Een rondreis door overweldigend mooi Albanië
Langs sfeervolle steden, meren, natuurparken en adembenemende kusten!
Albanië, dat is toch dat boevenland in de Balkan? Daar wil je toch niet heen? Jawel, daar wil je wel heen. Het is namelijk een prachtig bergland met ook nog vele honderden kilometers kust en een uitermate vriendelijke bevolking. Er is voldoende keuze aan overnachtingsplekken, zeker in de steden, en je kunt er lekker eten. En dan kost het ook nog eens bijna niks. Reden genoeg voor een rondreis door Albanië!
Op rondreis door Albanië
Albanië was lange tijd een communistische dictatuur, waar je niet zomaar binnenkwam. Sinds begin jaren negentig is Albanië een democratie, en inmiddels ook kandidaat-lid van de Europese Unie. Problemen zijn er nog wel: armoede, een gebrekkige infrastructuur, corruptie. Maar buitenlandse gasten zijn van harte welkom. Het wegennet is Albanië is niet om over naar huis te schrijven. Er zijn een paar snelwegen, die prima te berijden zijn. De kwaliteit van de overige wegen varieert van matig tot zeer slecht. Voor onverharde wegen heb je echt een 4×4 nodig. De verharde wegen zijn met een beetje gezond verstand best te doen, maar maak je een rondreis door Albanië, houd dan rekening met lange reistijden. Je kunt je ook laten rijden, met de bus of met de zeer populaire minibusjes, die frequente verbindingen onderhouden tussen de diverse steden.
Vind je een rondreis Albanië toch net iets te avontuurlijk klinken? Laat de bestemming dan niet links liggen maar boek je vakantie via een reisorganisatie. Better Places biedt prachtige individuele reizen naar Albanië aan die volledig op maat gemaakt worden.
Bezienswaardigheden in Tirana
De hoofdstad Tirana is een levendige stad. Het straatbeeld is hier en daar wat rommelig, en het verkeer is chaotisch, maar de mensen zijn erg relaxed. Het stikt van de restaurants en cafés, en hotels zijn er in alle prijsklassen. Het centrale Skanderbegplein is een goed beginpunt voor een beetje sightseeing. Het Nationaal Historisch Museum vertelt er de geschiedenis van Albanië. Vlakbij is de tombe van Kapplan Pasha, een Ottomaanse leider. De tombe is helemaal ingebouwd in vrij lelijke nieuwbouw, maar hij is er nog wel. In het centrum ligt ook een oude Ottomaanse brug, waar voetgangers nog steeds gebruik van maken. Herinneringen aan de communistische tijd vind je in de wijk Blloku (de vroegere residentie van dictator Hoxha) en in de Nationale Kunstgalerij, waar het vol hangt met sociaal-realistische kunst.
Durrës en Krujë
Wat voor Tirana geldt, geldt in het klein ook voor de andere steden in Albanië: ze zijn gezellig rommelig en levendig, en er hangt over het algemeen een relaxte sfeer. Het verkeer is wel een chaos, en je moet goed oppassen voor gaten in de weg en putten zonder putdeksel, maar gelukkig rijden de Albanezen niet zo hard.
Vanuit Tirana is het goed te doen om een uitstapje te maken naar Durrës en Krujë. Krujë is een stad in de bergen met als enige bezienswaardigheid een oud kasteel. Maar dat is dan ook meteen een enorme toeristische trekpleister. De oude bazar bij het kasteel is nu gevuld met souvenirwinkels. Klinkt misschien allemaal niet zo aantrekkelijk, maar op het kasteelterrein bevindt zich ook het interessante Skanderbegmuseum, over de nationale volksheld Skanderbeg die in de vijftiende eeuw vanuit het kasteel streed tegen de Turken, en een heel mooi etnografisch museum dat een natuurgetrouw beeld geeft van hoe rijke Albanezen honderd jaar geleden leefden.
