Slim reizen: contant geld op zak

Op een afgelegen plek zitten, zonder geld. Het is een doemscenario dat helaas niet alle reizigers onbekend is. Geld is je weg ergens naar toe, maar ook je way out als het even flink tegen zit. Contant geld bij je hebben is dan ook geen overbodige luxe.

Pinautomaten die weigeren- of niet eens bestaan, een overval meemaken of het slachtoffer worden van skimming: er zijn genoeg voorbeelden te noemen die je als reiziger in een lastige situatie kunnen brengen. Het is dan ook niet voor niets dat er door velen geadviseerd wordt om altijd cash geld bij je te hebben.

Pinnen op elke hoek?
Voor ons is het totaal vanzelfsprekend: probleemloos Europa door met onze eigen Euro’s en altijd een pinautomaat binnen handbereik. Totdat je in Azië aankomt. Of Zuid-Amerika. Of in dat authentieke dorpje in de Australische Outback. Ineens realiseer je je dat geld niet overal voor handen is en je even niets aan je pinpas of creditcard hebt.

Geld wisselen
Nog voordat je voet zet in een ander land is het dus slim om de lokale valuta bij je te hebben. Dat kan je regelen terwijl je nog in Nederland bent, via GWK Travelex. Heel eenvoudig online, of bij een van hun 49 vestigingen, waaronder die op Schiphol. Zo weet je zeker dat je direct bij aankomst op het vliegveld van je bestemming zonder problemen de bus of taxi kan pakken. Ook handig: heb je bij thuiskomst nog Baht, Peso’s of Kronen over? Dan kan je dit bij een van de GWK kantoren weer inwisselen voor Euro’s.

Dollars
Naast de lokale munteenheid, doe je er verstandig aan om altijd een kleine hoeveelheid Amerikaanse dollars mee te nemen. In ontzettend veel landen wordt de munteenheid geaccepteerd en kan het je uit de problemen helpen. Denk bijvoorbeeld aan visa on arrival die je in sommige gevallen alleen met USD kan betalen, maar denk ook aan lastige situaties waarbij je er niet aan ontkomt om iemand een extra biljet toe te stoppen zodat je verder kan. In ieder land wordt de dollar wel herkend en daar kan je je voordeel mee doen.

Veilig op pad
Voldoende contant geld is dus aan te raden, maar ga er wel verstandig mee om want anders maak je jezelf er juist alleen maar kwetsbaarder mee. Als je portemonnee wordt gestolen ben je je pinpas kwijt, maar ook je stapeltje bankbiljetten. Dan heb je dus nog niets. Zorg er daarom voor dat je je contant geld verdeelt. Ga je ‘s avonds de stad in met je portemonnee op zak, laat dan een deel van je geld achter in je kamer. In de meeste hostels zijn wel kluisjes aanwezig, dus dan weet je zeker dat je geld veilig is.

Reis je af naar een land dat bekent staat om criminaliteit? Dan doe je er verstandig aan om je nog beter voor te bereiken. Reis je bijvoorbeeld in je eentje door de beruchtere delen van Mexico, neem dan een zogenaamde ‘nepportomonee’ mee. Hierin doe je bijvoorbeeld wat verlopen pasjes en een aantal biljetten, bij voorkeur dollars. Word je dan op straat lastig gevallen dan heb je altijd iets om uit handen te geven zonder dat je gelijk alles verliest.

Wat is jouw ervaring met contant geld mee nemen op reis?

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!