechts een handjevol routes die je op deze manier al toerend kunt afleggen en de Gronings Goed Route is er daar één van.

Gronings Goed route
Natuur genoeg om voor uit te stappen! Bijvoorbeeld voor de wandelpaden langs dijken en kwelders aan de Waddenzee

Een bewegwijzerde route die je meeneemt langs erfgoed waarvan je waarschijnlijk het bestaan niet afwist.

Toeren over de Gronings Goed route

Begin dit jaar verhuisde ik naar Groningen, voor mij onbekend terrein dus er viel nog wel wat te ontdekken. Geen betere reden om op een zonnig weekend in de auto te stappen en vanuit de stad de provincie in te trekken. De Gronings Goed route neemt je mee over 145 kilometer langs in totaal 11 musea en hoogtepunten in het gebied Oost-Lauwersland en het noordwesten van Groningen. Een route van ruimte en vergezichten, vol tussenstops bij karakteristieke dorpen en Groningse gezelligheid. Op de website groningsgoedroute.nl vind je de routekaart, die op papier ook bij alle aangesloten attracties te verkrijgen is. Net zo leuk is om gewoon in te stappen, de route op een punt van voorkeur op te pikken en vanaf dan de bordjes langs de weg te volgen van de ene naar de andere verrassing. Ik doe dat door vanuit Groningen Stad naar Winsum te rijden en volg vanaf daar de route richting Lauwersmeer, om vervolgens bovenlangs terug te rijden.

Roadtrippen met eigen vervoer
Zo’n roadtrip dicht bij huis heeft nogal wat voordelen, en lekker comfortabel met je eigen auto op pad kunnen is er daar zeker één van. Ben je net als ik veel op de weg te vinden? Zorg dan voor een goede verzekering die bij jouw wensen aansluit. De FBTO autoverzekering is hiervoor ideaal; de basisverzekering kan je zelf uitbreiden met datgene wat je echt nodig hebt, zodat je niet voor onnodige kosten komt te staan. Als roadtripliefhebber is de module Pechhulp Binnenland een aanrader, die je wanneer je wil kan aan- en uitzetten.

♡ Meer tips en inspiratie voor roadtripavonturen? FBTO deelt bijzondere autoverhalen van autoliefhebbers, zoals de 26-jarige Martijn Timmers die met een oude Lada een roadtrip van 8000 kilometer gaat maken naar het Russische Toljatti, waar de auto vandaan komt!

Pittoreske dorpen

Mijn eerdere roadtrip langs de elfstedenroute in Friesland staat me nog helder bij. De sfeervolle dorpen vol historie maakten destijds een hoop indruk. Maar Groningen doet goed mee. Winsum is daarbij slechts het begin, want dorpen als Garnwerd, Eenrum en Warffum trakteren allemaal op pittoreske dorpskernen, typische wierden (verhogingen in het landschap) en monumentale boerderijen. Alle 11 de musea en attracties red ik niet in twee dagen, dus wordt het kiezen. Richting Lauwersoog maak ik een tussenstop in Leens bij Landgoed Verhildersum, waar je wordt meegenomen naar het Groningen van de 19e eeuw en op zonnige dagen heerlijk kunt wandelen in de tuinen. Ook het kasteelmuseum Menkemaborg in Uithuizen is een bezoekje waard, net als de theefabriek in een voormalig kerkje in Houwerzijl. Een bijzonder plekje voor een drankje of lunch is het Zielhoes in Noordpolderzijl, waar je na een dijkwandeling heerlijk neerploft in het restaurant of op het terras van deze voormalige sluiswachterswoning.

Gronings Goed route
© Landgoed Verhildersum

Nationaal Park Lauwersmeer

Het hoogtepunten van de Gronings Goed route is voor mij het Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Groningen en Friesland. Laat je informeren bij het bezoekerspaviljoen, want in dit bijzondere landschap valt van alles te zien en doen. Staatsbosbeheer heeft in het gebied 11 wandelroutes uitgezet variërend van 1 tot zo’n 8 kilometer. Neem zeker een verrekijker mee, want er valt hier genoeg te spotten! Leuk feitje: sinds 2016 is Nationaal Park Lauwersmeer officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park, het is namelijk een van de laatste plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt. Dit gebrek aan lichtvervuiling zorgt ervoor dat je er waanzinnig goed sterren kunt kijken, een nachtelijk bezoekje aan het park is dan ook een hele belevenis! Je kunt in het park ook gebruik maken van het uitgebreide fietsnetwerk, een boottocht doen bij een van de twee rondvaartbedrijfjes in het park of een tour boeken met gids om vogels te spotten.

Gronings Goed route

Een oer-Hollands roadtripavontuur

Vanuit Lauwersmeer vervolg ik de Gronings Goed route richting Pieterburen. Een aanrader om twee redenen: je kunt er een bezoekje brengen aan de bekende zeehondencrèche en in het nabijgelegen dorpje Eenrum wacht een wel hele bijzondere overnachting. Eentje die je overigens vroeg genoeg moet boeken, en wel om de reden dat dit het kleinste hotel ter wereld is. Grand Hotel de Kromme Raake heeft welgeteld één kamer. De eigenaren verbouwden een voormalig kruidenierswinkeltje om tot een-kamer hotel in art deco-stijl. En dat deden ze succesvol, want een overnachting in de ‘king size bedstee’ met ouderwetse beeldbuistelevisie draagt zeker bij aan de beleving van dit oer-Hollandse roadtripavontuur.

Iets verderop in de Groningse hoofdstad wacht mijn eigen bed me op, maar dat is juist de charme van zo’n roadtrip in eigen land; je ontdekt dat het avontuur letterlijk voor je deur begint.

Dit is een samenwerking.
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!