Cape Wrath Trail voorbereiding

Hiken in Schotland: tips voor de optimale voorbereiding op de Cape Wrath Trail

Het wordt beschouwd als een van de zwaarste wandelroutes op de Britse eilanden. En dat terwijl het niet eens een officiële route is! De Schotse Cape Wrath Trail is een verzameling van bestaande paden die je van Fort William naar Cape Wrath op het meest noordwestelijke puntje van Schotland leiden. Roel trotseerde de route en deelt zijn tips voor de optimale Cape Wrath Trail voorbereiding, zodat ook jij de tocht zonder zorgen af kunt leggen.

Het belang van de juiste Cape Wrath Trail voorbereiding

De Cape Wrath Trail brengt je dwars door de meest wilde, afgelegen delen van de Schotse hooglanden. Van de ruige kliffen en glens van Knoydart tot de zompige grond van de noordelijke gebieden, iedere dag van deze drie weken durende route brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarbij komt het regelmatig voor dat het pad simpelweg verdwijnt, waardoor je op veel stukken helemaal op jezelf bent aangewezen terwijl je dwars door de wildernis je eigen route probeert uit te stippelen. De juiste Cape Wrath Trail voorbereiding is dan ook essentieel. Voel je je al uitgedaagd? Zin om je waterdichte wandelschoenen aan te trekken? Mooi! Hier een paar tips voor degenen die deze route aandurven!

➸ Benieuwd hoe het Roel verging tijdens zijn wandeltocht? Lees het interview over zijn ervaringen op de Cape Wrath Trail!

Cape Wrath Trail voorbereiding

Neem een tent mee

Je tent wordt misschien wel je grootste vriend tijdens je tocht langs de Cape Wrath Trail. Zorg voor een stormbestendige maar vooral lichte tent. Je moet hem tenslotte zo’n drie weken lang meezeulen! Een hekel aan kamperen? Onderweg kom je regelmatig bothies tegen; berghutten in de wildernis waarvan iedereen gratis gebruik mag maken. Hoe heerlijk het ook is om je voeten te warmen bij het haardvuur in een bothy, het is onvermijdelijk dat je het grootste deel van de tijd toch in je tent zal moeten overnachten.

Zeg je sportabonnement nog niet op

Voor het geval dat je dit nog niet doorhad: dit is een zware tocht. Conditietraining is dus onmisbaar voor je Cape Wrath Trail voorbereiding. Schotland staat niet bekend om haar hoge bergen, maar de moeilijkheid van deze route zit hem dan ook niet in de hoogtemeters. De meeste grond in de Schotse hooglanden is moeilijk begaanbaar, drassig en meestal simpelweg één groot moeras. Helemaal dus langs de Cape Wrath Trail. Zeg daarom je sportschool nog even niet vaarwel en train vooral je benen en kernspieren.

Cape Wrath Trail voorbereiding

Zorg voor goede spullen

Dit kan ik bijna niet genoeg benadrukken. Het weer in Schotland is op zijn zachtst gezegd wisselvallig, dus zorg voor de juiste gear! Een goede waterdichte jas en regenbroek zijn uiteraard onmisbaar. Kleed je daarnaast in laagjes: een waterdichte buitenlaag dus en een warme tussenlaag. Op je huid draag je een t-shirt of hemd. Op deze manier kun je altijd iets uittrekken als het warmer wordt, of aantrekken wanneer het ineens afkoelt. Zorg verder ook voor goede hoge en waterdichte bergschoenen. Je zal regelmatig tot je enkels wegzakken in de natte modder, dus laat die hippe sneakers maar thuis!

Voor meer tips over je uitrusting, kaarten, kosten, training en andere Cape Wrath Trail voorbereiding kijk je op Roel’s eigen website Beat The Trail!

Cape Wrath Trail voorbereiding

Leer omgaan met een kompas

De Cape Wrath Trail voorbereiding gaat verder dan alleen het fysieke. Want hoe zit het met je navigeer skills? Mocht je over een gps-apparaat beschikken, neem die dan vooral mee. Vergeet ook zeker niet een kompas en kaarten mee te nemen voor wanneer dit handige apparaat het ineens begeeft! Zonder kaarten wordt het lastig navigeren naar Cape Wrath, aangezien de route nergens is gemarkeerd.

➸ TIP: Zorg ook voor een basiscursus EHBO wanneer je deze tocht in je eentje gaat wandelen. Je bent tenslotte drie weken op jezelf aangewezen…

En vooral: Geniet!

Wanneer bovenstaande tips je nog niet hebben afgeschrikt, denk ik dat je het wel in je hebt om te gaan genieten van de Schotse hooglanden op een manier die maar weinig mensen meemaken. Bereid je voor op enorm uitgestrekte vlakten, dagenlang lopen zonder iemand te zien, romantische nachten in afgelegen berghutten en een uniek inzicht in wat de Schotse hooglanden te bieden hebben!

Is de Cape Wrath Trail je een tikkeltje te avontuurlijk? Roel legde eerder al de West Highland Way in Schotland af, die ook geschikt is voor beginnende hikers!

Geschreven door - In wildernis en bergen is Roel in zijn element. Momenteel is hij op een missie om digital nomad te worden en hoopt ooit fulltime te kunnen schrijven over de laatste wilde plekken op deze wereld. Heeft een stukje van zijn hart in Schotland laten liggen. Zijn outdoor avonturen kan je volgen op zijn website beatthetrail.com.

3 thoughts on “Hiken in Schotland: tips voor de optimale voorbereiding op de Cape Wrath Trail”

  1. En als je niet echt weet waar je aan begint, doe de West Highland Way oid, ook prachtig en dan hoef je de mountain rescue niet meteen te bellen (mits je nog bereik hebt) als je het verkeerd hebt ingeschat. Met alleen maar “marskramer pad/vierdaagse ervaring” is dat sowieso beter. Ik deed een deel in 2004. Onvergetelijk. Zwaar. Mooi.

    1. Helemaal mee eens Bob! Het is belangrijk de Cape Wrath Trail niet te onderschatten… Er komt meer bij kijken dan alleen uithoudingsvermogen. Denk ook aan kompas en navigatie, vuur maken, weer inschatten en je grenzen kennen!

  2. Prachtige route, ik hoorde er pas van toen ik in een bothy sliep om de munros in Knoydart te beklimmen. Ik had blijkbaar een deel van de route gelopen en het was super zwaar want je zakt regelmatig tot je knieen weg of je glibbert op de venige ondergrond. Maar wat een geweldig landschap en wat een prachtige vergezichten. Ik had helaas geen tijd om meer dan de route te lopen en heb twee munro’s beklommen ipv het volgende traject te pakken maar deze route staat nu bovenaan de lijst. Let wel, ik zou altjd via Knoydart lopen.. dat is een geweldig gebied. Bedankt voor de tips in het artikel.. het van tevoren werken aan de conditie was me na dag 2 heel erg duidelijk 😉

Wat vind jij? Laat van je horen!