roadtrip

Roadtrip reistrends: dit is hoe Nederlanders roadtrippen- en zó kan het ook

Vrijheid, comfort, avontuur… er zijn nogal wat redenen waarom we graag in de auto stappen op reis. Met een voorliefde voor roadtrips wemelt het bij ons van de artikelen met autoroutes en fly & drive bestemmingen. Maar, hóe roadtrippen wij reisverslaafde Nederlanders eigenlijk? We doken in de statistieken en ontdekten heel wat interessante (en bizarre!) informatie over ons roadtripgedrag. Doe je voordeel met deze fijne feitjes én onze ervaringstips over comfortabele en avontuurlijke roadtrips wereldwijd!

Nederlanders houden van roadtrippen, of dat nu met eigen auto binnen Europa is of tijdens een mooie fly & drive vakantie. Autoverhuurbedrijf Sunny Cars vroeg ruim 3000 Nederlanders naar hun voorkeuren als het gaat om roadtrippen en bracht daarmee vervolgens ons roadtripgedrag in kaart. En daar komen nogal wat verrassende feitjes uit! Over angst voor linksrijden bijvoorbeeld, hoe ‘local’ we eigenlijk daadwerkelijk reizen en hoeveel waarde we hechten aan het hebben van een ‘instagrammable auto’. Onze conclusie: het mag allemaal best wat avontuurlijker! Hoe dan? Zo bijvoorbeeld:

1. Gooi die plannen uit het raam

Uit het onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de roadtrippers de reis volledig uitstippelt van te voren. Slechts 12% reist volledig op de bonnefooi. Een globaal idee hebben van wat je wil zien en je een beetje verdiepen in je bestemming juichen we zeker toe, maar stap eens in die auto zonder te weten waar je die dag eindigt! Het hebben van een plan heeft natuurlijk een hoop voordelen en zeker als je in het hoogseizoen reist op een populaire bestemming is het geen slecht idee. Maar ga je graag van de gebaande paden? Rij dan eens echt het avontuur tegemoet en kijk waar de reis je brengt. Gooi bijvoorbeeld een tent in de achterbak, bel aan bij leuke B&B’s die je onderweg tegenkomt of gebruik -een tikkeltje moderner- ter plekke booking.com en Airbnb. Tegenwoordig hoef je zo bang niet meer te zijn dat je geen slaapplek vindt en het fijne aan een auto hebben op reis is juist dat je kan gaan en staan waar je wilt. Valt het stadje wat tegen of ontdek je dat het strand aan de andere kant van het eiland mooier is? Gewoon even gas geven!

Side note: reizen op de bonnefooi juichen wij graag toe, maar er zijn uitzonderingen. Kies je een specifiek avontuurlijke bestemming, zoals bijvoorbeeld Mexico of Zuid-Afrika? Dan raden wij het niet direct aan om zonder plan de weg op te gaan. Hoewel je ook hier heel goed met eigen vervoer op vakantie kunt, is het wel aan te raden om je voor te bereiden. Boek van te voren een accommodatie, zorg dat je de afstanden weet, of er onderweg faciliteiten zijn en of er misschien bepaalde gebieden zijn die je beter kunt vermijden. Zo zit je altijd met een gerust hart achter het stuur!

2. Google Maps move over

We willen met z’n allen graag het avontuur omarmen, maar als het gaat om de weg vinden zijn we toch iets voorzichtiger. Slechts 10% spreekt locals aan wanneer ze de weg kwijt zijn, want 83% gebruikt liever een navigatiesysteem. Eerlijk is eerlijk: ook wij zijn goede vrienden met Google Maps en TomTom. Maar weten we nog hoe veel leuker het eigenlijk was om met een kaart op schoot te zitten? De discussies met je roadtrip maatje voor lief nemend, is het toch wel heel tof om samen die kaart te bestuderen en dan gewoon te gáán. Op deze manier sta je veel meer open voor wat er onderweg gebeurt. En het cliché is voor roadtrippen absoluut waar: de weg ernaartoe is belangrijker dan de bestemming!

