Oost-Groningen

Slow travel door landelijk Oost-Groningen

Groningen? Dat kennen we toch vooral van de stad; een van onze populairste studentensteden en ideaal voor een dagje shoppen. De provincie? Daar weten we weinig van. Maar wie de stad even links laat liggen en richting het oosten reist, ontdekt een regio vol verrassingen. Met slingerende paden, onaangetaste natuurgebieden en dorpjes waar inwoners nog naar je zwaaien. Welkom in Oost-Groningen!

Hier is Groningen wijds, met groen in elke windrichting en nergens hoogbouw aan de horizon

Wie de kaart van Nederland erbij pakt ziet dat Oost-Groningen veel aan de verbeelding overlaat. Piepkleine plaatsen met onvoorstelbare namen als Hongerige Wolf, Lutjeloo en Tranendal worden verbonden door vooral heel veel leegte. Hier is Groningen wijds, met groen in elke windrichting en nergens hoogbouw aan de horizon. Snelwegen zijn er niet, hier gaat het verkeer -net als het leven- een stapje langzamer. Een betere bestemming voor een relaxt weekendje weg bestaat niet.

Oost-Groningen

Op pad in natuurgebied Westerwolde

Wat niet mag ontbreken tijdens een weekendje weg in deze regio is de grote trots van Oost-Groningen; natuurgebied Westerwolde. Denk jij bij Groningen vooral aan eindeloze akkers en natuurgebied dat boven alles vooral rechttoe rechtaan is? Niet in Westerwolde. Hier kenmerkt de natuur zich door slingerende weggetjes, glooiende landschappen en een constante afwisseling van heide, bossen en akkers. Daar doorheen kronkelt het beekje de Ruiten Aa. Een succesrecept voor een actief dagje in de natuur!

Westerwolde strekt zich uit over een redelijk groot gebied dus je kunt gewoon met de auto op pad als je wil. Leuker is om een fiets te huren en op je gemakje een route te rijden langs kleine dorpen. Trek je liever echt de natuur in, dan zijn er talloze uitgestippelde wandelroutes in het gebied te vinden, waaronder in het mooiste stukje Westerwolde, gelegen bij Ter Wuppel. Onze tip: ga voor een combi van kajakken en fietsen. Bij Peddel en Pedaal Westerwolde kan je deze twee perfect combineren door de speciale stations met zowel kayaks als fietsen in Sellingen, Jipsinghuizen en Wedde.

Oost-Groningen

Wandelen en winkelen in Winschoten

Het zijn niet alleen maar gehuchten en natuurgebieden in Oost-Groningen. Steden als Emmen en Winschoten geven de regio ook voor een middagje stad genoeg keus. Het Middeleeuwse Winschoten, vanwege de drie molens in het stadsaanzicht ook wel Molenstad genoemd, is een ideaal uitstapje voor een middagje winkelen en lekker eten. Wandel door de gezellige winkelstraatjes, over het marktplein met de grote Romaans-Gotische kerk en eindig in het mooie stadspark met wandelpaden, vijvers en een grote rozentuin.

Oost-Groningen

Terug in de tijd in vesting Bourtange

Vanuit de lucht is het een spectaculair plaatje: Bourtange, gelegen aan de Duitse grens, is een vesting zoals je die met name in het zuiden van Nederland kunt zien. Het dorp is een reconstructie van de oorspronkelijke vesting, compleet met grachten, kanonnen en de bekende vestingwallen. De vesting wordt nog gewoon bewoond en is vrij toegankelijk. Binnen de vestiging is van alles te zien, zoals molens, barakken en de kapiteinswoning.

Het Waddengebied: Kiek over Diek en ‘ De Verloren Dorpen’

Tijd om terug de natuur in te gaan én de grens over. Want aan de grens, ter hoogte van de stad Groningen, vind je Nieuw Statenzijl. Hier begint het Duitse natuurgebied de Nedersaksische Waddenzee, maar bovenal vind je hier een bijzonder stukje geschiedenis. Rond het jaar 1500 brak de dijk op deze plek door, waardoor Oost-Groningen tot aan Winschoten onder water kwam te staan en ten minste twintig dorpen verloren gingen. Tegenwoordig maakt dit deel van Oost-Groningen deel uit van de Internationale Dollard Route. Bij het sluizencomplex van Nieuw Statenzijl vind je informatie over de geschiedenis en de mogelijkheden om het gebied te verkennen.

Wil je meer van het Waddengebied zien? Pak dan de fiets, want bij Nieuw Statenzijl begint (of eindigt) het spiksplinternieuwe fietspad over de Waddendijk. Vorig jaar werd onder de naam ‘Kiek over Diek’ een 90 kilometer lang fietspad geopend dat dwars door het Waddengebied loopt. Gegarandeerd spectaculaire uitzichten!

➸ Meer tips voor weekendjes weg dichtbij huis? Check onze bestemmingspagina Nederland.

Beeld: Michiel Jelijs, Kashif Pathan, Peddel en Pedaal Westerwolde
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

2 thoughts on “Slow travel door landelijk Oost-Groningen”

Wat vind jij? Laat van je horen!