roadtrip in Nederland

Roadtrip in Nederland maken? Dit zijn de mooiste autoroutes!

Gaat jouw hart ook snel kloppen van een toffe roadtrip maar houdt een tekort aan vakantiedagen of prijzige autohuur je tegen? Laat je niet ontmoedigen want in eigen land gaat er een wereld aan nieuwe ontdekkingen voor je open als je eens de toeristische route pakt. Kies hieronder je favo route voor een roadtrip in Nederland, prik een weekend, stap lekker in je eigen auto en geniet van de verrassingen onderweg!

De Elfstedentocht, Friesland – 200 km

Geen zorgen, je schaatsen mogen in de kofferbak blijven tijdens deze Friese Elfstedentocht per auto. De legendarische route over ijs heeft een autovriendelijke variant en dat is als je het ons vraagt misschien wel de allerleukste roadtrip in Nederland (lees ook ons uitgebreide verslag van onze elfstedenroute per auto). De route is bijna 200 kilometer lang en de 11 steden én de mooie Friese ommelanden nodigen uit tot veel tussenstops. Struin door historisch Leeuwarden, proost met een glaasje Beerenburg in Sneek en geniet van pittoreske plaatsjes als Bolsward en IJlst. Onze favoriet: Hindeloopen. Hollandser wordt het niet!

roadtrip in Nederland
Reken op veel Hollandse taferelen tijdens de Elfstedentocht per auto © Maarten Zuidhoord/Unsplash

Mergellandroute, Limburg – 110 km

De Mergellandroute is de bekendste route voor een roadtrip in Nederland. En een beetje valsspelen is het wel, want in het diepe zuiden van Limburg waan je je echt even in het buitenland. Soms ben je dat ook, want deze route slingert een aantal keer over de grens. Het officiële start- en eindpunt is Maastricht. Blijf hier niet al te lang hangen, want onderweg wachten hoogtepunten als de Vaalserberg (het hoogste punt van Nederland!) en dorpen als Slenaken en Eijsden met on-Nederlandse vakwerkhuizen. Stap ook zeker even uit bij de indrukwekkende Basiliek van het Heilige Sacrament op de Grote Markt in Meerssen en Kasteel Eijsden met prachtige tuinen. Genoeg cultuur gesnoven? Rij dan naar het natuurreservaat Savelsbos voor een stevige wandeling over de hellingen van het Maasdal. Het allerleukste aan deze autoroute in Nederland is dat hij bewegwijzerd is! Zonder Google Maps de bordjes volgen geeft toch wel het ultieme vakantiegevoel.

Let op! Bij een aantal van de genoemde autoroutes ga je de grens over. Je Nederlandse autoverzekering is automatisch geldig in het buitenland maar dat geldt niet voor pechhulp. Bij onder andere Univé kan je een autoverzekering afsluiten met pechhulp in het buitenland als extra module.

♡ Lees ook: Drie bewegwijzerde autoroutes in Nederland.

roadtrip in Nederland
Het heuvellandschap op de Mergellandroute nodigt uit tot mooie wandelingen © Cocoparisienne/Pixabay

Hunebed highway, Drenthe – 60 kilometer

Misschien heb je – net als wij – even moeten gniffelen om de naam van deze route. Hunebed Highway, waarom eigenlijk ook niet. Drenthe heeft met de hunebedden nu eenmaal een echte bezienswaardigheid binnen de provinciale grenzen, en dat zal je tijdens deze roadtrip in Nederland weten ook. De route beslaat de N34 tussen Zuidlaren en Coevorden en leidt je langs maar liefst 47 hunebedden! Die ga je vast niet allemaal van dichtbij bestuderen en dat hoeft ook niet want er is onderweg genoeg anders te beleven. Zoals Nationaal Park Drentse Aa waar je heerlijk kunt wandelen. Picknickmandje mee en genieten maar! Ook slinger je langs sfeervolle brinkdorpen die zeker een tussenstop waard zijn én de Hondsrug: het enige Geopark van Nederland. Natuurlijk mag een stop bij het Hunebedcentrum in Borger, direct naast het grootste hunebed gelegen, ook niet ontbreken.

De Hunebed Highway is bewegwijzerd met Amerikaanse Route 66 stijl borden. Helaas zijn ze erg gewild en verdwijnen ze regelmatig. Gelukkig kan je eigenlijk niet verdwalen op deze route van slechts 60 kilometer die geheel de N34 volgt.

roadtrip in Nederland
Hunebed Highway © Skitterfoto/Pixabay

De Deltaroute, Zeeland en Zuid-Holland – 390 km

Dammen, dijken, sluizen, stormvloedkeringen: Nederland is er wereldwijd beroemd om, maar wat weet je er zelf eigenlijk van af? Een roadtrip over De Deltaroute neemt je mee op reis langs een stukje uniek Nederlands erfgoed. Neem de tijd, want de route is bijna 400 kilometer lang. Drie dagen is aan te raden. Onderweg zie je natuurlijk de indrukwekkende Deltawerken (13 stuks maar liefst!) maar ook het fijne landelijke Zeeland dat samen met de zilte lucht de vakantiesfeer zo door je open raampje blaast. Maak zeker een tussenstop bij Deltapark Neeltje Jans, pauzeer voor een lekkere lunch (mosselen misschien?) op het terras in Middelburg of een van de knusse Zeeuwse dorpen op de route. In het voorjaar kom je op Goeree-Overvlakkee de bollenvelden in bloei tegen en om het in stijl af te sluiten: Kinderdijk ligt praktisch op de route!

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!