weekendje weg in Nederland

Friesland | Een roadtrip langs de Elfstedenroute

De Elfstedentocht, maar dan per auto. Raam open, Friese wind in de haren en genieten maar. Van charmante dorpjes en heerlijk eten. Van fraaie vergezichten en vriendelijke Friezen. Wij reden vast vooruit tijdens een roadtrip langs de Elfstedenroute en ontdekten de geheimen van Leeuwarden, maakten tussenstops in elk gezellig stadje en eindigden in het mooiste plaatsje van Nederland.

Ik ben geen held op schaatsen. There I said it. Mocht zich ooit nog een winter voordoen die straf genoeg is voor een Elfstedentocht, dan sta ik zeker niet op schaatsen vooraan. Maar Friesland is zó mooi- net als de beroemde route die dappere schaatsers in een koud verleden aflegden. Gelukkig leiden er meer wegen langs de elf steden. Per boot, fiets, voeten of… per auto. Met een voorliefde voor roadtrips was de keuze gauw gemaakt. En zo slingerde ik drie dagen lang door Friesland, langs zeven van de elf steden.

De geheimen van Leeuwarden

Ik begin groots. Want groter dan Leeuwarden wordt het in Friesland niet. En dat is ook niet nodig. Deze stad heeft alles wat je ervan verlangt, maar met de sfeer en gezelligheid van een groot dorp. Het ligt een beetje in de schaduw, want hoeveel mensen reizen er daadwerkelijk af naar Leeuwarden voor een dagje of weekendje weg? Maar in de aanloop naar 2018, als de stad Culturele Hoofdstad van Europa is, begint het imago te veranderen.

roadtrip langs de Elfstedenroute

Leeuwarden is stoer, verrassend én betaalbaar

Leeuwarden is namelijk niet alleen stads én dorps tegelijk; Leeuwarden is ook stoer, verrassend én betaalbaar. Dat ontdek ik in de zijstraatjes vol street art, op de vele terrasjes, in de oude gevangenis die is omgetoverd tot creatieve hub en in de gezellige winkelstraten met grachten waarin bootjes af en aan varen. Ik spendeer dankzij de city tour van A guide To Leeuwarden een hele dag met struinen door het centrum, het beklimmen van de Oldehove en het ontdekken van bijzondere kunst op elke straathoek. Al mijn tips voor een bezoek aan Leeuwarden lees je hier.

roadtrip langs de Elfstedenroute

roadtrip langs de Elfstedenroute

Luxe overnachten in het weiland
Na mijn Friese citytrip check ik in bij Hotel WeidumerHout, gelegen op een kwartiertje rijden van Leeuwarden. Hotel is eigenlijk niet het goede woord, want overnachten doe je hier midden in het weiland. Naast gebruikelijke hotelkamers én een camping, is deze oude boerderij uitgerust met zogenaamde ‘Outside Inn’ kamers: vijf unieke hotel-cubes staan verspreid door het weiland. Elke kamer is luxe, duurzaam én voorzien van een enorme glazen wand, waardoor je letterlijk het gevoel hebt buiten te slapen.

Vanuit mijn bed staar ik naar de grazende paarden, terwijl de hazen en hermelijnen langs het raam voorbij schieten. Weggaan wil je hier niet, dus eet ik die avond bij het hotel, waar ik me laat verrassen door de chef met een overheerlijk 3-gangen diner. Uitbuiken met een fijne wijn is verleidelijk, maar nog net op tijd sta ik weer op de drempel van mijn cube om de zon in het weiland te zien zakken.

roadtrip langs de Elfstedenroute

Proosten in Sneek

De morgen begroet me met een waanzinnig uitzicht en het lekkerste brood ter wereld. Het is tijd om mijn roadtrip langs de Elfstedenroute te hervatten, en dat doe ik met een eerste tussenstop in Sneek. Een historische stad en hét meeting point van zeilend en varend Friesland. Ik loop via de 17e-eeuwse Waterpoort langs het Fries Scheepvaartmuseum, een van de mooiste musea in de provincie. Maar mijn aandacht wordt getrokken door wat anders. Iets verderop staat een oud pand dat zo uit een ver verleden lijkt te zijn geplukt. Het is de Beerenburg distilleerderij van Weduwe Joustra. Nu verkies ik toch echt wijn boven dit sterke spul en dan ook het liefst wat later op de dag, maar je kan aan dit pandje simpelweg niet voorbijlopen.

roadtrip langs de Elfstedenroute

Tsjoch!

