mooiste plekken op Corsica

Een roadtrip op Corsica: de mooiste plekken van ‘île de beauté’

De geur van Maquis komt je tegemoet zodra je aankomt en het middellandse zeeklimaat in combinatie met de ruige natuur maakt dat je er nooit meer weg wilt. Corsica is gelegen boven Sardinië en behoort tot Frankrijk. De bewoners noemen het ook wel liefkozend Île de Beauté’, oftewel ‘Eiland van schoonheid’, en dat is niet voor niets. Stap bij aankomst in je huurauto en maak je op voor een onvergetelijke roadtrip op Corsica!

De mooiste plekken tijdens een roadtrip op Corsica

Corsica is een ideale bestemming voor een fly en drive vakantie. Vanuit Nederland vlieg je er in zo’n twee uur rechtstreeks naartoe. Eenmaal daar haal je je huurauto op en kan je op eigen gelegenheid het mooie eiland bekijken. Het eiland is gezegend met enorm veelzijdige natuur, waardoor je tijdens een roadtrip op Corsica eenvoudig de Mediterrane kusten combineert met het bergachtige en groene binnenland. Bovendien is het de geboorteplaats van Napoleon en tijdens je rondreis Corsica zal je dan ook overal op het eiland zijn voetsporen volgen.

roadtrip op Corsica

Hoofdstad Ajaccio

Dat je niet om Napoleon heen kan, blijkt al wel bij aankomst op het vliegveld Napoleon Bonaparte Airport in Ajaccio. De hoofdstad is gelijk een hoogtepunt als je wel houdt van een beetje cultuur snuiven. Het is de geboortestad van Napoleon, die er bovendien voor gezorgd heeft dat dit de hoofdstad van het eiland werd. Het geboortehuis van Napoleon, Musée National de la Maison Bonaparte, vind je hier en ook het Musée Fesch is een bezoek waard. Hier hangen namelijk werken van grootmeesters als Botticelli, Titiaan en Caravaggio.

➸ Staat jouw roadtrip op Corsica vooral in het teken van de natuur? Check dan onze tips voor een outdoorvakantie op Corsica!

De oude citadel van Bonifacio

Vanuit de hoofdstad rij je verder richting het uiterste zuiden van het eiland, naar de merkwaardige stad Bonifacio. Corsica is gelegen op een rotsmassa en staat bekend om de mysterieuze uithollingen die hier te vinden zijn. Zo ook de uitholling die precies de vorm heeft van het eiland zelf. Neem een dag de tijd om de oude citadel te bewonderen en door de middeleeuwste straatjes te struinen en stap daarna op een boot. Je krijgt Bonifacio namelijk het best in beeld door een boottocht te maken, die vanaf talloze plekken in en om de stad georganiseerd worden. Vanaf het water heb je ook spectaculair zich op de kliffen van Bonifacio!

roadtrip op Corsica

Porte Vecchio, Corsica’s St. Tropez

Een klein stukje verder wacht Porte Vecchio, ook wel ‘Zoutstad’ genoemd vanwege haar natuurlijke bronnen. De stad ligt aan de zuidoostkust van het eiland en door invloed van de Tyrreense Zee is het water hier opvallend kalm. Porte Vecchio wordt ook wel het St-Tropez van Corsica genoemd. Voor een feestje ben je hier dan ook op de goede plek, maar als je het liever wat rustiger hebt kun je de feestende massa ook prima vermijden, je vindt hier namelijk de mooiste stranden die je tijdens je roadtrip op Corsica zal tegenkomen!

Parc Naturel Régional de Corse

Corsica is een paradijs voor fanatieke wandelaars, met het Parc Naturel Régional de Corse als mooiste locatie. Je vindt dit natuurgebied in het hart van het eiland en of je nu voor een echte outdoor ervaring gaat of alleen de mooie natuur wilt bewonderen vanuit je auto: deze plek is een hoogtepunt op je Corsica rondreis. In het Parc Naturel Régional de Corse zijn vele wandelroutes te vinden, waarvan de meest bekende de GR 20 is. Deze route loopt van het noordwesten van Corsica naar het zuidoosten. Over deze tocht wordt ongeveer 15 dagen gedaan, waarbij je overnacht in trekkershutten. Natuurlijk kan je ook gewoon kiezen voor een kleinere variant want er zijn ook genoeg routes waar je tussen de 1 en 4 uur over doet.

