roadtrip over The Great West Way

Een roadtrip over The Great West Way van Bristol naar Londen

Tweehonderd mooie kilometers die precies doen wat de naam belooft. Een route naar mijn hart, want: weg van die overvolle hoofdstad en hup het land in. The Great West Way is een kennismaking met de veelzijdigheid van Engeland op een tempo zoals dat hoort bij een vakantie. Van artistiek Bristol en het Romeinse Bath tot knusse dorpen te midden van de mooie Cotswolds. Langs het iconisch Stonehenge, Harry Potter filmlocaties, koninklijk Windsor en van alles daar tussenin. De route is af te leggen per auto, maar ook per trein, boot, fiets of te voet. En dit alles is precies waar een roadtrip over The Great West Way voor staat: de route vol mogelijkheden ligt er. Aan jou de keuze hoe je hem invult.

De route vol mogelijkheden ligt er. Aan jou de keuze hoe je hem invult.

Plan je roadtrip over The Great West Way

Eind 2018 werd The Great West Way gelanceerd; een nieuwe toeristische route tussen Londen en Bristol die ervoor moet zorgen dat het toerisme zich verspreidt. Een verademing voor het drukke Londen en tegelijkertijd een kans voor reizigers om meer van Engeland te ervaren. Want met The Great West Way is het makkelijker dan ooit om het mooie en veelzijdige westen te ontdekken. Kies zelf of je de reis in Londen of in Bristol begint. Ik koos voor dat laatste, waarbij je met Easyjet voordelig een vlucht naar Bristol boekt vanaf Schiphol en terug vanuit Londen. Eenmaal daar kan je een auto huren, of je eigen auto vanuit Nederland meenemen door de ferry te pakken. Een roadtrip over The Great West Way per auto geeft je de meeste vrijheid om de regio te verkennen, maar de route is ook prima met het openbaar vervoer af te leggen. Schaf dan de speciale Great West Way Discoverer Pass aan waarmee je op de hele route gebruik kan maken van treinen en bussen.

roadtrip over The Great West Way

Ik legde de route af in vier dagen en heb lang niet alles kunnen zien. Ik deel de leukste plekken die ik bezocht én mijn persoonlijke aanraders. Op de website van The Great West Way vind je een veel completer overzicht van alle bezienswaardigheden onderweg. Zo kan je eenvoudig je eigen route uitstippelen op basis van je interesse. Je vindt er ook alle praktische informatie over een roadtrip over The Great West Way met diverse vervoersmiddelen.

Mijn beginpunt: artistiek Bristol

Een stad die volledig buiten mijn radar lag. En ik heb nu geen idee meer waarom. Bristol was misschien wel de grootste verrassing tijdens mijn roadtrip over The Great West Way. Een stad die naar mijn mening echt stedentrip materiaal is en waar je zeker een paar dagen kunt verblijven. Ik verbleef slechts een dag in deze artistieke en eigenzinnige stad en was direct overtuigd. Niet te missen is de vele street art die je in de stad tegenkomt. Bristol is de stad waar Banksy vandaan komt; de beroemde maar anonieme street art kunstenaar waar je van alles over te weten komt tijdens een street art tour Bristol met Where the Wall. Zelf op zoek gaan naar zijn kunstwerken kan natuurlijk ook; ik kan je vertellen dat het je op bijzondere plekken brengt!

Bristol is een jonge en levendige stad vol met gezellige straatjes. De leukste wijk vind je midden in het centrum, waar je via de Christmas Steps naar steegjes vol pubs en cafés wandelt tot je de overdekte St. Nicolas Market bereikt aan Corn Street. Van maandag t/m zaterdag kan je hier shoppen bij de vele stalletjes en genieten van lekker eten en drinken. Elke dag van de week vind je hier nog een aanvullende markt, zoals een street food of vlooienmarkt. Ga naar de website van Visit Bristol voor meer info!

roadtrip over The Great West Way

roadtrip over The Great West Way

Last but not least: wandel naar de Bristol City Docks! Wat ooit een vervallen en verlaten havengebied was, is inmiddels omgetoverd tot een creatieve hub die doet denken aan onze Amsterdamse NDSM. In oude zeecontainers vind je bijzondere boetiekjes of cafés en met de ferry kan je je eenvoudig verplaatsen tussen de haven en het centrum. Let goed op: je vindt in dit gebied ook een Banksy met een Nederlands tintje….

