reis door Canada

Een rondreis door Canada: deze plekken wil je zeker zien

Het is het op een na grootste land ter wereld, en dat terwijl het slechts twee keer zoveel inwoners heeft als in Nederland. Canada is groots en enorm veelzijdig. Van ’s werelds meest leefbare steden tot gletsjers, wildlife en legendarische nationale parken. Ja, Canada is er eentje voor op de bucketlist. We noemen de must sees en geven praktische tips voor een eerste reis door Canada!

Vancouver

Het land dat voor het grootste deel bestaat uit ongerepte natuur, heeft ook aan bruisend en cultureel stadsleven geen gebrek. De meeste steden zijn gelegen aan de oostkust van Canada, zoals Montreal, Quebec en Toronto. Het is de moeite waard om een of meerdere steden te bezoeken tijdens je rondreis door Canada, Een echte must see is toch wel Vancouver, dat gelegen is aan de westkust.

reis door Canada

Vancouver haalt al jarenlang het ene na het andere lijstje met mooiste en meest leefbare steden ter wereld. Niet zo gek, want gelegen aan zee en omringd door bergen en bossen is het een plaatje om te zien. Trek zeker een paar dagen uit als je Vancouver goed wil ontdekken. De stad is ruim opgezet, met veel groen (Stanley Park!) en mooie wijken met historie (China Town & Gastown), topmusea en bijzondere architectuur. Wissel je stedentrip af met een tripje in de omgeving en geniet van het strand en de prachtige natuur!

Niagara Watervallen

Op de grens van Canada en Amerika liggen de legendarische Niagara Watervallen. Ook al heb je deze plek al talloze keren gezien op foto’s of op tv: als je het eenmaal met eigen ogen aanschouwt is het toch een onvergetelijke ervaring. De watervallen liggen op zo’n 2,5 uur rijden van Toronto en zijn daarom goed te combineren met een bezoek aan de stad.

reis door Canada

Banff National Park

Als er een land bekend staat om de nationale parken dan is het Canada wel. Ze zijn door het hele land te vinden en de een is nog mooie dan de andere. Banff National Park spant daarin toch wel de kroon. Dit oudste national park van Canada is gelegen in de Rocky Mountains en omvat gletsjers, bergen, rivieren en misschien wel de mooiste uitzichten die je ooit zal zien. Ligt Banff National Park te ver buiten je route? Ook Waterton Lakes, Yoho en Cape Breton Highlands (Nova Scotia) behoren tot de mooiste parken van Canada!

reis door Canada

reis door Canada

Hit the road!

Geen reis door Canada is compleet zonder zelf de weg op te gaan. De wegen in Canada zijn goed en je krijgt zo de kans om de adembenemende natuur op je eigen tempo te bewonderen. Rij over de mooiste autoroutes in Canada langs steden, door nationale parken, over de ongerepte prairies in het westen en alles daar tussenin.

De mooiste autoroutes in Canada:
➸ Trans-Canada Highway: Een routennetwerk van ruim 7800 kilometer dat je dwars door Canada brengt van Victoria via British Columbia en St. John’s naar Newfoundland. Kies een etappe en genieten maar!
➸ Icefields Parkway, Alberta: Gelegen tussen Jasper en Banff National Park is dit absoluut een van de mooiste wegen van Canada. Met 232 kilometer is het hele traject goed af te leggen met onderweg meer dan genoeg bijzondere tussenstops!
➸ Highway 99: Ook wel bekend onder de naam Sea to Sky, is dit een roadtrip die je het mooiste van British Columbia laat zien. De route begint net buiten Vancouver en neemt je mee richting het binnenland tot aan Whistler.

reis door Canada

Wildlife spotten

Canada trekt veel natuurliefhebbers die naast de national parks ook vooral afkomen op de bijzondere dieren die je er kunt spotten. Tussen maart en oktober vindt voor de kust van Vancouver Island de jaarlijkse walvismigratie plaats en kun je de indrukwekkende dieren van dichtbij bewonderen tijdens een boottocht. Helemaal bijzonder: de wateren rondom Vancouver Island zijn ook een goede plek om orka’s te spotten!

Ook voor beren zit je in Canada goed. Onder andere in Banff en Jasper national park heb je een goede kans om zwarte beren en grizzly’s te zien. In deze parken worden speciale guided tours georganiseerd waarbij je met een ranger op pad gaat om de beren te spotten. En wist je dat de helft van alle ijsberen ter wereld in Canada te vinden zijn? Voor de grootste kans kom je vanaf eind oktober naar de plaats Churchill. De ijsberen trekken in de wintermaanden van hun zomeronderkomen naar de Hudson bay. Vanuit Churchill kan je ijsberen rond die tijd van dichtbij bewonderen!

reis door Canada

Toegang Nationale Parken

De parken in Canada zijn niet goedkoop. Wil je er meerdere bezoeken tijdens je reis door Canada, dan doe je er goed aan om een Discovery Pass aan te schaffen. Je betaalt dan eenmalig $136,40 per auto (of $67,70 per persoon) en kan daarmee ruim 100 parken bezoeken.

Visum Canada

Niet onbelangrijk: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een ETA (Electronic Travel Authorisation) als je naar Canada reist. Je kunt deze zelf aanvragen bij de Canadese Overheid of het via een Nederlandse visa service laten doen. De ETA is 5 jaar geldig en direct gekoppeld aan je paspoort. Verloopt die, dan is je ETA dus ook niet meer te gebruiken.

Beste tijd voor een reis door Canada

Doordat Canada zo enorm uitgestrekt is, kan je het land in elk seizoen goed bezoeken. De beste reistijd voor Canada is dus helemaal afhankelijk van de route die je kiest. Voor het hoge noorden kan je het beste in de maand juli of augustus komen, als het minder koud en beter toegankelijk is (tenzij je juist voor de winter ervaring komt!). Het hoogseizoen loopt van juni tot september.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!