schiereiland Walcheren

Weidse stranden en knusse steden: ontdek het mooiste van het Zeeuwse Schiereiland Walcheren

Zonnebaden op de schoonste stranden van het land, windsurfen op het Veerse Meer, struinen door het historische stadje Veere en tafelen in het sfeervolle Middelburg. Voor een relaxte week zomervakantie hoef je het land beslist niet uit. Het Zeeuwse schiereiland Walcheren beschikt over de ideale combinatie van prachtige natuur en charmante steden. Vol jeugdherinneringen aan de Zeeuwse kust, neem ik je mee op een zonnige roadtrip over het schiereiland Walcheren in ‘mijn’ provincie: Zeeland.

De mooiste stranden op het schiereiland Walcheren

Wist je dat Zeeland een kustlijn heeft van 650 kilometer in totaal? Dat betekent dat er behoorlijk wat Zeeuwse stranden zijn om uit te kiezen tijdens een vakantie in deze zuidelijke provincie. In Walcheren bezoek je bijvoorbeeld het strand bij Berkenbosch in Oostkapelle, dat niet alleen heel erg mooi en hartstikke groot is, maar ook behoort tot de schoonste stranden van Nederland. Mijn persoonlijke favoriet!

Guilty pleasure: ambachtelijke friet bij de Bostent
Niets is beter dan na een lange stranddag in Oostkapelle met rode wangen, zilte huid en zand tussen je tenen neer te ploffen op een picknickbankje bij de Bostent, aan de Duinweg. Een kleine friettent op loopafstand van het strand, waar ze ambachtelijke friet serveren in een rood-wit geblokte puntzak. Misschien is het vooral jeugdsentiment, maar ik vind dit de allerbeste friet in de wereld.

schiereiland Walcheren
Aan ruimte geen gebrek op het weidse strand van Vrouwenpolder

Nog zo’n fijn Walchers strand vind je bij Breezand in Vrouwenpolder. Zoals de naam al een beetje verraadt is dit het breedste strand van Zeeland. Wandelliefhebbers kunnen een flinke strandwandeling maken van Vrouwenpolder naar Oostkapelle, of juist de andere kant op, waar je met een beetje geluk kitesurfers in actie ziet. ’s Winters is zo’n wandeling misschien wel net zo fijn, niet op de laatste plaats omdat je hem dan kunt afsluiten met een kop warme chocolademelk in een strandtent! Ben je écht fanatiek als het om wandelen gaat, dan kun je je misschien een keer inschrijven voor de jaarlijkse Kustmarathon. Ook leuk: een bezoek aan het deltapark Neeltje Jans, waar je onder andere een rondleiding kunt krijgen door het binnenste van de stormvloedkering.

Struinen door Domburg

Zin om een middagje rond te struinen door een leuke stad? Domburg ligt aan de Walcherse kust en heeft een lange geschiedenis als badplaats en kuurtraditie. Er zijn zelfs resten van thermen en een badhuis met warm- en koudwaterbaden uit de Romeinse tijd gevonden. Een van de mooiste gebouwen in Domburg is het Badpaviljoen, dat in 1837 gebouwd werd en sinds 1983 een officieel nationaal rijksmonument is. Het restaurant in het Badpaviljoen is geopend voor publiek. Voor zalige Zeeuwse visgerechten en uitzicht over het strand is dit de place to be. Wil je je strandervaring in Domburg helemaal compleet maken? Boek dan een overnachting in een schattig slaapstrandhuisje aan het Domburgse strand. Als je wakker wordt, stap je zo weer in het warme zand!

♡ Lees ook: 5 mooie fietsroutes in Zeeland

Het strand van Zoutelande is het enige strand dat naar het zuiden gelegen is. Daardoor wordt het ook wel de ‘Zeeuwse Rivièra’ genoemd. Klinkt dat niet zomers? Volgens metingen van een landelijk weerbureau is het weer in Zoutelande gemiddeld genomen beter dan in de rest van Nederland. Genoeg reden voor een bezoekje aan dit zonnige dorpje en de prachtige omgeving, waar je kunt wandelen of fietsen door het duingebied met uitzicht op boerderijen, heides, velden en smalle polderwegen.

