roadtrip in Noord-Finland

Vakantie onder de middernachtzon tijdens een roadtrip in Noord-Finland

Leven in de natuur, van de natuur en met de natuur. Drie begrippen waarvan ik dacht de betekenis te kennen, tot ik in Finland kwam. Daar waar het leven van de locals wordt gedomineerd door de natuur in alle extremen, met winters van -30 graden in constante donkerte tot zomers van +30 graden met een nooit ondergaande zon. Het maakt de bevolking onmiskenbaar krachtig en de bestemming des te specialer. Ik trek een week uit voor een roadtrip in Noord-Finland; van Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland, naar het merengebied bij Vuokatti tot aan Ruka bij de Russische grens. Het wordt een reis vol bijzondere ervaringen en ontmoetingen, met mijn voeten op de poolcirkel en gezicht in de middernachtzon. 

Hoewel ik naar de poolcirkel reis, geniet ik een week lang van zonovergoten dagen waar Zuid-Frankrijk niets bij is.

Denk jij voor je zomervakantie niet direct aan Finland? Dat deed ik ook niet, maar ik kom daar nu keihard van terug. Hoewel ik naar de poolcirkel reisde, genoot ik een week lang van zonovergoten dagen waar Zuid-Frankrijk niets bij is. Dagen die bovendien nooit eindigden, want in de zomermaanden zorgt de middernachtzon er hier voor dat het nooit donker wordt. Ik maakte mijn roadtrip in Noord-Finland met Voigt Travel; de Nederlandse reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar het hoge noorden. Boek je je reis via hun, dan vlieg je met Transavia in nog geen drie uurtjes rechtstreeks van Rotterdam Airport naar Rovaniemi.

roadtrip in Noord-Finland

Rovaniemi: hoofdstad van Fins Lapland

Het is de hoofdstad van Fins Lapland én de officiële woonplaats van de kerstman; Rovaniemi, gelegen op de poolcirkel, is een uniek beginpunt van je roadtrip in Noord-Finland. Om te beginnen vanwege het Arktikum; een museum waar je van alles leert over de natuur en bevolking van Fins Lapland. Een bijzonder kijkje in de extreme seizoenen, het heden en verleden van de Sami en de wilde dieren die je misschien later op je reis wel met eigen ogen gaat zien! Neem ook zeker even plaats voor de documentaire ‘Polar Opposites’, waarvan hier een klein voorproefje:

Dat Rovaniemi de woonplaats van de kerstman is, kan je onmogelijk over het hoofd zien. Dus als je er dan toch bent, breng dan even een bezoekje aan Santa Claus Village en dompel je onder in de kerstgekte- ongeacht het seizoen. Je kunt er ook een huisje huren, compleet met kerstboom op de veranda. En dat is niet alleen een ervaring maar ook bijzonder praktisch omdat het park vlakbij de airport gelegen is.

Floating in de middernachtzon

Lang blijf ik niet in de hoofdstad, want mijn roadtrip in Noord-Finland draait vooral om de natuur. Net buiten Rovaniemi maak ik daar op mijn eerste dag alvast kennis mee, en wel op een hele unieke manier. Terwijl de klok bijna middennacht aangeeft, hijs ik me midden in het bos in een speciaal pak waarmee ik in een meertje zal blijven drijven. In de winter is dit een spectaculaire manier om het noorderlicht te zien, in de zomer de mooiste manier om de middernachtzon te bewonderen. Samen met onze gids nemen we na afloop plaats bij het vuur met bessensap en bijzondere verhalen. Wat een start van mijn reis!

