bezienswaardigheden in Drenthe

Rust, ruimte en een rijkdom aan historie in de provincie Drenthe

Het heeft hunebedden, historie en heel veel natuur. Tussen de bruisende steden en kusten raakt Drenthe nog wel eens overschaduwd, maar op het gebied van rust en ruimte tipt er weinig aan deze groene provincie. Wij gooiden een tentje achterin en trokken erop uit, opzoek naar de mooiste plekken en unieke bezienswaardigheden in Drenthe.

Terug in de tijd tussen de Hunebedden

51 zijn het er in totaal. Deze eigenaardige bezienswaardigheden in Drenthe vormen de oudste monumenten van Nederland. Wie op z’n gemakje door de provincie rijdt, kan zomaar een van deze reusachtige grafkamers uit de Nieuwe Steentijd tegenkomen. Verreweg de meeste zijn te vinden in een lange rij in het oosten van Drenthe, grofweg van Zuidlaren in het noorden tot Klazienaveen in het zuiden. Je kunt de hunebedden zelf bezoeken of langsgaan bij het Hunebedcentrum in Borger, waar je veel informatie krijgt over dit bijzondere stukje Nederlandse historie.

bezienswaardigheden in Drenthe

Into the wild in de Nationale Parken

Als Drenthe iets is, dan is het wel groen. Je vindt dan ook drie grote nationale parken binnen de provinciale grenzen. Deze natuurgebieden trekken al decennia lang natuurliefhebbers aan, die zich uitleven op de ruim 1700 kilometer aan fietspaden (en dan hebben we het nog niet eens over het netwerk aan wandelpaden!). Heb je je voorgenomen om een keer op een wandel- of fietsvakantie te gaan? Dan is Drenthe dus your best bet. In deze parken vind je ook een grote keuze aan accommodaties, van campings tot vakantiehuizen en B&B’s. Of misschien een nachtje slapen bij de boer? In en rondom de natuurgebieden is een grote keuze aan vakantieparken die in de natuur liggen. Voor een overzicht met alle vakantieparken in Drenthe kun je kijken bij vakantiepark-kenner Parkvakanties. Zeker als je voor een vakantie in de natuur kiest, maar wel wat comfort wil, is dat een een goede en leuke manier om Drenthe te ontdekken. Daarnaast telt Drenthe ook vijf natuurcampings van Staatsbosbeheer waar je op de mooiste plekjes je tentje op kunt zetten.

bezienswaardigheden in Drenthe

bezienswaardigheden in Drenthe

➸ Ben je net zo’n fan van Nederland als wij? Kijk dan tussen al onze reistips per provincie

Vermijd in alle gevallen de snelweg en navigeer met een kaart, of beter nog: op de borden.

Roadtrippen langs piepkleine dorpjes

Drenthe is een roadtripbestemming bij uitstek. Behalve de mooie landschappen die aan je voorbij zoeven, passeer je hier namelijk ook het ene na het andere dorp met beschermd stadsgezicht. Trek er een dag of twee voor uit om er een aantal te bekijken en open deuren van kerken, struin rond op kneuterige markten en koop verse seizoensproducten op een willekeurige oprit. De mensen zijn hier zonder uitzondering vriendelijk en gastvrij. Zo waren onze favoriete bezienswaardigheden in Drenthe de charmante brinkdorpen Dwingeloo en Ruinen waar we op elke hoek begroet werden en uren ronddwaalden. Vermijd in alle gevallen de snelweg en navigeer met een kaart, of beter nog: op de borden. Het wemelt namelijk van de kleine bordjes die alle noemenswaardige bezienswaardigheden in Drenthe aangeven; gewoon volgen en zien waar je uitkomt!

bezienswaardigheden in Drenthe

Indrukwekkende verhalen in Kamp Westerbork

Geen uitstapje om vrolijk van te worden; wel een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis dat op deze plek heel tastbaar wordt. Kamp Westerbork is gelegen bij het dorp Hooghalen en vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog een zogenaamd doorgangskamp waarvandaan duizenden Joden naar vernietigingskampen werden gedeporteerd. Bezoek het herinneringscentrum en neem de tijd om rond te lopen over het terrein en de verhalen van deze onwaarschijnlijk droevige plek te leren kennen.

bezienswaardigheden in Drenthe

Ook deze bezienswaardigheden in Drenthe zijn de moeite waard:

Drenthe roept wat ons betreft om slow travel. We hebben daarom in een weekendje roadtrippen lang niet alle bezienswaardigheden in Drenthe kunnen bezoeken. Ook de moeite waard zijn:
➸ Het Drenths Museum in Assen: Kom alles te weten over de verre geschiedenis van de streek.
➸ Assen: Vooral bekend van de jaarlijkse TT, maar ook op elke andere dag is deze stad een bezoek waard. Volg een van de stadswandelingen van het VVV of trek een middagje uit om te shoppen en lekker te eten!
➸ Zuidlaardermarkt: Jaarlijks op de derde dinsdag in oktober te vinden in Zuidlaren. De van oorsprong paardenmarkt wordt bezocht door zo’n 150.000 mensen uit heel Europa. Is paardenhandel niet aan jou besteed? Inmiddels de markt uitgebreid met een gigantische warenmarkt waar je onder andere allerlei streekproducten kunt proberen.

Beeld kerk Dwingeloo: Sjaak Kemp, header: Alias
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Rust, ruimte en een rijkdom aan historie in de provincie Drenthe”

  1. Ben bijna 20 jaar geleden neergestreken in Dwingeloo. Prachtig dorp met een hele mooie brink. Zeker de moeite waard om langs te komen.

Wat vind jij? Laat van je horen!