slim inpakken

Inpak hacks: tips voor het slim inpakken van je koffer of backpack

De avontuurlijke reiziger omarmt over het algemeen het ’travel light’ principe, maar slim inpakken blijft vaak een uitdaging. Stiekem kan er veel meer in je koffer of backpack dan je denkt! Des te beter om van de fouten van anderen te leren. We delen een aantal do’s en don’ts voor het slim inpakken van je koffer of backpack!

Niet vouwen, maar rollen

De gouden regel voor slim inpakken is eigenlijk een hele simpele: niet vouwen, maar rollen! Handdoeken, truien, broeken, t-shirts: stop met netjes opvouwen en rol het in plaats daarvan op. Niet alleen blijft je kleding op deze manier relatief kreukvrij, je zult zien dat het ook ineens veel minder ruimte inneemt in je backpack of koffer. Fijne bonus: het pakt lekker snel en makkelijk in!

Gebruik packing cubes

Dan de echt inpak hack: packing cubes! In een ver verleden gebruikte je misschien verschillende tasjes om je kleding in je backpack of koffer te sorteren, maar inmiddels is er iets veel handigers op de markt. Packing cubes functioneren als ‘organizers’ door verschillende soorten kleding handig bij elkaar te houden. Zo scheid je makkelijk je shirtjes van je shorts of ondergoed. Tegelijkertijd zorgen de cubes ervoor dat je kleding heel compact bij elkaar blijft waardoor je veel meer ruimte zal overhouden. Deze echte reis essentials zijn er vaak in verschillende kleuren en maten, zoals bij de Sunflake packing cubes. En vergeet niet: ook hiervoor geldt de regel: niet vouwen maar rollen!

Lees ook: Eerste keer backpacken? Dit moet je weten!

slim inpakken
© Suhyeon Choi/Unsplash

Verdeel je spullen goed

Ga je backpacken? Zorg dan dat je backpack goed versteld is voor je vertrekt, zodat deze helemaal past bij jouw lichaamsbouw. Zorg daarnaast altijd dat de zwaarste spullen zo dicht mogelijk bij je heupen en tegen je rug zijn ingepakt en stop lichtere spullen juist bovenin je backpack. Op die manier wordt het meeste gewicht gedragen door de plek waar je het sterkst bent: je heupen. Dat voelt veel lichter! Oh en gewoon nog even een tip: spullen (lees: schoenen) aan je backpack hangen mag er dan wel ultiem ‘backpacker’ uitzien, probeer het toch zoveel mogelijk te vermijden want dat gebungel aan je tas draagt zwaar en oncomfortabel.

Less is more

We weten het allemaal, maar we blijven erin trappen: veel meer inpakken dan eigenlijk nodig is. Veel van wat nu onmisbaar lijkt, ligt straks ongebruikt onderin je bagage. Laat alles waarover je twijfelt dan ook vooral thuis. Als je straks met al die kilo’s rondsjouwt, zal je dankbaar terugdenken aan alles wat je níet meegenomen hebt. Neem bijvoorbeeld niet meer dan één handdoek mee: laundry’s om je was te (laten) doen vind je overal, en in de meeste accommodaties kun je voor een klein bedrag een handdoek huren. Hetzelfde geldt voor boeken: lezen op reis is heerlijk, maar boeken zijn gewoon te zwaar. Kies voor een ereader of maak gebruik van de bookexhanges die je in veel accommodaties vindt. Ga je naar meerdere landen? Voorkom dan een stapel Lonely Planets (zó zwaar!) en scheur de delen die je toch niet gaat bezoeken eruit.

Slim inpakken
© TheDigitalWay/Pixabay

Meer lezen: Op wereldreis? Dit zijn tips van wereldreizigers!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!