roadtrip in Wales

Een roadtrip in Wales: 300 memorabele kilometers over The Cambrian Way

Het is er groener dan groen, met zo ver als je kunt kijken niets dan bergen, bossen en grillige kusten. Het absolute hoogtepunt van dit alles? De Cambrian Mountains! En laat daar nou net een autoroute voor je uitgestippeld zijn waarvan ieder roadtriphart een sprongetje maakt. Stap in en laat je door The Cambrian Way meevoeren voor een meer dan memorabele roadtrip in Wales.

Op roadtrip in Wales

We durven het bijna niet te vragen, maar kan jij Wales aanwijzen op de kaart? Zo niet, dan ben je namelijk niet de enige, want dit stukje land wordt nog wel eens vergeten. Wales maakt onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk en grenst met de oostkant aan Engeland. Vanwege het groene, glooiende en uitgestrekte landschap, is Wales een geliefde bestemming voor iedereen die graag de natuur op zoekt. En naast wandelen en fietsen kan dat ook zeker zo goed met de auto. Wales kent in totaal drie langeafstands autoroutes. Naast The Cambrian Way zijn dat de Coastal Way en de North Wales Way. Met dank aan deze nationale autoroutes is een roadtrip in Wales oprecht een feest voor elke reiziger: volg simpelweg de bordjes van je gekozen route en je komt vanzelf op de allermooiste plekjes terecht.

roadtrip in Wales

Dit is de veelzijdigheid van Wales, in één route

The Cambrian Way?

The Cambrian Way is in totaal 300 kilometer lang en neemt je mee over de ruggengraat van Wales, door nationale parken, victoriaanse stadjes en langs helderblauwe meren. Het mooiste van deze roadtrip in Wales is dat hij begint in hoofdstad Cardiff, dwars door het binnenland slingert en uiteindelijk eindigt aan de kust (of andersom). De veelzijdigheid van Wales dus, in één route. Het letterlijke hoogtepunt van deze roadtrip in Wales zijn de Cambrian Mountains; een reeks bergketens die met recht een stukje Welshe wildernis wordt genoemd. Maar behalve de naamgever van de route kom je onderweg nog door veel meer memorabele landschappen.

Klik op full screen voor de hele routekaart van The Cambrian Way:

  HIGHLIGHTS  
   

Hoofdstad Cardiff

Wat kan je van een hoofdstad verwachten op een bestemming die toch vooral bekend staan om de natuur? Hoewel Cardiff uiteraard geen Londen of Edinburgh is, is het compacte centrum wel een fijn beginpunt voor je roadtrip door Wales en kan je prima een paar uurtjes sfeer snuiven en inkopen doen voordat je in de auto stapt. Ga bijvoorbeeld shoppen in Queens Street en de Victoriaanse winkelgalerijen of neem plaats in het stadion voor een Rugby wedstrijd; de nationale sport van Wales! Ook het National Museum en het indrukwekkende Cardiff Castle zijn een bezoek waard.

Brecon Beacons National Park

Wanneer je je roadtrip in Wales in het zuidelijk gelegen Cardiff begint, dan verruil je de stad al gauw voor misschien wel het allermooiste stuk natuur in Wales. Brecon Beacons werd in 2013 uitgeroepen tot International Dark Sky Reserve en die status kreeg het niet voor niets: hier is het de natuur die domineert, met niets dan bergen en moorland tot aan de horizon. Lichtvervuiling lijkt hier iets uit een andere wereld en sterrenkijken kan je er dan ook als de beste.

roadtrip in Wales

Meer dan The Cambrian Way?
Neem jij net als wij graag zo nu en dan een afslag? Zeker doen tijdens je roadtrip in Wales, want kleine detours brengen je langs deze route op hele bijzondere adresjes. Op de website Ontdekwales.nl vind je een aanbod van reizen door Wales waarin dit soort adresjes al voor je opgenomen zijn. Je wisselt zo de natuur af met mooie dorpjes waarin je kennis maakt met de vriendelijke locals, slaapt in kleinschalige accommodaties en tussendoor genoeg tijd hebt om je eigen plan te trekken. Onze tip: De All About Wales reis, waarbij je in 11 dagen op je gemakje langs de kust en dwars door de nationale parken in het zuiden reist. Vliegen naar Wales kan je snel en voordelig op de Welshe hoofdstad. KLM heeft dagelijks twee keer een rechtstreekse vlucht naar Cardiff van nog geen anderhalf uur. Huurauto ophalen en instappen maar!

Snowdonia National Park

Watervallen, meren, strand én de hoogste berg van Wales: Snowdonia National Park is een onmisbare tussenstop tijdens elke roadtrip in Wales. The Cambrian Way leidt je er langs op je route naar de eindstop Llandudno. Snowdonia is het grootste nationale park van Wales en bezit een uitgebreid netwerk van de meest uiteenlopende trails. Zeker de auto even laten staan dus en de wandelschoenen aantrekken! Tijdens je bezoek aan het park kun je Mount Snowden beklimmen, maar als je daar niet een hele dag voor uit wil trekken kan je ook met het tandradtreintje omhoog. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over het bergachtige landschap én de kust!

roadtrip in Wales
Llanberis in Snowdonia National Park

roadtrip in Wales

Conwy

Het is niet alleen maar verlaten landschap wat The Cambrian Way je brengt. Want deze roadtrip door Wales leidt je ook langs sfeervolle plaatsen waar vriendelijke locals je begroeten in hun B&B’s, restaurants en boetiekjes. Conwy, gelegen in het noorden, is er daar eentje van. Deze ommuurde stad aan de rand van Snowdonia National Park laat je kennis maken met karakteristiek Wales, van het mooie Conwy Castle tot de Fish & Chips op de boulevard of de charmante haven. Trek genoeg tijd uit om het kasteel te bewonderen en de torens, trappen en muren van deze oude marktstad te bewandelen!

Llandudno

Het eindpunt van je roadtrip in Wales is het kustplaatsje Llandudno. Of resort, zoals de Welsh het zelf graag noemen. Maar daarvoor is het eigenlijk veel te knus, want Llandudno begroet je met Victoriaanse charme, een ellenlange pier en een gezellige promenade waar het op het terras —of bij typisch Welsh weer in een pub— heerlijk terugkijken is op je reis.

TIP: Mag het van jou best wel wat sportiever? Pak dan de fiets of kies ervoor om een stuk van The Cambrian Way te hiken! Op de website van Visit Wales vind je alle informatie over autoroutes, opties om te hiken of fietsen én fijne tips voor wat er onderweg allemaal te zien en bezoeken is!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!