Ring of Kerry

Roadtrippen in Ierland: slow travel langs de Ring of Kerry

Het staat bekend als de mooiste autoroute van Ierland en dat is niet zonder reden. De Ring of Kerry toont je de karakteristieke Ierse natuur met ruige kusten, diepgroene landschappen en idyllische dorpen. Neem de tijd, vermijd de drukste momenten en laat je over de Ring of Kerry meevoeren door het magisch mooie zuidwesten van Ierland.

Over de Ring of Kerry

De Ring of Kerry voert zo’n 180 kilometer door het zuidwesten van Ierland, op het schiereiland Iveragh in County Kerry. De route is in principe af te leggen in één dag, maar dat is een sterke afrader. Er is onderweg namelijk ontzettend veel moois te zien dus drie dagen kan je er zeker zoet mee zijn. De Ring of Kerry overlapt deels met de Wild Atlantic Way; een eveneens iconische roadtriproute die de Ierse kustlijn volgt.

Ring of Kerry
© Jean Carlo Emer / Unsplash

Praktische zaken

Voordat je koers zet naar de Ring of Kerry is het goed om een aantal praktische zaken op een rijtje te hebben.
➸ 1. De route is immens populair; pas je planning hierop aan als je niet wilt filerijden achter de touringcars. Probeer als het even kan de maanden juli en augustus te vermijden en ga zoveel mogelijk vroeg op pad. Dan heb je ook nog eens prachtig licht voor foto’s!
➸ 2. De route is met de klok mee en tegen de klok in te rijden. Tenzij je een erg bedreven chauffeur bent, is het raadzaam om tegen de klok in te rijden, dat doen de touringcars namelijk ook en de wegen zijn op sommige stukken behoorlijk smal.
➸ 3. Wil je er een lange autoreis van maken? Je kunt vanuit Hoek van Holland of Dover de oversteek maken naar Engeland en dan oversteken naar Ierland of vanuit Frankrijk rechtstreeks de ferry naar Ierland pakken. Ga je dit avontuur met eigen auto aan, kijk dan voor vertrek je verzekering goed na. Het beste kan je via Independer je autoverzekering vergelijken om te zien waar je het beste uit bent. Sommige verzekeraars bieden namelijk een buitenlandmodule aan die ook pechhulp over de grens denkt, inclusief vervangend vervoer.
➸ 4. Reminder: links rijden! Dit kan best even spannend zijn als je net in Ierland aankomt. Maar geloof ons; het went snel. Wanneer je je auto huurt op een van de Ierse vliegvelden, zal je bij aankomst op de slingerende wegen van de Ring of Kerry al een geoefende linksrijder zijn.

Ring of Kerry
© Andreas Wagner / Unsplash
Hoogtepunten op de Ring of Kerry

 

Gap of Dunloe

Misschien wel het meest fotogenieke stukje van de Ring of Kerry! Gap of Dunloe beslaat een gebied van 11 kilometer langs de autoroute en heeft haar schoonheid te danken aan de vijf meren in het verder ongelofelijk groene gebied. Het is tevens een van de meest uitdagende stukken van de Ring of Kerry om met de auto af te leggen: de smalle, kronkelende weg is niet geschikt voor grote voortuigen!

Kerry Cliffs

Nog een hoogtepunt op de route is te vinden bij Portmagee. Parkeer je auto op de aangewezen parkeerplaats en wandel in zo’n 10 minuten naar de uitkijkpunten bij de Kerry Cliffs. Een uitzicht dat je nog lang bij zal blijven! De natuur is hier enorm ruig, met golven die op de kustlijn inslaan. Je bewondert het uitzicht op zo’n 300 meter hoogte bovenop de kliffen.

Ring of Kerry
Gap of Dunloe © Mark Lawson / Unsplash

Ladies View

In het hart van Killarney National Park (een van de mooiste gebieden in Kerry!) bevindt zich het legendarische Ladies View. Dit uitzichtpunt wordt ook wel de bekendste van Ierland genoemd. Je kunt hier ook even pauzeren voor een drankje bij Ladies View Industries en als je mooi weer treft loont het om vanaf hier de wandelpaden te verkennen.

Ring of Kerry
Ballycarbery Castle Ruins © Mick Haupt / Unsplash

Meer over de Ring of Kerry

Wie een roadtrip maakt over de Ring of Kerry bevindt zich eigenlijk in een openluchtmuseum vol uitzichtpunten en panoramische kilometers. Behalve de waanzinnig mooie natuur is er ook genoeg cultuur te beleven. Overnacht bijvoorbeeld in het sfeervolle Kenmare en bezoek de vele kastelen, landhuizen en ruïnes op de route. Benieuwd wat je zoal tijdens je roadtrip zal zien? Deze dronevideo geeft je vast een preview:

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!