➸ TIP: Benieuwd naar meer mooie routes om het eiland te ontdekken? Neem een kijkje bij de reisorganisatie Pharos, die gespecialiseerd is in autovakanties. Je boekt bij hun je individuele rondreis Corsica inclusief autohuur en accommodaties. Ze hebben bovendien keuze uit diverse uitgestippelde routes (al vanaf 8 dagen!) waarbij je met eigen vervoer het eiland op haar mooist kunt ontdekken.

Parc Naturel Régional de Corse

Calanches de Piana

Ruige natuur is er genoeg op Corsica en bij de Calanches de Piana zijn daarvan wederom een hoogtepunt. Deze indrukwekkende rotsen bevinden zich tussen Porto en Ajaccio, aan de westkust van Corsica en vormen een perfecte tussenstop op je weg terug naar het vliegveld. Door de eeuwen heen hebben ze de vorm van een diepe vallei met steile hellingen gemaakt die deels zijn ondergedompeld in de zee. Dat de kliffen in het boek ‘1000 Places to See Before You Die’ staan, geeft wel aan hoe bewonderenswaardig ze zijn. Als het in de planning van je roadtrip op Corsica past, zorg dan dat je deze plek tegen zonsondergang bezoekt; het licht creëert dan een magisch schouwspel op de rotsformaties.

Vanuit Porto de natuur in

Heb je tijd genoeg, plan dan een nacht of twee in het lieflijke dorpje Porto dat ideaal gelegen is om meer van al dat moois in de omgeving te verkennen. Behalve de Calanches de Piana, vind je hier namelijk ook het natuurpark Scandolá en de Spelunca kloof. Scandola is een schiereiland dat je alleen kunt ontdekken tijdens een boottocht. Onderweg zie je grotten, bizarre rotsformaties en met een beetje geluk wordt je vergezeld door speels springende dolfijnen! De Spelunca kloof is een ideale wandelbestemming vanwege de spectaculaire natuur en eenvoudige route over goed gemarkeerde paden. Onderweg kom je verschillende natuurlijke poelen tegen waarin je een verfrissende duik kunt nemen! Het dorpje Porto zelf vormt een ideale afsluiter van je roadtrip op Corsica. Hier geniet je namelijk van het ultieme vakantiegevoel op het lange zandstrand en in de sfeervolle straatjes met goede restaurants!

roadtrip op Corsica

Planning van je roadtrip op Corsica

Corsica is niet groot en de wegen zijn goed, wat het een ideale roadtrip bestemming maakt. Bovenstaande route is in nog geen 10 uur te rijden, maar met de veelzijdige natuur en mooie dorpen kan je je er weken vermaken. Wil je een comfortabele combinatie van ontspanning en outdoor, dan kan je in zo’n 10 dagen op een rustig tempo alle genoemde plekken bezoeken. Wil je graag een uitdagende trekking opnemen in je reis, dan zit je al gauw aan meer dan twee weken. Juist vanwege de relatief kleine omvang kan je er ook voor kiezen om niet steeds te verplaatsen, maar twee of drie stadjes te kiezen als uitvalsbasis. Zo zijn pekken als Porto, Bonifacio en ook Aleria (aan de oostkust) goede opties om met de auto de omgeving te verkennen.

Heb jij al eens een roadtrip op Corsica gemaakt? Wij zijn benieuwd wat volgens jou de mooiste plekken op het eiland zijn!

Geschreven door - Julia is eerstejaars studente journalistiek. Houdt van eten, schrijven, sporten en natuurlijk van reizen. Heeft een bucketlist van hier tot Paramaribo. Wil graag nog veel van de wereld gaan zien en houdt van de onontdekte plekjes.

Wat vind jij? Laat van je horen!