samen op reis

Samen op reis: zo overleeft je relatie of vriendschap het!

“Ga ik dit keer alleen op reis, of vraag ik die gezellige vriendin mee?” Je bent niet de enige die zichzelf die vraag stelt bij het plannen van een reis. Solo reizen leert je heel veel dingen over jezelf, beïnvloedt je manier van reizen en hoe je in het leven staat. Daartegenover staat dat samen op reis gaan met je beste vriendin of partner betekent dat je bijzondere ervaringen en momenten met iemand kunt delen die belangrijk voor je is. Maar hoe zorg je er voor dat jullie reis samen een succes is?

Volgens Albert Gebert, reispsycholoog voor de luxe reisportal Secret Escapes, heb je de perfecte reisgenoot gevonden wanneer je van te voren weet wat je aan elkaar hebt en tijdens de reis je eigen ding kunt blijven doen. Met zijn tweeën op reis gaan kan een uitdaging zijn, maar met wat tips moet je vriendschap of relatie het echt aankunnen!

samen op reis

Zij wilde duidelijk een echte vakantie, terwijl ik op zoek was naar het avontuur

Verwachtingen van samen op reis gaan

De zomer van 2010 markeerde mijn eerste, en meteen ook laatste, all-inclusive vakantie. Mijn vriendin en ik waren net afgestudeerd en wilden dit op een toepasselijke manier vieren. Dus waarom niet naar Sharm El Sheikh gaan met alles erop en eraan. Als ik vooraf met die vriendin had besproken wat zij verstaat onder ‘vakantie’, was ik niet met haar naar Egypte gegaan. Ze had een totaal ander beeld van de reis dan ik. Voor haar betekende het: luieren, relaxen op het strand. Terwijl ik stond te springen om de Sfinx van Gizeh te bezoeken en om de bevolking leren kennen. In plaats daarvan kende ik ieder zwembad van het hotel op mijn duimpje en wist ik zelfs de snelste route naar het buffet te vinden vanaf onze kamer.

Deze week staat in de boeken als meest verspilde week van mijn leven, die makkelijk voorkomen had kunnen worden als we van te voren met elkaar hadden gepraat over onze verwachtingen. Zij wilde duidelijk een echte vakantie, terwijl ik op zoek was naar het avontuur. Spreek voordat je samen op reis gaat goed af wat jullie interesses zijn en wat jullie willen gaan doen. Dan voorkom je teleurstellingen en weet je of het goed zit.

geldzaken op reis

Ga ook alleen op pad

Wanneer je met je partner of vriendin op reis gaat is het ook belangrijk om je eigen ding te doen. Net als thuis eigenlijk, is het goed om ook tijd alleen door te brengen. Doe je dit op reis, dan heb je elkaar nieuwe verhalen te vertellen en neem je ook even de rust om zelf helemaal bij te komen. Iedereen heeft zo nu en dan tijd voor zichzelf nodig, ook op vakantie en op reis. Mijn beste vriendin en ik zijn perfect op elkaar ingesteld en gunnen elkaar ook de ruimte om iets voor ons zelf te doen, bij andere vrienden gaat dit niet vanzelf, maar zeg gewoon dat je even alleen wilt zijn. Daar heeft de ander ook respect voor.

Uit je waardering

Vertel je vriend of vriendin hoe leuk je het vind dat jullie deze reis samen maken. Ik vind dat we elkaar in het dagelijkse leven ook vaker mogen laten weten hoe blij we met de ander zijn. Je maakt herinneringen en ervaart momenten samen die je hele leven bij je blijven, dan mag je elkaar best vertellen hoe mooi je dat vindt. Vooral als het om je liefdesrelatie gaat is het extra belangrijk om elkaar tijdens de vakantie complimenten te geven en te laten blijken waarom je zo dol op hem of haar bent.

samen op reis

Sta open voor nieuwe vriendschappen

Als je samen op reis gaat is het voor anderen vaak een drempel om op jullie af te stappen. Wil je sociaal doen met andere reizigers, zorg er dan voor dat je open staat voor nieuwe contacten en vrienden. Zelfs als je met zijn tweeën bent; dat kan jullie band alleen maar versterken. Contact leggen met anderen kan op reis zomaar zorgen voor de nodige gezellige avondjes aan de bar of op het strand. Een fijne afwisseling met het constant met zijn tweeën zijn.

Maak afspraken over jullie budget

Slokt de reis een groot deel van je (spaar)geld op? Maak dan vooraf afspraken met elkaar over het budget. Praat met elkaar en maak duidelijke richtlijnen wat betreft jullie financiën. Bedenk wat je ongeveer per dag wilt uitgeven en zorg dat jullie op één lijn zitten. Hou je aan het dagelijkse budget, althans, zoveel mogelijk. De kans is namelijk groot dat je maar één keer naar een bijzondere bestemming gaat. Liever wat tientjes extra uitgeven aan die boottocht voor het walvis spotten, dan dat je ervoor terug moet vliegen. Maar doe het wel in overleg: niks is zo frustrerend als discussies voeren over geld.

samen op reis

Samen bereik je meer dan alleen

In sommige gevallen is alleen op reis gaan de weg naar ultieme vrijheid, maar samen beleef je net zoveel plezier en kan je al die onvergetelijke momenten met iemand delen. Heb je zelf nog tips hoe jullie de reis in harmonie kunnen volbrengen? Laat het ons weten!

 

Geschreven door - Dayna is een fervent reizigster met een grote liefde voor Azië. De wereld zien zit in haar bloed en dankzij haar reislustige spirit heeft ze al veel bijzondere plekken mogen ontdekken. Haar bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe droombestemmingen bijkomen. Bloggen is haar passie en doet ze op haar website mycurlyway.nl.

2 thoughts on “Samen op reis: zo overleeft je relatie of vriendschap het!”

  1. Ik ga graag met mn dochter een soort backpack vakantie houden. Zij is 12. We houden allebei van avontuur en bijzondere dingen doen en bezoeken, al heeft ze als puber nu ook de behoefte om veel te chillen. …. Daarom zoek ik n reis die lowbudget is en strand en cultuur in zich heeft. . Maar waar vind ik inspiratie? Of t zijn echt backpackreizen voor.jongeren. Of georganiseerde gezinsreizen. Maar iets er tussenin?
    Kan jij mij helpen als Azië expert?
    Groetjes van Janneke en Sophie

  2. Hi Janneke, bedankt voor je berichtje!
    Sorry dat mijn reactie op zich heeft laten wachten, ik ben net terug uit het internet-vrije Cuba :).
    Ik heb zelf veel inspiratie gevonden dankzij vrienden die eerder zulke reizen hebben gemaakt en veel zelf op onderzoek uitgaan wat er mogelijk is. Reizen naar Azië is vaak niet zo lastig te plannen als een reis naar bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Als je een reis zoekt die niet georganiseerd is, raad ik je aan om zelf veel informatie te vergaren door veel op het internet te zoeken naar blogs, home-stays in Azië, Lonely Planet kopen en veel lezen haha. Zo heb ik het ook altijd gedaan. Succes ermee en geniet van de voorpret!

Wat vind jij? Laat van je horen!