roadtrip in Noord-Finland

roadtrip in Noord-Finland
Drijvend in de natuur onder de middernachtzon

Het Finse merengebied

Na Rovaniemi vervolg ik mijn roadtrip in Noord-Finland richting het zuiden. Ik verlaat daarvoor Fins Lapland en rij naar een eveneens prachtige regio: het merengebied. Finland wordt ook wel ‘Het land van Duizend Meren’ genoemd, en die bijnaam is meer dan toepasselijk. De rit duurt zo’n vier uur waarbij ik de uitgestrektheid van het land pas echt goed ervaar. In alle richtingen zie je hier niets dan bomen en water. Her en der een rode brievenbus aan de weg die je doet beseffen dat dit land bewoond is, maar rust en ruimte krijgt hier een diepere betekenis en haast lijkt hier iets uit een andere wereld. Mijn bestemming voor vandaag is Vuokatti, een kleine plaats midden in het merengebied en een echte outdoorbestemming.

roadtrip in Noord-Finland
Lange zomeravonden op of aan het water in Vuokatti

Outdooractiviteiten en beren spotten

Ik slaap drie nachten in een prachtige bungalow van Vuokatinmaa. Een klein park op een toplocatie aan het water waar je intens geniet van de stilte, een roeibootje pakt bij de steiger en heerlijk kunt kokkerellen in je huisje -of zoals een echte Fin bij een van de vuurplaatsen. In de omgeving is van alles te doen, zowel in de winter als de zomer. Zo stap ik in een kano, wandel een stukje van de in totaal 150km aan hikingtrails in de directe omgeving en bezoek een huskyfarm, waar ook zonder sneeuw en sledetochten van alles te ontdekken is over deze actieve poolhonden.

Een echte hoogtepunt van mijn roadtrip in Noord-Finland is het beren spotten, waarvoor ik naar een afgelegen plek aan de Russische grens rijd. Samen met een gids neem ik plaats in een speciale schuilhut waarvandaan er hopelijk beren te zien zullen zijn. En dat zijn er zeker! Je moet er wat geduld voor hebben, want je zit tijdens zo’n excursie heel wat uurtjes in de verte te turen, maar de kans dat je ze uiteindelijk ziet is hier heel groot. Samen met Zweden heeft Finland namelijk de grootste populatie beren van heel Europa. Je kunt de excursie doen vanuit Vuokatti zoals ik deed, maar ook nabij het noordelijker gelegen Ruka.

roadtrip in Noord-Finland

Ruka en nationaal park Oulanka

Voor de laatste stop op mijn roadtrip in Noord-Finland rijd ik weer een stukje omhoog. Ruka is dit keer de bestemming, gelegen in het oosten van het land en bekend als echt wintersportoord. De pistes en après-ski hutten zijn als ik er ben verlaten en dat is helemaal niet erg, want er wacht mij iets veel mooiers. Goed verborgen in het bos wacht Iisakki Village; een kleinschalig park gerund door de vriendelijke Hanna en haar familie. Ik slaap hier drie nachtjes in een glazen huisje met waanzinnig uitzicht op het meer. Het is verleidelijk om op het park te blijven, want bij het meer kan je gratis roeibootjes, SUP boards en kano’s pakken, er is een sauna (met elke zondag saunayoga!) en in het restaurant worden de meest heerlijke Finse gerechten geserveerd.

♡ Lees ook: de Little Bear Trail hiken in Oulanka National Park

Ik overnacht tijdens mijn roadtrip in Noord-Finland uitsluitend in kleinschalige accommodaties die echt bijdragen aan de Finse ervaring. Wanneer je je rondreis Finland met Voigt Travel boekt ben je er altijd van verzekerd dat je op fijne plekken overnacht en activiteiten onderneemt die je zoveel mogelijk van de Finse natuur en cultuur laten ervaren.

roadtrip in Noord-Finland
Genieten midden in de natuur bij Iisakki Village

De pure Finse ervaring bij de zusjes Katja en Sirpa

Ik verlaat mijn fijne onderkomen toch, en wel met een hele goede reden. Mijn laatste dag in Finland wordt er eentje om te koesteren. Op 45 minuten rijden van Ruka, wacht een op en top Finse ervaring. Na hobbelige weggetjes dwars door de natuur kom ik aan bij de outdoorlodge Isokenkäisten Klubi, waar de zusjes Katja en Sirpa me al buiten staan op te wachten. Tijdens het plannen van mijn roadtrip in Fins-Lapland kwam ik van alles tegen over deze bijzondere zussen die vol passie en volgens Finse tradities hun familiebedrijf runnen in deze uithoek van Europa. Sirpa staat bekend om haar fenomenale kookkunsten met ingrediënten uit de natuur en daarvan mag ik proeven tijdens een kookles in een traditionele kota.