schiereiland Walcheren
Struinen door de duinlandschappen van Zoutelande

Bezoek vestingstad Veere

Ook leuk om te bezoeken op het schiereiland Walcheren is vestingstad Veere, vroeger een welvarende handelsplaats. Door familiebanden tussen de zogenaamde heren van Veere en het Schotse koningshuis werd Veere de stapelplaats voor Schotse goederen. Daardoor kregen de Schotten allerlei voorrechten in de stad, waaronder eigen pakhuizen en kantoren. Wanneer je nu ronddwaalt door de Veerse straten zie je de Schotse Huizen, waar in hoogtijdagen de handel plaatsvond. Andere mooie, historische gebouwen in Veere zijn de Campveerse Toren, tegenwoordig in gebruik als hotel-restaurant, en de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Los van de historie tref je in Veere ook tal van leuke kleine winkeltjes, en bij De Peperboom en Suster Anna kun je heerlijk tafelen.

Watersporten op het Veerse Meer
Vanuit de haven van Veere kijk je uit over het Veerse Meer: een waar paradijs voor watersporten als windsurfen, kanoën, zeilen, waterskiën en duiken. Bij een van surfscholen en watersportzaken rondom het Veerse Meer huur je sportmaterialen of regel je surflessen.

Winkelen in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg

Middelburg is op het schiereiland Walcheren de plek voor een middagje winkelen of een gezellig etentje. De Zeeuwse hoofdstad is een monumentale stad en had ooit, na Amsterdam, de meeste historische gebouwen.Tegenwoordig staan er nog steeds ruim 1100 rijksmonumenten in de binnenstad. In 1940 werd een groot deel van de stad verwoest door een bombardement, dat daarna weer opgebouwd is in traditionele stijl. Tegenwoordig zijn er, naast veel grotere winkels en merken, ook veel kleine winkeltjes en boetiekjes te vinden in Middelburg. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij MOO! in de Langeviele, waar de eigenaresse sieraden en keramiek verkoopt uit Bali.

schiereiland Walcheren

Favoriete food hotspots in Middelburg

DE JUF – Voor ambachtelijke taarten, koeken en andere zoetigheden ben je hier aan het juiste adres. Bij dit sfeervolle café op het Damplein maken ze alles zelf van 100% Zeeuwse tarwe en lokaal seizoensfruit. 

Expresszo – Een leuke espressobar midden in het centrum. Tip: je kunt hier ook overnachten in een van de twee gerenoveerde, luxe kamers, met uitzicht op de Pottenmarkt.

RØST – Naast goede koffie heeft deze espressobar ook een wisselende menukaart met seizoensgebonden, huisgemaakte gerechten. De perfecte plek voor een gezonde lunch.

Kloveniersdoelen – Een mooi grandcafé met gerechten om je vingers bij op te eten. In hetzelfde gebouw zit Cinema Middelburg, waar je ’s avonds mooie arthousefilms ziet.

De Drvkkerij – Een prachtige boekenwinkel (met uitgebreide reissectie!) én een brasserie waar je iedere koopavond een driegangenmenu kunt reserveren voor maar €21,- per persoon.


Havenstad Vlissingen

De aan de Westerschelde gelegen havenstad Vlissingen heeft de langste zeeboulevard van Nederland. De boulevard leent zich goed voor een mooie wandeling, die je kunt afsluiten bij Restaurant de Gevangentoren. Hier geniet je van een uitzicht over de Westerschelde en enorme vrachtschepen die op steenworp afstand voorbij varen. Op vijf minuten afstand van de Boulevard vind je de bioscoop CineCity, waar in september het internationale filmfestival Film by the Sea plaatsvindt. In het centrum van Vlissingen kun je winkelen en bezoek je het Zeeuws maritiem muZEEum, dat over een uitgebreide Michiel de Ruyter collectie bezit.

schiereiland Walcheren

Ademhalen in Zeeland

Zeeland is de perfecte provincie om even helemaal tot rust te kunnen komen. In de zomer is een bezoek aan Zeeland het allerleukst, want de zon maakt de stranden en stadjes nét even iets gezelliger en bruisender. Maar ook in de winter kun je in Zeeland prima terecht voor een frisse neus en flinke strandwandeling.

Geschreven door - Bente is werkzaam in de muziekindustrie en heeft daarnaast een grote reislust. Zodra het kan piept ze er graag even (of langer) tussenuit om weer een nieuw stukje wereld te ontdekken. Alaska, Nepal en Patagonië staan hoog op haar lijstje.

Wat vind jij? Laat van je horen!