shoppen in Brussel

Shoppen in Brussel: van vintage tot kunst

Tips voor een weekendje shoppen bij onze zuiderburen

Brussel: de stad van het Europees parlement, overheerlijke wafels en het ambachtelijke Brussels bier. Een mengeling van Nederlandse en Franse invloeden, een stad die beweegt én inspireert. Maar wat velen niet weten is dat Brussel ook een belangrijk centrum is voor mode en kunst. Downtown Brussel is de plek waar kunstenaars, fashion designers en hipsters elkaar ontmoeten. Wij nemen je mee langs dé hotspots als het gaat om shoppen in Brussel!

Hip & vintage in Dansaert

Van exclusieve boetiekjes tot vintage winkels; hier is shoppen dynamisch. Dansaert is een trendy, bruisende wijk waar veel kunstenaars en muzikanten zich hebben gevestigd. De wijk ademt kunst, en dat is te zien! Wanneer je een wandeling maakt ontkom je niet aan de hippe lunchcafeetjes, vintage winkels en streetart. Kleding krijgt weer een tweede leven bij de shop Gabriele. Met veel passie is elk kledingstuk hier verzameld, met steeds weer een uniek verhaal. Wie tijdens het shoppen in Brussel een retro juweeltje wil scoren is hier aan het juiste adres!

shoppen in Brussel

Toe aan een hapje eten? Bij het Chicago Café kan je heerlijk bijkomen van het shoppen. Niet alleen geniet je hier van een huisgemaakt soepje of verse quiche; ook om nieuwe inspiratie op te doen voor je wooninrichting zit je hier goed. Met het eigentijds design van tweedehands meubels bewijst Chicago Café hoe leuk het is om spullen te hergebruiken en restylen. Vintage is waar het hier om draait!

Lowbudget shoppen in Brussel

De Marollen is een wijk in opkomst en tegelijkertijd ook één van de oudste wijken van Brussel. Dat dit vroeger een arbeidersbuurt was, is nog te zien aan de gezellige volkscafeetjes op elke hoek van de straat. Tegenwoordig trekt deze wijk steeds meer hippe en jonge mensen aan. Er zijn hier veel winkels met antiek en brocante te vinden, maar de echte liefhebbers kunnen zich ook uren vermaken op de vlooienmarkt. De markt begint al in de vroege uurtjes en duurt tot twee uur ’s middags. Ook leuk: bij antiekwinkel Stefantiek is een jarenlange verzameling te vinden aan antiek, waaronder art-deco spulletjes, lampen en zelfs het hele interieur van een barbershop.

shoppen in Brussel

De Koninklijke Sint-Hubertus galerieën

Rondstruinen op vlooienmarkten, shoppen in vintage winkels en cultuur snuiven in de kunstenaarswijken: voor ieder wat wils in Brussel- en dat geldt ook voor het budget! Heb je meer te besteden of wil je even helemaal wegdromen bij designertassen, de geur van dure parfums en prachtige etalages van chocolaterieën? Dan mag je de Sint-Hubertus galerijen niet overslaan tijdens het shoppen in Brussel. Ook al laat je portemonnee het niet toe- rondkijken mag altijd! Vergeet niet zo nu en dan naar boven te kijken, want de oude gevels van de mooie gallerijpanden zijn te mooi om te missen. Vergaap je ook even aan het pand van de beroemde chocolatier Mary. Pralines, truffels en likeuren; een paradijs voor de échte chocoladeliefhebber! Ook het bekende modelabel Delvaux heeft een van haar vestigingen in deze galerijen geplaatst. De designertassen zijn bekend over de hele wereld en worden helemaal met de hand gemaakt.

shoppen in Brussel

Leuke hebbedingetjes

Je moet soms net even verder kijken dan de modehuizen en chocolaterieën om de unieke adresjes in deze grote stad te ontdekken, dat maakt het juist zo leuk om ze te vinden. Peinture Fraiche is een boekenwinkel gespecialiseerd in kunst, architectuur en fotografie. Snuisteren tussen deze unieke collectie is een waar genoegen, zo kom je regelmatig de oude uitgaven tegen en kan je voor leuke prijsjes een prachtig boek kopen. Bij het gezellige boetiekje Rose vind je een collectie aan decoratie en tassen die je nog niet eerder bent tegengekomen. Als je nog geen leuk souvenirtje had gevonden, dan nu wel! De producten zijn ontworpen door jonge, innovatieve designers en komen uit winkels over de hele wereld. Tassen met een grappige tekst of een grote plastic appel om spullen in op te bergen, het is allemaal nét even anders.

shoppen in Brussel

Brussel voor de echte fashionista’s

Brussel laat ook zien dat mode meer is: mode is kunst. Benieuwd naar het verhaal achter de Belgische pioniers in de mode? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan BOZAR, tot 13 september 2015 is hier de tentoonstelling ‘De Belgen; een onverwacht modeverhaal’ te vinden. Van extravagante hoeden tot wereldberoemde creaties van studenten aan de modeacademie. Deze tentoonstelling laat zien dat kleding een verhaal heeft. In de stad worden regelmatig indrukwekkende modeshows gehouden, dus ga je shoppen in Brussel en ben je een echte fashionista? Check dan tijdig of er nog een modeshow op de agenda staat!

Foto’s: Chicago Café, Peter Lorre, Stephane Mignon (incl. header), Deborah van Harten

Geschreven door - Hoewel Deborah momenteel psychologie studeert, zou ze het liefst vandaag nog haar backpack pakken om al schrijvend de wereld over te reizen. Haar motto: "Life is about telling stories''.

Wat vind jij? Laat van je horen!