Historie en natuur in Bath

Vanuit Bristol ben je zowel met de auto als per trein binnen no time in de totaal andere wereld van Bath. De binnenstad is een fotogenieke verzameling van Romeinse architectuur, terwijl de stad omringd is door niets dan natuur. Een gouden combi! Bezoek zeker de beroemde Roman Baths, beklim de toren van Bath Abbey voor een waanzinnig uitzicht en wandel over de bijzondere Pulteney Bridge waarin kleine winkeltjes gevestigd zijn. Mijn advies is om een hele dag uit te trekken voor deze buitengewoon mooie stad en dan de volgende dag de natuur in te gaan. Zo koos ik voor een fietstour in Bath waarbij gids Darroch het mooiste van de stad en omgeving liet zien. Je fietst door parken, langs kanalen en als je meer tijd hebt dan ik had, trek je ook de omliggende heuvels in. Een prachtig groen gebied!

Je kunt in plaats van een roadtrip over The Great West Way ook kiezen om de route per fiets af te leggen door middel van bikepacking over de National Cycle Route 4. De route is goed aangegeven, je kunt het helemaal op eigen tempo afleggen en ook afwisselen met de trein!

roadtrip over The Great West Way

De Cotswolds met idyllische dorpen als Castle Combe

Op dit punt van je roadtrip over The Great West Way wordt het voor liefhebbers van landelijk Engeland én voor Harry Potter fans pas echt een feestje. Om de Cotswolds echt te ontdekken is een auto (of fiets!) toch wel een vereiste. Reis daarmee op je gemakje door dit groene heuvelachtige gebied dat naast hele mooie natuur ook de mooiste dorpjes van Engeland herbergt. Langs velden vol wilde bloemen reed ik naar het wereldberoemde Castle Combe. Verwacht hier geen kasteel, maar een piepklein dorpje dat een regelrechte filmset lijkt. Dat is het uiteraard niet, en de inwoners zullen veel dagen van het jaar de busladingen toeristen vervloeken maar op de dag dat ik er ben ligt het dorp er rustig bij, maak ik eindeloos veel foto’s en bewonder de kneuterige huisjes.

Maak van je bezoek aan deze Engelse icoon geen snelle fotostop en bestel een biertje in de plaatselijke pub of maak er echt een bijzonder bezoek van en reserveer een plekje in The Old Rectory Tearoom. Mike en Anna verwelkomen je in hun knusse huis voor een op en top Britse afternoon tea. In de Cotswolds liggen nog meer mooie dorpen, zoals Painswick en Dursley en het gebied leent zich natuurlijk ook perfect voor een mooie wandeling over een van de vele bewegwijzerde paden.

roadtrip over The Great West Way

roadtrip over The Great West Way

♡ Meer tips voor stedentripbestemmingen in de rest van het land? We selecteerden de leukste steden in Noord-Engeland!

Harry Potter taferelen in Lacock

Een ander dorpje dat in de Cotswolds op je route hoort is Lacock. Niet alleen vanwege de pittoreske straatjes in het dorpje zelf, maar ook vanwege de nabijgelegen abdij en het verhaal erachter. Dit is de plek waar de allereerste foto ter wereld gemaakt is, waarover je alles te weten komt in het Fox Talbot Museum. Op het terrein vind je ook Lacock Abbey; de abdij waar de familie woonde, daterend uit de 13e eeuw. Je kunt de mooie abdij van binnen bewonderen en voor Harry Potter fans zal dat een feest van herkenning zijn. Verschillende kamers zijn namelijk gebruikt als filmset. Wandel na afloop ook even door het dorpje zelf heen; komt een van de huizen je bekend voor?

