Rotterdam in de spotlights in 2014

Citytrippen in eigen land met internationale allure.

Eenvoudiger en voordeliger was een goede stedentrip nooit. Ons eigen Rotterdam is door zowel reisgids Rough Guides als de New York Times uitgeroepen tot één van de steden die je in 2014 moet bezoeken. Zo gezegd zo gedaan.

Rough Guides maakt een lijstje met tien steden die je gezien moet hebben in 2014 en zet Rotterdam daar op de achtste plek. Bij de New York Times neemt de stad de 10e positie in op een lijst van 52 steden. Een aantal grote nieuwe projecten openen dit jaar in de havenstad, waaronder de Markthal. Wij werden nieuwsgierig en zijn zelf op ontdekking gegaan.

Martkhal
In onder andere Barcelona, Madrid, Valencia, Stockholm en Kopenhagen vind je ze al, overdekte food markets. Een plek waar je onder één dak allerlei verschillende marktkramen met verse en lokale producten vindt. In oktober 2014 opent de eerste overdekte food markt van Nederland in Rotterdam: De Markthal. De marktvloer is groter dan een voetbalveld en biedt ruimte aan honderd kramen met bijvoorbeeld verse vis, biologische groenten, brood en zuivel. Daarnaast is er in de hal – een gebouw in de vorm van een hoefijzer dat veertig meter hoog is – ook nog plek voor tal van winkels en horeca gelegenheden en zijn er 228 koop- en huurappartementen. Deze nieuwe Rotterdamse trekpleister bevindt zich in de wijk het Laurenskwartier, naast het station Rotterdam Blaak.

De Rotterdam
Een andere groot en nieuw complex is eind 2013 geopend. De Rotterdam ligt aan de Wilhelminapier en  bestaat uit drie torens van 150 meter hoog die ontworpen zijn door architect Rem Koolhaas. In het complex is onder andere plaats voor kantoor – en woonruimtes, restaurantjes, fitness- en welnessruimtes en het gloednieuwe hotel Nhow. Dit hotel, dat ook al vestigingen heeft in Berlijn en Milan, is deze maand geopend. Goedkoop is het hotel niet, voor één nacht betaal je tussen de 127 en 260 euro, maar dan heb je wel een heel fijn uitzicht op de skyline van Rotterdam.

King Kong hostel
Ook voor de bezoekers met minder budget is een goede overnachting mogelijk. Vanaf 1 maart kun je terecht bij het nieuwe King Kong hostel aan de Witte de Withstraat. Het hostel ligt op nog geen tien minuten lopen van het centrum. In de straat zitten verschillende café’s, restaurants en kunstgaleries. Bijvoorbeeld café de Witte Aap dat in 2009 een tijdje bovenaan een lijst van Lonely Planet stond met de ‘beste bars ter wereld’.

Festivals en evenementen
Natuurlijk is er in een stad als Rotterdam altijd genoeg te doen en kun je er op elk moment van het jaar terecht voor een lekker weekendje weg. De stad is bijvoorbeeld het toneel van veel festivals en evenementen. In de laatste week van januari vindt het Internationaal Film Festival Rotterdam plaatst. Van 5 tot 9 februari staat de stad in het teken van kunst en cultuur tijdens Art Rotterdam Week. En de week erna is er in Ahoy toptennis te zien tijdens het ABN Amro tennis tournament. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Of je nu muziek, film, kunst – of sportliefhebber bent, in Rotterdam is er voor ieder wat wils.

Wat zijn jouw tips voor een dagje Rotterdam?

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!