Semana Santa

Semana Santa vieren in Antigua, Guatemala

Paashazen en chocolade eitjes? Tijdens de Semana Santa draait het om processies en religieuze rituelen.

Romeinse soldaten met lansen en banieren marcheren door de straten. Mannen gehuld in lange paarse gewaden dragen een 15 meter lange, zware houten constructie met het beeld van Jezus erop. Achter hen wordt het beeld van Maria gedragen door een groep vrouwen. Ze lopen door de straten, die bedekt zijn met prachtig tapijten van gekleurd houtzaagsel, bloemen, groenten, fruit en dennennaalden. Er klinkt een harmonieorkest dat treurige muziek speelt en de geur van wierook komt je tegemoet. Het is Palmzondag in Antigua, het begin van Semana Santa.

Geverfde paaseieren en chocoladepaashazen?

Semana Santa, de heilige week, is de week voor Pasen. Tijdens deze week worden de belangrijkste Bijbelse gebeurtenissen herdacht: de intocht van Jezus in Jeruzalem (Palmzondag), het Laatste Avondmaal (Witte Donderdag), de kruisiging (Goede Vrijdag), de graflegging (Stille Zaterdag) en de herrijzenis (Paaszondag). Waar er in Nederland voornamelijk paaseieren worden gezocht en chocoladepaashazen worden gegeten tijdens het paasweekend, wordt in veel katholieke landen de volledige week gevierd. Ook in Antigua, Guatemala wordt de week uitbundig gevierd. De stad is het hele jaar door een pareltje, maar Semana Santa brengt het allerbeste in de stad naar boven. Een mooier decor dan Antigua voor deze week is ondenkbaar. Voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke culturele ervaring, is deze viering van Semana Santa een echte aanrader.

Semana Santa

Kerkmissen

Tijdens deze week vinden er speciale waken plaats in de kerken. Tijdens elke wake wordt voor het altaar een scene uit de bijbel nagebootst, door middel van uitgebreide decors en grote standbeelden. Voor de beelden ligt een kleurrijk tapijt gemaakt van gekleurd zaagsel dat omringd wordt met offers zoals bloemen, kaarsen, groenten en fruit. Een wake duurt meestal de hele dag. Veel mensen bezoeken de kerken in de avond, omdat alles dan tot leven komt. ’s Avonds zetten de straatverkopers hun eetkraampjes op zodat er een gezellig, sociale sfeer ontstaat. Het is ook aan te raden om in de ochtend te komen. Het is er dan lekker rustig, waardoor er geen gedrang is en je prachtige foto’s kunt maken van de wake.

Processies

Dagelijks zijn er één of twee religieuze processies, die gesponsord worden door de lokale kerken. Aangezien het er erg veel zijn, is het verstandig om een folder te halen bij het gemeentehuis waar alle processies en hun routes vermeld staan. Deelnemers aan de processies zijn gekleed in religieuze kostuums en worden begeleid door een orkest en wierookdragers. De meeste aandacht gaat naar de Andas, gigantische plateaus met daarop de houten beelden van Jezus en Maria, die gedragen worden op de schouders van Cucuruchos (mannen) en Cargadoras (vrouwen).

Semana Santa

De Andas kunnen wel duizenden kilo’s wegen en vereisen talloze dragers. De processies beginnen ingetogen, maar naarmate de week vordert en de bijbelse gebeurtenissen dramatischer worden, worden ook de processies steeds spectaculairder. In het holst van de nacht, op Goede Vrijdag vindt het hoogtepunt van de week plaats. Romeinse soldaten gekleed in ijzeren harnassen galopperen met hun paarden door de straten. Ze kondigen de kruisiging van Jezus aan, waarna de belangrijkste processie van de week begint. De in het zwart geklede stoet draagt de glazen kist met daarin Jezus door de stad, gevolgd door mensen die beelden van Maria, de aartsengelen en de apostelen dragen. De combinatie van de trieste stoet, de religieuze kleding, de wierookwalmen en de treurige rouwwalsen zorgen voor een emotionele gebeurtenis.

Bewonder de prachtige alfombras

Een typische Guatemalteekse traditie zijn de prachtige alfombras. Deze enorme tapijten van bloemen, dennennaalden, gekleurd zaagsel, groenten en fruit worden in de straten gelegd en geven de route van de processies aan. Ingewikkelde ontwerpen met traditionele Maya afbeeldingen, religieuze voorstellingen, culturele verwijzingen en citaten worden afgebeeld op de tapijten. Families en buurtgenoten komen samen om de prachtige unieke kunstwerken te maken. Alleen voor de processies kan er genoten worden van de alfombras. Tijdens de processies loopt de stoet namelijk over de tapijten, waardoor ze volledig vertrapt worden. Hoewel voor elke processie prachtige alfombras worden gemaakt, zijn ze voor de processie op Goede Vrijdag vaak het allermooist. De beste tijd om deze alfombras te bewonderen is donderdagnacht vóór de Goede Vrijdag processie die om 4.00u begint. De makers beginnen op donderdag rond 9.00u met het leggen en pas rond middernacht beginnen ze echt vorm te krijgen. Bewonder ze en ga daarna meteen door naar de La Merced kerk voor de start van de processie.

Semana Santa

Ook Semana Santa vieren?

Aangezien er miljoenen bezoekers naar Antigua trekken voor de festiviteiten, is het aan te raden om ruim op tijd je accommodatie te boeken. Houd er rekening mee dat de prijzen stijgen in deze week. Ook zakkenrollers zijn extra actief. Neem alleen geld mee dat je echt nodig hebt en laat waardevolle spullen zoals je paspoort en credit card in het hotel. Semana Santa is een serieuze religieuze gebeurtenis. Heb hier respect voor: Steek niet de straat over tijdens een processie en loop niet over de alfombras. Dit mogen alleen de mensen die meelopen in de processie. Geniet van al de festiviteiten en laat je betoveren door al het moois wat de stad je tijdens de week te bieden heeft!

Foto’s: David Amsler (incl. header), Tomas CC, Michael Wifall

Geschreven door - Backpacken is Jaimy’s grootste passie. Het liefst dompelt ze zich zoveel mogelijk onder in de lokale cultuur en gaat ze op zoek naar ongebaande paden. Ze heeft haar hart verloren aan Guatemala, maar stiekem staat de hele wereld op haar bucketlist.

One thought on “Semana Santa vieren in Antigua, Guatemala”

Wat vind jij? Laat van je horen!