Overnachten langs The Great West Way
Van luxe hotels in de stad tot boerderijen, campings en guesthouses: overnachten tijdens je roadtrip over The Great West Way kan in alle vormen en prijsklassen. Het leukste is natuurlijk om het zo Engels mogelijk te houden, met kleinschalige hotelletjes gerund door lokale families en accommodaties met een verhaal. Na mijn bezoek aan Lacock reisde ik naar Malmesbury, waar je het oudste hotel van Engeland vindt. The Old Bell Hotel is écht een plek met geschiedenis en waar de Engelse charme onmiskenbaar van afstraalt. Het is bovendien bijzonder mooi gelegen naast een abdij en prachtige tuinen.

roadtrip over The Great West Way

Iconisch Stonehenge

Van een 13e-eeuwse abdij en Engeland’s oudste hotel gaan we nog verder terug in de tijd. Wat het nu precies is weet eigenlijk niemand, maar zeker is dat Stonehenge een hele bijzondere plek is. Het prehistorische monument is gelegen in de provincie Wiltshire en ideaal te combineren met een roadtrip over The Great West Way. Er gaat een hoop historie schuil achter deze geheimzinnige plek, waarover je meer leert in de tentoonstelling bij het Visitor Center. Eerlijk is eerlijk: je moet voor je bezoek aan Stonehenge 19 pond neerleggen en je kaartje kan je het best vooraf online kopen omdat er een timeslot op zit vanwege de grote aantallen toeristen. Een gratis alternatief is om niet via het Visitor Center te gaan maar een wandeling over het pad te maken dat direct achter het afgeschermde gedeelte van het monument loopt. Je kunt er dan niet helemaal omheen wandelen, maar ziet in feite precies hetzelfde. Op een mooie dag is het bovendien een prachtige plek voor een wandeling, waarbij je ook de grafheuvels in de omgeving kunt bekijken.

Avebury is Stonehenge zónder busladingen toeristen of toegangsprijs.

Alternatief Avebury

Hoewel Stonehenge de meeste bekendheid heeft, zijn er meer vergelijkbare prehistorische monumenten in de omgeving te vinden. Een aanrader is Avebury; een plek die de touringcars veelal overslaan en waar een bezoek helemaal gratis is. Het monument in Avebury is bovendien groter dan Stonehenge en er bevindt zich een lieflijk dorpje te midden van de stenen cirkel. Een mooi wandelpad neemt je in een uurtje mee rondom deze bezienswaardigheden.

roadtrip over The Great West Way

TIP: Op diverse plekken langs The Great West Way heb je de optie om aan boord te stappen van een traditionele narrow boat. Je kunt op die manier via de kanalen naar je volgende stop reizen, maar ben je met de auto dan kan je ook voor een rondvaart kiezen die je weer terugbrengt naar dezelfde plek. Ook hierover vind je op de website van The Great West Way meer informatie.

Koninklijk Windsor als afsluiter van je roadtrip over The Great West Way

Een roadtrip over The Great West Way is een afwisselende reis langs het Engelse erfgoed. En uiteraard mag wat koninklijke allure daarin ook niet ontbreken. Een populaire tussenstop op de route is Windsor Castle, de plek waar Queen Elizabeth regelmatig verblijft en waar Harry en Meghan elkaar het ja-woord hebben gegeven. Het is bovendien het grootste bewoonde kasteel ter wereld, en groot is het met 5 hectare inderdaad! Tijdens een bezoek kan je niet alleen door verschillende vertrekken wandelen, maar ook de St. George’s Chapel en begraafplaats bezoeken. Windsor Castle is een plek waar je met gemak een paar uurtjes doorbrengt, maar sla ook het stadje zelf niet over!

Vanuit Windsor ben je binnen een uur in Londen. Je kunt je roadtrip over The Great West Way dan ook heel goed eindigen met nog een dag in de Engelse hoofdstad.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “Een roadtrip over The Great West Way van Bristol naar Londen”

Wat vind jij? Laat van je horen!