San Pedro de Atacama

Een oase in de woestijn: San Pedro de Atacama

Kijken naar het heelal vanuit een sterrenwacht, perfecte zonsondergangen zien en zwemmen in water zouter dan de Dode Zee

Stel je een dorp voor, in het midden van een woestijn. Een oase vol met prachtige valleien, zoutmeren en geisers. Het klinkt bijna als het begin van een sprookje, maar gelukkig bestaat de plek echt, en jij kan hem bezoeken. San Pedro de Atacama ligt in het noorden van Chili en is misschien wel de meest bijzondere oase in Zuid Amerika.

De Atacama woestijn

De Atacama woestijn is de droogste plek ter wereld met gemiddeld één regenbui per jaar. Dit zou je snel associëren met een warme dorre woestijn maar niets is minder waar. De Atacama woestijn is gelegen op een hoogvlakte wat betekent dat het er, met name in de winter, erg koud kan worden. In de woestijn is weinig leven. Er zijn slechts enkele nederzettingen en dwars door de woestijn ligt de nationale verbindingsweg tussen Chili, Argentinië en Bolivia.

San Pedro de Atacama

Het grootste dorp in de Atacama woestijn is San Pedro de Atacama. Hoewel er een klein vliegveld is arriveren de meeste mensen per bus. San Pedro ligt zo afgelegen van de rest van Chili dat een busrit al snel een volle dag duurt. De rit is wel erg bijzonder. Het landschap wordt steeds droger en voor je het weet rijd je uren lang op een snelweg door de woestijn. En dan ineens, na uren rijden zie je wat groen hier en daar. Het lijkt bijna een hallucinatie, maar San Pedro de Atacama bestaat echt. En je kunt er in de omgeving een aantal ongelofelijk mooie plekken bezoeken.

San Pedro de Atacama

Valle de la Luna

Het feit dat San Pedro de Atacama letterlijk een oase is maakt deze plek natuurlijk al bijzonder maar er is nog zoveel meer. Op steenworp afstand ligt bijvoorbeeld Valle de la luna ‘de maanvallei’. De vallei lijkt zoveel op het echte maanlandschap dat NASA haar moonriders hier heeft getest. Je vindt hier ook een aantal prachtige zandduinen waarvandaan je een sprookjesachtige zonsondergang kunt bewonderen.

Laguna Cejar

Een stuk de andere kant het dorp uit ligt laguna Cejar. Dit meer dat midden in de woestijn gelegen is, bevat zoveel zout dat vergelijkbaar is met de Dode zee. Zwemmen is echt onmogelijk. Het enige dat je kunt doen is drijven en genieten van de prachtige omgeving. Alsof dat nog niet genoeg is kun je de dag het beste afsluiten met een bezoek aan een nabij gelegen zoutvlakte. Een zoutvlakte is een opgedroogd meer waar alleen het zout nog van is overgebleven. Dit resulteert in een compleet witte zoute bodem. Op deze vlakte staat regelmatig een heel klein laatje water en door de ondergrond ontstaat er dan een spiegeleffect wat ongekend mooi is. Als je hier de zon onder ziet gaan wil je nooit meer weg. Toch loont het om de zoutvlaktes achter te laten en de zon op te zien komen bij de Tatio geisers.

Tatio geisers

De Tatio geisers zijn de derde grootste ter wereld en enorm indrukwekkend. Je kunt er het beste bij dag en dauw bij zijn omdat de geisers dan het meest stomen. Wel liggen de geisers op enorme hoogte waardoor het verschrikkelijk koud kan zijn en je last kunt krijgen van hoogte ziekte. Gelukkig kun je opwarmen in een thermale bron vlakbij de geisers.

San Pedro de Atacama

Dit alles zijn slechts enkele highlights van de Atacama woestijn. Je kunt hier rustig een week verblijven en je iedere dag verbazen over natuurwonderen die je nooit eerder hebt gezien. Complete bergen van zout, gigantische cactussen, actieve vulkanen en ga zo maar door.

Sterrenwacht

Ook bijzonder is een bezoek aan een sterrenwacht. De lucht boven de woestijn is zo droog dat het een van de betere uitvalsbasissen voor sterrenkijkers is. Op deze plek wordt veel onderzoek gedaan naar het heelal en als reiziger zijn er een aantal sterrenwachten die je kunt bezoeken. Doe bijvoorbeeld een toer bij Cerro Paranal of vergaap je aan de gigantische telescoop van ALMA Observatory. Hier krijg je de mogelijkheid om via professioneel apparatuur sterren en planeten goed te kunnen bekijken.

Spectaculair de grens over naar Bolivia

San Pedro de Atacama ligt echt op steenworp afstand van de Boliviaanse grens. Het is dus erg goed mogelijk je bezoek aan San Pedro te combineren met een bezoek aan Boliva of visa versa. De grensovergang tussen beide landen is opmerkelijk. De grens controle post liggen midden in de woestijn en is niet meer dan een klein huisje. Er is zelfs geen verharde weg naar deze grenspost. De enige manier om deze woeste en verlaten grenspost te bereiken is per 4×4 jeep. Hierover lees je meer in het artikel Bestemming Bolivia.

Foto’s: Freke Bakkers

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!