TIP: Vind je navigeren met alleen een kaart toch net iets té avontuurlijk of zijn je navigatie skills gewoon ronduit beroerd? Zoek dan een mooi midden door de bestemming wel te kiezen aan de hand van een kaart (bij het plaatselijke VVV hebben ze vaak mooie kaarten met bezienswaardigheden erop aangegeven) en er vervolgens met Google Maps naartoe te rijden. Schakel dan wel even ‘snelste route’ uit in de instellingen en zet je navigatie op ‘vermijd snelwegen’. Wordt je trip een stuk aangenamer van!

roadtrip

3. Liever langzamer reizen? Kies een uitvalsbasis!

Hoezeer we ook houden van roadtrips, de hele dag in de auto zitten is niet altijd een pretje. We willen natuurlijk wel genieten van de bestemming en die niet alleen van achter het stuur bewonderen. Uit het Sunny Cars onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de vakantiegangers tot wel 200km per dag rijdt en verreweg de meeste roadtrippers kiest daarbij voor meerdere accommodaties tijdens de vakantie. Dit kan heel erg leuk zijn, maar het is natuurlijk niet altijd nodig. Roadtrippen hoeft namelijk niet per se te betekenen dat je elke dag van slaapplek wisselt. Wil je wel graag veel zien van je bestemming, maar ook wat meer rust in je vakantie hebben, kies dan voor een goede uitvalsbasis op een centrale plek. Ik koos hier bijvoorbeeld voor tijdens mijn roadtrip door Malaga: ik wilde het comfort van één airbnb, zodat ik mijn koffer kon uitpakken en me echt even thuis kon voelen, maar doordat ik een huurauto voor de deur had staan heb ik tijdens mijn vakantie wel heel veel van de omgeving kunnen zien!

4. Wees slim bij het huren van een auto

Goed nieuws, want we kunnen met z’n allen heel wat euro’s besparen op autohuur! Zoals het bij echte Nederlanders hoort, zijn we behoorlijk zuinig als het gaat om een autohuren, zo blijkt uit het onderzoek. We kiezen graag de goedkoopste optie maar zijn vervolgens onnodig veel geld kwijt aan extra’s, zoals verzekeringen. Hierdoor zijn we uiteindelijk duurder uit! Let er dus bij het boeken van je huurauto op wat er in de standaard prijs zit inbegrepen. Bij Sunny Cars zelf heb je altijd te maken met een all-in prijs. Door deze formule heb je tegen het goedkoopste tarief altijd een volledige dekking en kom je later niet voor dure verrassingen te staan.

autoroutes in Frankrijk

5. Angst overboord!

Hoewel we graag met eigen vervoer een land ontdekken, geldt dat niet voor álle bestemmingen. Vier op de tien Nederlanders heeft landen waar ze absoluut niet de weg op durven. Heel logisch, ook wij gaan niet overal ter wereld zelf achter het stuur zitten, in sommige landen is dat sowieso een verstandige keuze. Maar… de landen die in het onderzoek genoemd worden vinden we dan wel weer verrassend. We hebben het dan bijvoorbeeld over de Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Zuid-Afrika leent zich perfect voor een onvergetelijke roadtrip, bijvoorbeeld over Garden Route en Wild Coast. Natuurlijk is je veiligheid het allerbelangrijkst en zijn in landen als Zuid-Afrika bepaalde gebieden af te raden, net als ’s avonds laat of ’s nachts rijden. Maar wanneer je je gezond verstand gebruikt hoef je niets te vrezen! In onze artikelen over Zuid-Afrika lees je meer over roadtrippen en waar je op moet letten.

Zit jouw angst hem vooral in het links rijden? We hear you, maar geloof ons: dit is de eerste vijf minuten even spannend en daarna is het een koud kunstje. TIP: Ga je naar het Verenigd Koninkrijk, kies dan bij het boeken van je huurauto voor een automaat. Dat maakt het links rijden nét even wat comfortabeler zodat je met een gerust hart de weg op kunt.

Tikkeltje bizar: uit het onderzoek blijkt ook dat een derde van de roadtrippers bereid is om een duurdere auto te huren voor een extra leuke vakantiefoto…

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!