Op rondreis door de Gobi woestijn: een expeditie van 1700 km
Over schitterende natuur en de eeuwenoude nomaden cultuur
Neem een oud sovjet busje met stevige schokdempers, een aantal thermoslaapzakken en flink wat water en voedsel en voilà: je hebt de ideale ingrediënten voor een unieke woestijnexpeditie in Mongolië. In een hostel in Ulaanbaatar boekte ik met vijf andere backpackers een 9-daagse rondreis door de Gobi woestijn. Van de glooiende grassteppes reden we naar een droger gebied met zand en steen, waarbij we in totaal een lus van zo’n 1700 km aflegden.
Een rondreis door de Gobi Woestijn
Extreme temperaturen, droogte, zand, wind en stof: deze woorden vatten de Gobi woestijn goed samen. De woestijn is de grootste van Azië en ligt in het zuiden van Mongolië; één van de dunstbevolkte landen ter wereld. In dit onherbergzame gebied kom je eerder een kudde dieren tegen dan een mens. Duizenden yaks, kamelen, koeien, schapen en geiten zijn de bewoners van dit gebied.
Lees ook: Reizen met de Trans Mongolië Express
Als je een rondreis door de Gobi woestijn maakt, neem dan laagjes kleding mee, want het klimaat is er een van extremen. De nachten in de Gobi zijn koud en in de winter daalt het kwik naar – 40 graden. In de zomer lopen de temperaturen op tot + 30 graden en maakt de sneeuw plaats voor zandstormen. Wat betreft de ‘wegen’: die vering in het retro rammelbusje zul je absoluut nodig hebben! Er zijn praktisch geen wegen met laagje teer en de verharde wegen zijn al jaren niet meer onderhouden. Off road krijgt in dit land dus een andere betekenis: hier verlaat je de karresporen en ga je écht off “road”. Erg geschikt voor de avonturiers dus!
Slapen in een traditionele ger
Een rondreis door de Gobi woestijn is niet compleet zonder een overnachting onder de Mongoolse sterrenhemel. Reizigers kunnen in de bekende gerkampen overnachten, waar je logeert bij nomadenfamilies. Het Mongoolse volk is zeer gastvrij en verwelkomt je graag met een kommetje kamelenmelk of geitenyoghurt. Ze mogen dan primitief leven, maar vies van een beetje gezelligheid zijn ze zeker niet. We hebben meerdere gezellige avonden beleefd met de nomaden, waarbij een lamsbout en een fles wodka rondgingen en er Bob Sinclar muziek uit de cassettespeler schalde.
De gers kennen geen luxe. Er is geen elektriciteit en een plank met een deken is je bed. Als je het geluk hebt dat er een kachel in de ger zit, stookt hij op yakpoep. Het toilet mag je waarschijnlijk delen met een paard of een geit. Maar wat maakt het uit? De kraakheldere sterrenhemel en de traditionele nomadencultuur van de Mongoolse bevolking maken absoluut alles goed. Bovendien is het toch geweldig om je iedere ochtend te laten verrassen door een andere grazende kudde rondom je ger?
Iedere dag geniet je van een picknicklunch op steeds weer een fotogenieke plek. De chauffeur stopt het busje midden op de steppe en bereidt met de gids een simpele lunch op een tweepits gasstelletje. Zo verorber je de ene dag een kom rijst met het uitzicht op een waterval, en de andere dag eet je een bordje spaghetti in een glooiend graslandschap. Je komt tijdens je rondreis door de Gobi woestijn sowieso terecht in een reeks buitengewone eetlocaties!
Meer Mongolië: De toekomst van de Tsaatan Tribe
Spectaculaire landschappen
Het wordt al gauw duidelijk dat de Gobi woestijn niet een stereotype zandwoestijn is, maar ontzettend divers. Voor iedereen wat wils, want de landschappen variëren van heuvels tot meren en van kloven tot rotsformaties. Een paar tips: een uniek verschijnsel zijn de witte karstformaties van Tsagaan Suvraga. Ook de moeite waard is de ijskloof Yolyn Am, waar bijna het hele jaar een dikke ijslaag ligt. Een bijzondere situatie, want zo vaak tref je niet een gletsjer in de woestijn aan. Tenslotte is een bezoek aan de vlammende zandrotsen van Bayanzag onvergetelijk. Pak een zonsondergang bij rood- oranjeachtige rotsen mee, want vooral dan doen ze hun naam eer aan en ontstaat er een onaards mooi plaatje.