En dus stap ik binnen en schud de hand van de Britse Steve, die zijn thuisland 25 jaar geleden verruilde voor de Friese bodem. Hij neemt me mee door het eeuwenoude pand waar jaarlijks 160.000 liter Beerenburg wordt gemaakt. Authentiek Fries is het overigens niet, want Beerenburg komt van oudsher uit Amsterdam, waar het per boot met de stronthandelaren (ja echt) mee naar Friesland werd gebracht. Ondanks het vroege tijdstip is het bij Weduwe Joustra gezellig druk. Niet gek, want iedereen mag hier op eigen gelegenheid rondlopen en op de proefzolder diverse kruidenbitters ontdekken. Ook ik moet eraan geloven, en met een flinke verkoudheid is dat eigenlijk een zegen. Opa’s en oma’s door heel Nederland zien Beerenburg nog altijd als het beste medicijn voor allerlei kwaaltjes. En dus sla ook ik een paar slokken achterover en stap uiteindelijk weer naar buiten met een extra flesje onder mijn arm. Tsjoch!

Naast de plaatsen die ik heb bezocht behoren ook Franeker, Harlingen, Sloten en Dokkum tot de elf steden. De hele route én alle manieren om hem af te leggen lees je hier. Voor meer tips en informatie over de steden kan je terecht op Friesland.nl.

Roadtrip langs de Elfstedenroute

Ik stap weer in de auto en rij verder. Vanaf hier liggen er namelijk een aantal kleinere plaatsen van de Elfstedenroute op de planning. Zo rij ik door het idyllische IJlst en Bolsward. Het is dat ik de Beerenburg nog naproef en nog wat kilometertjes voor de boeg heb, anders was ik in Bolsward graag gestopt bij Us Heit: de Friese bierbrouwerij van het gelijknamige speciaalbier. Maar mijn lijf kan eigenlijk wel wat anders dan alcohol gebruiken en dus rij ik door naar Workum, waar ik op het terras van restaurant Sluiszicht neerstrijk. Hier geniet je van Friese specialiteiten en lokale producten, op het allermooiste plekje in de wijde omgeving.

En al zit ik nu lekker in het zonnetje te genieten van het uitzicht op de sluis en de voorbijvarende bootjes en SUP’ers; tijdens koude winters is het hier omgetoverd tot een heus ijsterras, compleet met zitjes op het ijs en warme choco!

roadtrip langs de Elfstedenroute

Watersport walhalla Workum

Maar nu het nog zomer is, geniet ik liever even van de zon. En dat doe je in Workum aan het uitgestrekte strand bij het IJsselmeer. Het is een drukte van belang met watersporters en ook ik besluit de auto in te ruilen voor wat actievers. Bij Sky High ontmoet ik de surfdude die mij de komende 2 uurtjes het windsurfen bij gaat brengen. Ik heb er een hard hoofd in, maar binnen no time sta ik toch echt- hoewel wiebelig- op de plank. Wat een kick! Voor watersporten zit je hier sowieso goed, want ook kitesurfen en wakeboarden wordt hier veel gedaan. Uitgeput maar thrilled van weer een nieuwe ervaring plof ik aan het eind van de middag neer in het zand, terwijl de pro’s nog een tijdje aan de horizon voorbij stunten.

roadtrip langs de Elfstedenroute

Schotse knipoog

Zo’n surfles maakt hongerig en dus duik ik die avond Stavoren in op zoek naar een lekkere maaltijd. Ik eindig bij Stadsboerderij de Koebrug, een uniek restaurant waar eigenaar Siebe op wonderbaarlijke wijze Friese producten combineert met de Schotse keuken. Het resultaat is een menukaart vol originele en heerlijke gerechten. En in een restaurant waar geserveerd wordt in kilt, hoort natuurlijk een uitgebreide Whisky collectie. En dat nemen ze hier serieus. De bar telt maar liefst 400 soorten Whisky’s- geen wonder dat een groot gedeelte van de gasten hierheen komt voor het speciale Whiskydiner. Ben je iets minder fan van het Schotse drankje, dan kan je je altijd nog net als ik laten verleiden voor een van de zelf gemixte likeurtjes (probeer de cacao met amandel!). Met een heldere lucht die alle tinten roze kleurt, eindig ik de avond aan de haven van Stavoren.

roadtrip langs de Elfstedenroute

Ik slaap die avond in het GalamaDammen hotel in Koudum, gelegen aan een jachthaven en centraal op de route langs de elf steden. Ook leuk: typisch Fries overnachten in een Bêd & Brochje. Je vindt ze verspreid door de hele provincie!

