roadtrip door Schotland

Hiken in Schotland: tips voor de optimale voorbereiding op de Cape Wrath Trail

Het wordt beschouwd als een van de zwaarste wandelroutes op de Britse eilanden. En dat terwijl het niet eens een officiële route is! De Schotse Cape Wrath Trail is een verzameling van bestaande paden die je van Fort William naar Cape Wrath op het meest noordwestelijke puntje van Schotland leiden. Roel trotseerde de route en deelt zijn tips voor de optimale Cape Wrath Trail voorbereiding, zodat ook jij de tocht zonder zorgen af kunt leggen.

Het belang van de juiste Cape Wrath Trail voorbereiding

De Cape Wrath Trail brengt je dwars door de meest wilde, afgelegen delen van de Schotse hooglanden. Van de ruige kliffen en glens van Knoydart tot de zompige grond van de noordelijke gebieden, iedere dag van deze drie weken durende route brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarbij komt het regelmatig voor dat het pad simpelweg verdwijnt, waardoor je op veel stukken helemaal op jezelf bent aangewezen terwijl je dwars door de wildernis je eigen route probeert uit te stippelen. De juiste Cape Wrath Trail voorbereiding is dan ook essentieel. Voel je je al uitgedaagd? Zin om je waterdichte Lowa wandelschoenen aan te trekken? Mooi! Hier een paar tips voor degenen die deze route aandurven!

Cape Wrath Trail voorbereiding

Neem een tent mee

Je tent wordt misschien wel je grootste vriend tijdens je tocht langs de Cape Wrath Trail. Zorg voor een stormbestendige maar vooral lichte tent. Je moet hem tenslotte zo’n drie weken lang meezeulen! Een hekel aan kamperen? Onderweg kom je regelmatig bothies tegen; berghutten in de wildernis waarvan iedereen gratis gebruik mag maken. Hoe heerlijk het ook is om je voeten te warmen bij het haardvuur in een bothy, het is onvermijdelijk dat je het grootste deel van de tijd toch in je tent zal moeten overnachten.

Zeg je sportabonnement nog niet op

Voor het geval dat je dit nog niet doorhad: dit is een zware tocht. Conditietraining is dus onmisbaar voor je Cape Wrath Trail voorbereiding. Schotland staat niet bekend om haar hoge bergen, maar de moeilijkheid van deze route zit hem dan ook niet in de hoogtemeters. De meeste grond in de Schotse hooglanden is moeilijk begaanbaar, drassig en meestal simpelweg één groot moeras. Helemaal dus langs de Cape Wrath Trail. Zeg daarom je sportschool nog even niet vaarwel en train vooral je benen en kernspieren.

Cape Wrath Trail voorbereiding

Zorg voor goede spullen

Dit kunnen we bijna niet genoeg benadrukken. Het weer in Schotland is op zijn zachtst gezegd wisselvallig, dus zorg voor de juiste gear! Een goede waterdichte jas en regenbroek zijn uiteraard onmisbaar. Kleed je daarnaast in laagjes: een waterdichte buitenlaag dus en een warme tussenlaag. Op je huid draag je een t-shirt of hemd. Op deze manier kun je altijd iets uittrekken als het warmer wordt, of aantrekken wanneer het ineens afkoelt. Zorg verder ook voor goede hoge en waterdichte bergschoenen. Je zal regelmatig tot je enkels wegzakken in de natte modder, dus laat die hippe sneakers maar thuis!Cape Wrath Trail voorbereiding

Leer omgaan met een kompas

De Cape Wrath Trail voorbereiding gaat verder dan alleen het fysieke. Want hoe zit het met je navigeer skills? Mocht je over een gps-apparaat beschikken, neem die dan vooral mee. Vergeet ook zeker niet een kompas en kaarten mee te nemen voor wanneer dit handige apparaat het ineens begeeft! Zonder kaarten wordt het lastig navigeren naar Cape Wrath, aangezien de route nergens is gemarkeerd.

➸ TIP: Zorg ook voor een basiscursus EHBO wanneer je deze tocht in je eentje gaat wandelen. Je bent tenslotte drie weken op jezelf aangewezen…

En vooral: Geniet!

Wanneer bovenstaande tips je nog niet hebben afgeschrikt, heb je het wel in je om te gaan genieten van de Schotse hooglanden op een manier die maar weinig mensen meemaken. Bereid je voor op enorm uitgestrekte vlakten, dagenlang lopen zonder iemand te zien, romantische nachten in afgelegen berghutten en een uniek inzicht in wat de Schotse hooglanden te bieden hebben!

Wat vind jij? Laat van je horen!