Nog een hoogtepunten tijdens je rondreis door de Gobi woestijn: de zingende duinen van Khongoryn Els. Een smalle strook met prachtige zandduinen van zo’n 300m hoog. Echt een stuk woestijn zoals een woestijn hoort te zijn. Het superzachte zand maakt een klim lastig maar het uitzicht op de top is het geworstel dubbel en dwars waard. Voor het ultieme woestijngevoel is een kamelenrit de perfecte manier om deze indrukwekkende zandduinen te bewonderen.
Op bezoek in een Mongoolse plattelandsstad
Toegegeven, het is misschien niet direct het mooiste onderdeel van je rondreis door de Gobi woestijn, maar een bezoekje aan een Mongoolse stad is zeker wel een bijzonder ervaring. De steden zijn een agglomeratie van gers, stof en veel troep. Elke ger staat tussen vier schuttingen en daardoor speelt het leven zich allemaal op deze erven af. Je zult hier nauwelijks stenen gebouwen spotten en al helemaal geen hoogbouw.
Handig: na een paar dagen reizen waren we wel toe aan een douche, en laten ze in de stadjes nu net een mooie oplossing daarvoor hebben. Badhuizen! Je tikt een paar centen af en je kunt heel fijn even al het stof en zand afspoelen. Een ander voordeel van een stadsbezoekje in je Gobitrip is de mogelijkheid je voedselvoorraad even aan te vullen. Verwacht niet veel keus in de supermarkten. In de schappen ligt namelijk niet veel meer dan wat zoetigheden, chips, een vijftal groentes en uiteraard: wodka.
Dag Berber,
Wat een gave ervaring!
Begrijp ik goed dat je van te voren met de treintickets rekening hebt gehouden dat je een trekking door de woestijn van 9 dagen ging houden? Want de trein tickets zijn denk ik al geboekt van te voren?
Nog tips voor het boeken van de transmongolie express?
Ben heel benieuwd hoe je dit allemaal gedaan hebt, aangezien mijn vriendin en ik onze ‘wereldreis’ ook willen beginnen met dit avontuur!
Hoi Frank, wat gaaf dat jullie een wereldreis gaan maken en deze willen starten met de transmongolië express! De tickets boek je inderdaad het best van tevoren en hierbij houd je er rekening mee in welke stad je hoeveel dagen de trein verlaat. Wij hadden een stop van 11 dagen in Mongolië gepland en de trip door de Gobi woestijn hebben we daar ter plekke geboekt.
Hier lees je mijn dagboekje over mijn treinreis van Moskou naar Beijing: https://www.stopandstare.nl/aan-boord-van-de-transmongolie-express/ onderaan het artikel vind je een aantal tips. Mocht je nog specifieke vragen hebben, laat dan gerust een berichtje achter.
Voor nu, veel plezier en succes met de voorbereidingen!
Dag Berber,
Bedankt voor je reactie. Oké dus 11 dagen is wel voldoende om dan ter plekke een tour te doen. Want hoeveel dagen duurde jullie tocht door de Gobi woestijn? En bij welke organisatie? En mag ik vragen wat de kosten p.p. zijn?
Leuk om je dag boek en tips gelezen te hebben, komt waarschijnlijk goed van pas!
9 dagen zie ik al, overheen gelezen!
Hoi Frank, klopt! 9 dagen reisden we door de Gobi woestijn. Wij verbleven in het UB Guesthouse en regelden daar op de dag van aankomst meteen onze trip; die vertrok 2 dagen later. Ik durf je niet helemaal meer te zeggen wat de exacte kosten waren. Het is inmiddels 6 jaar geleden dus wellicht zijn de prijzen ook ietwat veranderd! Wel was dit UB Guesthouse relatief goed geprijsd en ik heb hele goede ervaringen met ze!