Het mooiste stadje van Nederland

Hindeloopen is de laatste stop alweer van mijn roadtrip langs de Elfstedenroute. Dit stadje (noem het geen dorp waar de inwoners bij zijn!) is gelegen ten noorden van Stavoren en telt slechts 900 inwoners. Ik kijk mijn ogen uit als ik de dijk afrijd en het mooiste plaatsje van Nederland ontdek. Want dat zou het oprecht wel eens kunnen zijn. Hindeloopen is schattig in alles. Tientallen bruggetjes leiden naar poppige huizen in piepkleine straten. Ik laat de auto staan en ga te voet verder, langs de de kerk, het stadhuis en de sluiswachterswoning. In één klap ben ik verliefd. Hier wil ik wonen, of misschien iets realistischer: hier wil ik naar terug. Ondanks dat het een van de kleinere plaatsen in Friesland is, lijkt het me heerlijk hier een paar dagen te verblijven in een van de Bêd & Brochjes. Lekker struinen door de steegjes, fietsen in de omgeving en urenlang staren naar de drukte in de haven…

roadtrip langs de Elfstedenroute

In één klap verliefd. Hier wil ik naar terug.

Ik ben niet de enige die er zo over denkt, leer ik op het terras van restaurant De Hinde. Hindeloopen is hot. De eigenaresse van het restaurant vertelt me dat toeristen van ver komen om het pittoreske stadje te bewonderen. In de zomer is het een komen en gaan van boten in de haven- en als het ijs het houdt, is het ’s winters de mooiste tussenstop tijdens een schaatstocht. Zelfs ik zou hiervoor mijn schaatsen onderbinden.

De Hinde is gelegen op de mooiste plek in Hindeloopen, met uitzicht op de haven. TIP: Ik genoot er van een smakelijke lunch, maar elke avond staat er ook een overheerlijk 3-gangen diner op het menu voor 35 euro!

En terwijl ik nog zwijmel over mijn volgende verblijf in deze nieuwe liefde, tikken de laatste uurtjes van mijn roadtrip langs de Elfstedenroute weg. Gelukkig heb ik ze nog niet alle elf gezien en zit er niets anders op dan terug te keren naar dit o zo fijne stukje Nederland.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

6 thoughts on “Friesland | Een roadtrip langs de Elfstedenroute”

  1. Wat leuk om te lezen dat je dit echt bent gaan doen. Wil ooit ook nog is de auto pakken en langs de route rijden. Het komt er alleen nog niet van.

    1. Dankjewel Diana! En ik kan je absoluut aanraden om er tijd voor vrij te maken. In drie dagen is de route goed te rijden, zeker als je niet zoals ik een hele dag in Leeuwarden blijft hangen. Wel echt een mooi weer ritje als je het mij vraagt… 🙂

  2. En voor wie de Elfstedenroute ook wil gaan doen… Neem dan ook vooral de tijd om het Friese Gaasterland te bekijken. Je kunt daarbij dan verblijven op een voor fietsers markant punt op de route. Het is de heuvel tussen Oudemirdum en Mirns (waar de fietsers het zwaar beginnen te krijgen) net voor de luchtwachttoren vind je deze plek: https://youtu.be/KnoWbndb644. Je kunt daar ervaren hoe afwisselend het landschap is in Gaasterland. De ijstijd heeft in deze streek bijzondere kliffen gerealiseerd en verder betreft het een bosrijk stukje Friesland.

  3. Geweldig artikel! Ik ga elke zomer met mijn nu 11-jarige zoon een week camperen, dit jaar is Noord-Holland & Friesland aan de beurt (de vorige jaren was het Normandië, Bayern, en Zwarte Woud – we komen zelf uit België).
    Dit verhaal is uitstekend voor onze voorbereiding, bedankt!

    1. Wat leuk Jimmy, dat is een mooie traditie samen met je zoon! Gaat vast een hele mooie kampeertrip worden. In Noord-Holland vind ik Enkhuizen overigens echt een aanrader. Alvast een hele mooie reis gewenst!

Wat vind jij? Laat van je horen!