roadtrip in Noord-Finland

Een ervaring die niet naverteld kan worden maar zelf moet worden beleefd

Ik betreed een hutje waar het vuur al flink is opgestookt en de ingrediënten voor een heerlijke maaltijd klaarliggen. We maken vandaag zalm op een echte Finse manier: met houten pinnen wordt de vis bij het vuur gehangen. Terwijl de zalm langzaam gaard, koken we aardappelen en groenten terwijl Sirpa met haar mouwen opgestroopt en neus boven de stomende pannen als een echte verhalenverteller een kijkje geeft in haar leven op deze bijzondere plek. Een ervaring die niet naverteld kan worden maar zelf moet worden beleefd, hier in dit stukje Finland waar je dichterbij het lokale leven komt dan waar dan ook.

Ik eindig mijn dag in de traditionele rooksauna bij de lodge en een verfrissende duik in het meer. Finser dan dit wordt het niet. Een mooier einde van mijn roadtrip in Noord-Finland kan ik me niet wensen.

roadtrip in Noord-Finland

 

Praktisch: dit moet je weten voor je roadtrip in Noord-Finland

Een zomervakantie in het noorden van Finland, wat kan je dan verwachten en vooral ook: wat neem je mee?
Klimaat: Hoewel je je vlakbij de poolcirkel bevindt, staat een reis naar Noord-Finland niet synoniem voor koud weer. Finland heeft een landklimaat met buiten de winter heel milde temperaturen. Zonovergoten dagen in het voorjaar zoals ik had zijn dus zeker niet zeldzaam. Wel kan het enorm wisselvallig zijn.
Kleding: dat betekent: wees op alles voorbereid. Het beste neem je laagjes mee, zoals t-shirtjes, een goed vest en een winddicht jack. Een regenpak is altijd handig als je de natuur in gaat. Ik werd uiteindelijk toch verrast door de hoge temperaturen en had te weinig zomerkleding mee. Zorg qua schoenen voor stevige wandelschoenen (Voor het hiken gebruikte ik bijvoorbeeld de trailrunners die ook op mijn Camino de Santiago packlist staan) maar comfortabele zomerschoenen zoals sandalen of espadrilles zijn ook handig. Ik had een winterjas, sjaal en zelfs handschoenen mee maar heb uiteindelijk meer gehad aan mijn sandaaltjes van Sacha en de zomerse broek die ik net voor vertrek nog even in mijn koffer slingerde.

roadtrip in Noord-Finland
Mijn winterkleding had ik prima thuis kunnen laten…
Muggen: één nadeeltje aan de Finse zomer: muggen! Je kunt geluk hebben en er geen een tegenkomen, maar de kans is groter dat je er bij vlagen mee omringt bent. Wees dus voorbereid en neem een voorraadje antimuggenspray mee met voldoende Deet.
Autorijden in Finland: de wegen in Finland zijn zoals alles in het land goed geregeld. Je zal wel zien dat de maximum snelheid ondanks de eindeloze leegte een stuk lager ligt dan bij ons. Ik heb geen weg gezien waar ik harder dan 100km mocht. Een belangrijke reden hervoor is de kans op overstekende rendieren en elanden. Met name die eerste zal je zeker tegen gaan komen onderweg. Houd je dus gewoon, net zoals de Finnen zelf, netjes aan de toegestane snelheid.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Vakantie onder de middernachtzon tijdens een roadtrip in Noord-Finland”

Wat vind jij? Laat van je horen!