Roadtrippen door de mooiste wijngebieden in Spanje

Het heeft het grootste met wijnranken beplante aantal hectares ter wereld en is dan ook een wijnland bij uitstek. Of je nu houdt van rood of wit, mousserend of sherry; de wijngebieden in Spanje zijn over de hele wereld bekend. Tijdens een vakantie in Spanje is een bezoek aan een wijngaard dan ook een aanrader. Het is namelijk niet alleen een mooie kans om te proeven van de goede wijnen die het land produceert, maar ook een bijzondere manier om het landelijke Spanje te ontdekken.

Ver weg van drukke steden en stranden, op laag tempo door pittoreske dorpen en wijdse wijnlandschappen

Wijnland Spanje

Dat Spanje zo’n succes heeft als wijnland is niet vanzelfsprekend. Het klimaat met zeer hete zomers en vrij koude winters vormt een uitdaging voor wijnmakers. De meeste wijnstokken vind je dan ook in het noorden van het land, op relatief grote hoogte. Neerslag valt er eigenlijk in het hele land niet genoeg, waardoor de stokken in de meeste wijngebieden in Spanje ver uit elkaar staan. Dat is ook de reden dat Spanje ondanks het grootste aantal beplante hectares, toch slechts de derde grootste wijnproducent ter wereld is. Het moet hierin Italië en Frankrijk voor laten gaan. Wel is Spanje ’s werelds grootste exporteur van wijn.

De bekendste regio onder de wijngebieden in Spanje is La Rioja met haar populaire tempranillodruiven, maar ook La Mancha of Penedès, bekend van de cava, zijn streken die Spanje als wijnland op de kaart hebben gezet. Tijdens een roadtrip door deze wijngebieden in Spanje ontdek je niet alleen de kwaliteit van de lokale wijnen maar zie je het Spaanse binnenland ook eens van de andere kant. Ver weg van drukke steden en stranden, op laag tempo door pittoreske dorpen en wijdse wijnlandschappen.

wijngebieden in Spanje

Rioja: de bekendste wijnstreek in Spanje

Ten zuidwesten van de noordelijke regio Navarra ligt de bekende wijnstreek La Rioja. Kenmerkend voor de Rioja wijn is de kruidige tempranillodruif. De regio zelf is prachtig gelegen nabij de noordkust en omringt door mooie steden. Tijdens een roadtrip door La Rioja is een bezoek aan Lagrono een aanrader, net als het historische stadje Briones waar ook het wijnmuseum van Bodega Vivanco is gelegen. Een bezoek aan deze regio is ook heel goed te combineren met beroemde steden als San Sebastian en Bilbao.

TIP: Bij wijnhuizen kan je na afloop van de proeverij ook de lokale wijn kopen. Vaak extra voordelig, maar natuurlijk lastig mee naar huis te nemen vanuit Spanje. Vind je een bepaalde wijn lekker, kijk dan op de scherp geprijsde website wijnvoordeel.nl. In deze webshop vind je heel veel soorten Spaanse wijnen, zoals rode wijn uit de Rioja streek en goede cava’s. Grote kans dat tussen hun aanbod ook jouw favo wijn van een bezochte bodega zit!

wijngebieden in Spanje
© Vivanco Wines

La Mancha: de grootste onder de wijngebieden in Spanje

Met 30.000 vierkante kilometer aan wijngaarden is La Mancha de grootste onder de wijngebieden in Spanje. Het gebied is gelegen in het hart van het land, ten zuiden van Madrid. Vanuit de hectiek van de Spaanse hoofdstad sta je binnen twee uurtjes midden in het rurale hart van Spanje, tussen de historische steden én wijngaarden. Net buiten de stad Valdepeñas vind je het wijnhuis Navarro Lopez. Een prachtig gelegen domein waar goede en zeer betaalbare wijnen vandaan komen. Onmisbaar tijdens een bezoek aan deze regio is ook het mooie Toledo en de iconische windmolens van Consuegra met het middeleeuwste kasteel. Vanwege de ligging is een dagje in de wijngaarden van La Mancha goed te combineren met een stedentrip Madrid. Heb je geen auto ter beschikking, dan kan je een georganiseerde tour boeken waarbij je over het algemeen twee wijngaarden bezoekt met proeverijen en een lunch en dan via Consuegra terugrijdt.

wijngebieden in Spanje

Gerenommeerde wijnhuizen in Ribera del Duero

Aan de andere kant van de Spaanse hoofdstad wacht nog een wijnstreek om te worden ontdekt. Ten noorden van Madrid, in de provincie Castilla y Leon, vind je de heuvelachtige wijnregio Ribera del Duero. De wijngaarden in dit gebied staan bekend om de krachtige rode wijnen. Als je één wijnhuis uitkiest om in Ribera del Duero te bezoeken, kies dan voor Vega Sicilia; het meest gerenommeerde wijnhuis van heel Spanje. Tijdens een tour met proeverij op dit domein krijg je een bijzonder kijkje in de prestigieuze wereld van topwijn maken. Deze luxe wijnhuizen staan in contrast met de vele charmante dopjes die door de regio verspreid zijn. Ben je in september in deze streek, bezoek dan de Fiestas de la Virgen de las Viñas in de hoofdstad Aranda de Duero. Een spektakel! Ook het levendige Peñafiel is met haar mooie middeleeuwse kasteel een aanrader. Tip: op een klein uurtje rijden van Ribera del Duero ligt het historische Burgos; een bijzonder mooie stad met wereldberoemde kathedraal, die van Burgos een echt pelgrimsoord maakte.

wijngebieden in Spanje

Penedès: de bakermat van Cava

Naast goede rode en witte wijnen is Spanje natuurlijk ook het land van de Cava. Deze mousserende wijn is de Spaanse versie van de Champagne en kreeg veel bekendheid, wat Penedès ook tot een van de meest interessante wijngebieden in Spanje maakt. Het gebied is gelegen in de provincie Catalonië, nabij Barcelona in het oosten van het land. Tijdens een bezoek aan Penedès is er dan ook meer dan genoeg te ontdekken. Je hebt keuze uit talloze Cavahuizen, maar een bezoek aan Cavas Codorníu is wel heel bijzonder. Dit enorme complex is het oudste familiebedrijf van Spanje en dateert uit de 16e eeuw. Een rondleiding hier is een feestje voor wijnliefhebbers, met een uitgebreid ondergronds gangenstelsel en gigantische tuinen waarin je geniet van een proeverij. Combineer je bezoek met een dagje strand, het pittoreske stadje Vilafranca of verken het spectaculaire berggebied Montserrat. Een bezoek aan de wijnregio Penedès is natuurlijk ook prima te combineren met een stedentrip Barcelona.

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!