San Blas eilanden

Verblijven bij de Kuna Indianen op de Panamese San Blás eilanden

Een onbewoond eiland is de droom van elke reiziger. Dromen mag, maar je kan natuurlijk ook gewoon gáán.

Aan de Caribische kust van Panama vind je de ruim 350 Kuna Yala eilanden, die onder reizigers beter bekend staan als de San Blás eilanden. Sommigen niet meer dan wat vierkante meters wit zand met een paar palmbomen erop. Veertig van deze eilanden worden bewoond door een van de meest onafhankelijke groepen in Midden Amerika, de Kuna indianen.

Ze hechten sterk aan hun eigen tradities, normen en waarden en leven er met minimale bemoeienis van de overheid. Hun visvangst en kokosbomen zijn de belangrijkste bron van inkomsten met daarnaast de welkome bijdrage van het toerisme naar deze paradijselijke plek.

Paradijselijke San Blás eilanden

Iedereen die er is geweest zal het je vertellen: je reis door Panama is niet compleet zonder een paar dagen op een van de San Blás te vertoeven. De eilanden bereik je het beste vanaf Panama Stad en daar boek je gemakkelijk je reis en verblijf. Ben je in Panama Stad en heb je wel even genoeg van alle drukte, dan is een uitstapje naar een van de San Blás eilanden een must. Je moet er wat budget voor over hebben, want het is een stuk prijziger dan het gemiddelde backpackers hostel dat je in Panama vindt. Je kunt je ook beperken tot één nachtje, maar als je er eenmaal bent krijg je er gegarandeerd spijt van.

Improviseren

Voor een verblijf op die Caribische eilanden moet je wel wat over hebben: in alle vroegte reis je met een terreinwagen naar het plaatsje Cartí en daar staan de Kuna indianen je met hun bootje op te wachten. Eenmaal op de boot lijkt een andere wereld lijkt zich te openen. Je vaart door de mangrove en daarna strekt de oceaan zich voor je uit. Na een half uur kun je de eerste eilandjes al zien liggen.

Tip: neem zo min mogelijk spullen mee, want de bootjes zijn niet gemaakt om zwaar beladen te worden. Meer dan zwemkleding, een handdoek en wat zonnebrandcrème heb je op het eiland niet nodig. En zorg voor voldoende drinkwater, want dat is op het eiland niet aanwezig.

San Blas eilanden

Back to basic

Dat stapje terug in de tijd is niets te veel gezegd. Het ene eiland is wat toeristischer dan het andere dus onderling kan je verschil verwachten tussen de eilanden. Je kunt kiezen voor een eiland waar je écht back to basics gaat, maar ook voor meer comfort. Verwacht echter nergens dikke matrassen en een driesterrenmaaltijd. Het gemiddelde eiland telt niet meer dan wat hutten van bamboe en palmbladeren op het strand, een douche- en wc-hokje al dan niet werkend en voorzien van water, een paar tentjes waar de Kuna slapen en een keuken. Meer heb je op het eiland ook niet nodig, want dit is een plek waar je komt om te onthaasten. Tijd bestaat er niet en de enige richtlijnen die je hebt, zijn de maaltijden en de zon.

Als je denkt van elke indiaan een foto te kunnen maken, dan heb je het mis.

Duurzaam toerisme

Vanwege hun paradijselijke leefomgeving konden de Kuna Indianen niet aan het toerisme ontsnappen, maar ze doen het wel op hun eigen manier. Ze hechten sterk aan hun eigen tradities, normen en waarden en zorgen ook voor het behoud daarvan. Dus als je denkt van elke indiaan een foto te kunnen maken, dan heb je het mis. Drie maal per dag wordt er door de gastheren en – vrouwen een maaltijd bereid. Puur, zoals je van de indianen kunt verwachten. Dagelijks een verse vis met wat rijst, zowel als lunch en diner. Je bent hier op bezoek bij een lokaal volk en dient je als gast respectvol op te stellen.

Doen op de San Blás eilanden

Er is bijna niets romantischer dan de zonsopkomst op het eiland. ’s Ochtends je hut uit kruipen dus als de eerste zonnestralen door de kieren van je hut doorbreken. Maar er is natuurlijk meer. Zo nemen de indianen je tegen een vergoeding mee naar andere eilandjes waar je kunt snorkelen of van het ene eilandje naar het andere kunt zwemmen. Grote activiteiten of georganiseerde tours zijn er niet, dus na een paar dagen op de San Blás eilanden ben je écht even helemaal bijgekomen.

Voor de echte eilandhoppers: je kunt ook tijdens een boottrip naar de San Blás eilanden. Dan zijn de eilanden een tussenstop van de zeilboottrip van vijf dagen van Panama naar Colombia, of andersom. Als je in Panama Stad bent kun je hier in de hostels meer informatie over vragen.

Geschreven door - Geen planning, en onbevooroordeeld op pad. Dat is de stijl van Inge. ‘Verwonder en geniet’ is haar motto. Ze wordt blij van nieuwe omgevingen, ervaringen en van schrijven en wil dat met zo veel mogelijk mensen delen.

One thought on “Verblijven bij de Kuna Indianen op de Panamese San Blás eilanden”

  1. Beste Allemaal In 2015 hebben wij een trip van 6 maanden gemaakt, de San Blas eilanden was een van de hoogtepunten. Wij zijn op eigen gelegenheid vanuit Panama city die kant op gelift tot aan de plek waar je op de bootjes stapt om naar de eilanden te varen. Het zelf reizen vonden wij aangenaam maar de indianen dachten daar anders over. De eerste avond kwamen wij aan op het eiland, een van de grotere, waar ze zelf wonen, we werden met de nek aangekeken en ook financieel flink afgezet. Slapen in een soort varkensstal.
    Geen probleem echter zo werkt het wel.
    De volgende dag per bootje naar een van de mini eilandjes, Geweldig bijzonder de zee, de lucht, de rust.
    Dit is werkelijk super en het eten was top, Verse vis en verser kan niet. De mensen ontvangen uit nood toeristen als bron van inkomsten maar echt dol zijn ze niet op de toeristen was onze ervaring.
    Terug naar Panama city was super simpel, vanuit de wal in een keer met iemand meegereden.

Wat vind jij? Laat van je horen!