Als je een rondreis door Albanië maakt, dan is Dürres een aanrader; een badplaats met veel hoogbouw en hotels pal aan de Adriatische Zee. Het is een populaire bestemming voor strandvakanties. Het oude centrum heeft veel charme, met een fraaie zachtgele moskee, een oud amfitheater en veel gezellige terrassen. Dürres heeft ook een eeuwenoud kasteel én een paleis, ooit het zomerverblijf van de vroegere koning Zog.
Het meer van Shkodër
Verder noordwaarts ligt Shkodër, vlakbij de grens met Montenegro, aan het meer van Shkodër. Het is een van de oudste steden van Europa en met 75.000 inwoners voor Albanese begrippen een grote stad. De stad ligt overigens niet direct aan de oever van het meer, maar een eindje verderop, waar drie rivieren samenkomen: de Buna, de Drin en de Kir. Het meer van Shkodër is groot en zou zich goed lenen voor recreatie, maar daar zijn nauwelijks voorzieningen voor. Er is wel een camping aan het meer, een paar kilometer buiten de stad. In de stad is genoeg te zien: musea, kerken, moskeeën en het Rozafa-kasteel.
Gjirokastër en Berat
De oude stadsdelen van Gjirokastër en Berat, in het zuiden van het land, staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude wijken zijn goed bewaard gebleven en zien er met hun gevels die wit afsteken tegen de bergen idyllisch uit. Zowel Gjirokastër als Berat heeft een imposant kasteel, dat uittorent boven de stad.
In het zuidoosten van Albanië ligt Pogradec, aan het meer van Ohrid. Het meer ligt deels in Albanië en deels in Macedonië. Pogradec is een gezellige stad met een boulevard en een bescheiden strand. In het meer wordt volop gevist. Je kunt er dan ook heerlijke forel eten in de vele kleine restaurants aan de boulevard, meestal van de grill.
Strand tijdens je rondreis Albanië: de Adriatische en Ionische kust
Een tocht langs de kust is een absolute aanrader als onderdeel van een rondreis door Albanie. Hoewel de Adriatische kust niet overal even mooi is, zitten er prachtige stukken tussen. In theorie zou je van Shkodër zuidwaarts naar Shëngjin en Lezhë kunnen rijden, dan naar Dürres en via Vlorë naar Sarandë, maar dan ben je wel even bezig. Als je een keus moet maken, begin dan in Vlorë, de vroegere hoofdstad van Albanië. Het is een levendig stadje, hoewel als badplaats nog niet erg ontwikkeld. Even ten zuiden van Vlorë begint de Ionische kust en die is schitterend. Hoogtepunt is Himarë, een charmant kustplaatsje met adembenemend zeezicht. Helemaal in het zuiden, bijna in Griekenland, ligt Sarandë. Deze stad is toeristisch gezien het best ontwikkeld. Vlakbij is de archeologische opgraving Butrint.
Natuurparken Theth en Valbonë
Naast steden, meren en kustlijnen kan je tijdens een rondreis door Albanie ook een van de natuurparken bezoeken. Theth is een bijzondere boerengemeenschap in de Shala-vallei, in de Albanese Alpen. Om er te komen heb je wel een 4×4 nodig. De weg door de bergen is grotendeels nieuw en een feest om op te rijden, maar de laatste 15 kilometer is nog niet verhard. Je kunt ook vanuit Shkodër met een minibusje meerijden, die gaan er namelijk geregeld naartoe. De natuur is overweldigend mooi, net als in Valbonë, het dal aan de andere kant van de berg. Beide natuurparken zijn geliefd bij hikers.
Als je naar Valbonë wilt, neem dan de SH 25 naar Koman, om daar de ferry te nemen naar Fierzë. De route via de SH 25 is wonderschoon, maar de weg is echt Albanees: vol kuilen en stenen. Vooral de laatste paar honderd meter tot de aanlegplaats van de boot is de weg dramatisch slecht. Toch waagt iedereen het erop, en eenmaal op het water is de boottocht weergaloos. Een waardig einde van de rondreis door Albanië.