Vlaamse Ardennen route

Roadtrippen in België: De Vlaamse Ardennen route

Roadtrips zijn het allerleukst zónder Google Maps. Daarom zijn wij dol op bewegwijzerde autoroutes. Navigatie weg, bordjes volgen en genieten maar. Bij onze zuiderburen zit je voor zo’n ontspannen roadtrip goed met de Vlaamse Ardennen route. Het mooiste van de Vlaamse Ardennen in een goede 120 kilometer. Let’s go!

De Vlaamse Ardennen route verbindt de mooiste locaties in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het startpunt is Oudenaarde, waarvandaan de route in feit in twee lussen loopt die elk zo’n 60 kilometer tellen en met elkaar te combineren zijn. De route is bewegwijzerd met goed herkenbare zeshoekige borden in blauw en wit. De route is ook online te bekijken.

Vlaamse Ardennen route
De Vlaamse Ardennen route toont je in 120 km het mooiste van de regio © Routen.be

Met een totale lengte van 120 kilometer is de Vlaamse Ardennen route in België te rijden in één dag. Leuker is om er een paar dagen voor uit te trekken; dan zie je niet alleen de mooie landschappen en dorpjes aan je voorbij zoeven maar kan je ook genieten van tussenstops met mooie stadswandelingen en uitstapjes in de natuur.

De Ronde van Vlaanderen

Kenmerkend voor de Vlaamse Ardennen route zijn de hellingen die bekend zijn van de populaire wielerwedstrijd ‘De Ronde van Vlaanderen’. Gedurende de roadtrip rij je zo’n 10 hellingen op als de Doppenberg, Patersberg en Berendries. Deze hoogteverschillen maken de route populair onder motorrijders (en wielerliefhebbers) maar ook vanuit de auto is het volop genieten van de vele vergezichten onderweg.

TIP: Ga je met je eigen auto de grens over, zorg dan dat je autoverzekering helemaal op orde is. Via Pricewise kan je overzichtelijk je autoverzekering vergelijken zodat je direct weet wat het beste bij jouw auto en wensen past en waar je het goedkoopste uit bent. Ben je een echte roadtripliefhebber en ga je graag de grens over, let dan bijvoorbeeld goed op pechhulp in het buitenland, waar bij sommige verzekeraars een speciale buitenlandmodule voor is die je kan aan- en uitzetten.

autoroutes in Nederland

Bezienswaardigheden langs de Vlaamse Ardennen route

Voordat je aan de route begint, is het de moeite om Oudenaarde te verkennen. Een kleine maar aantrekkelijke plaats met gotisch stadhuis, de indrukwekkende Sint-Walburgakerk, begijnhof en vele sfeervolle straatjes. Voor de fans van de Ronde van Vlaanderen is er het belevingscentrum CCRV (Centrum Ronde van Vlaanderen). In Ronse wandel je juist tussen de Art Deco en Art Nouveau architectuur en ook het historische Geraardsbergen met haar steile hellingen is een tussenstop waard.

Natuur onderweg

Naast veel historie biedt de Vlaamse Ardennen route ook meer dan genoeg natuur. Net ten noorden van Ronse passeer je bijvoorbeeld het Muziekbos. Een natuurgebied met hoge uitzichtpunten door de kenmerkende getuigenheuvels. Je vindt hier ook de Geuzentoren; een 19e-eeuwse uitkijktoren gelegen op een van de hoogte toppen van het Muziekbos. Een uitgestippelde wandelroute van 11km laat je al het moois zien in dit natuurgebied.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Roadtrippen in België: De Vlaamse Ardennen route”

Wat vind jij? Laat van je horen!